VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



29 juni 2008

Söndagssallad


Hej alla mina vänner!

Körde en ny variant på söndagssalladen idag. Tyckte själv att den blev bra oc den såg ju även trevlig ut. Om jag minns rätt så tog jag isbergssallad, tomat, gurka, röd paprika, gul paprika, fetaost, lite överbliven gorgonzola, en burk kräftstjärtar, lite valnötter, kokt ägg med Kalles randiga, fransk dressing och nygräddat bröd.
Märkte igår att avokadon var märkligt hård, så jag hackade en rödlök och satte i en liten med lite smör och så lade jag den hackade avokadon och en skvätt vin och salt och lite örter. Efter att ha kokat en stund så körde jag den i en mixer.
Borde ha fått dagens ranson av omega-3 i alla fall!

26 juni 2008

Världens bästa Sachertårta? - En klassisk chokladtårta.


Hej alla mina vänner!

För 12 år sedan for vi till Wien för att fira att jag hade gått ner 20 km och Frun från storlek perfekt till helt perfekt. Vi hade nämligen börjat använda något, som heter Herbalife, och som helt enkelt är ett vitaminpreparat, som möjliggör att man kan äta mindre vanlig mat och ändå få i sig alla vitaminer och på det sättet gå ner i vikt.
Där besökte vi ett Caféet på Hotel Sacher och fick en mycket god tårta.
Då bestämde vi oss för att börja med en ny last: tårtor.
Tyvärr hade jag ju aldrig lagat någon och hade inte några recept. En tid därefter var vi på besök till Svärmor. Som alla män vet, så kan det ju bli lite långtråkigt ibland och jag satt och bläddrade i någon tidning eller litet häfte och hittade ett recept på Sachertårta. Skrev av receptet och väl hemma igen så provade jag att laga min första tårta.
Då gjorde jag så här:
Satte ugnen på 175 grader.
Tog 200 gram smör och satte i en kastrull för att smälta.
Tog 170 gram mörk choklad (brukar använda ca 45-50% chokladhalt) och satte i en annan kastrull för att smälta under svag värme. (Receptet sade visserligen vattenbad, men det har alltid fungerat ändå...)
Tog en skål och vispade 4 ägg, med 2 dl socker, så hårt jag bara kunde.
Så tog jag en bakform med 22 ca diameter, som jag smorde och beströdde med skorpsmulor.
Sen hällde jag chokladen och smöret i ägg/sockerblandningen och rörde om.
Blandade i 2,5 dl mjöl, och ¾ tesked bakpulver.
Slog blandningen i kakformen och satte den i ugnen ca en timme. Borde ha kollat med nån slags pinne, men det har jag aldrig gjort och det har fungerat ändå...
Sen skall den svalna, så jag brukar fortsätta följande dag.
Då gällde det att laga fyllning och glasyren
Då tog jag 170 gram hushållschoklad (ca 45%) och en msk smör och en knapp dl grädde och satte i en kastrull på svag värme. Rörde om och så fort jag kunde ana mig till att det kunde smälta så stängde jag av värmen.
Vid sidan om blandade jag 1 dl vatten, 2 msk socker och 4 cl rom. (Brukar köpa Negritas små 5 cl flaskor. 1 cl åt kocken. I receptet stod visserligen att man även kunde använda kaffe, men det har jag aldrig vågat)
Så var det bara att dela tårtbotten i tre delar. Minns att Frun gick ut i det skedet eftersom hon trodde att jag skulle svära högt, men allt gick bra. Har senare även testat med att skära den i fyra delar och även det går bra!
Så tog jag fram en aprikosburk av märket Bob och satte 1/3 av romvattnet och ¼ av burken på första bottnen. Så satte jag nästa på och igen 1/3 + ¼. Nästa på och d:o.Totalt ca 2,5 dl aprikossylt.
Då glasyren kändes rätt så trögflytande och så hällde jag den över. Rinner den så är det bara att vänta en stund. Och rinner den lite ner på kanten så är det inte världen största bekymmer!
Till sist satte strödde jag över två msk kanderade apelsinskal.
Det var faktiskt min idé. Sen behöver tårtan minst tre dar att mogna. Har kommit underfund med att den är bäst efter 5 – 8 dagar. Så den fungerar utmärkt att ha som en liten överraskning den sista dagen när man har övernattningsgäster!
Tårtan serveras sedan med nyvispad grädde. Vi har ett problem här. I Wien fick man en stor skål med osötad grädde både för kaffet och tårtan, men Frun vill ha sötad grädde...
Frun tycker att denna är bättre än Sachers tårta. Vi köpte en äkta tårta häromåret och... hm.. kanske.
Även om vi kallar den Svärmors Sachertårta, så har hon sedan själv aldrig hittat det recept som jag hittade hos henne! För några år sen när datorn pajade så blev det alltså panik. Hade tappat bort utskriften, men så kom jag på att svägerskan en gång fick en kopia. Men nu med bloggen, så slipper jag den stressen. Jag har receptet så länge blogger finns!

TIPS: Efter en halvtimme i ugnen så kan man lägga på en folie, som täcker tårtan.
TIPS: De kanderade apelsinskalen kan läggas någon timme i en matsked Grand Marnier.
TIPS: Man kan spara en knapp matsked av rom-socker-vattenblandningen och blanda den i glacyren.
TIPS: Se till att tårtan har rumstemperatur. Enklast genom att skära den färdigt i portionsbitar och sätta på assietter före middagen.

När någon provar på detta så skulle det vara skoj att få kommentarer. Och framför allt: Om någon hittar receptet på en ännu godare Sachertårta så sänd en länk åt mig! Tack!

22 juni 2008

Midsommarfirande


Hej alla mina vänner!

Midsommaraftonen avnjöts på traditionellt sätt. Till den kokta/smörslungade nypotatisen avnjöts lite matjesill och en brynt bearnaisesås. Den kallrökta laxen avnjöts smördegsinbakad och fylld med lite färskost med gräslök och en somrig sallad. Vi valde att avnjuta detta enbart med några glas mousserande; en (vit) Pinot Noir från Nya Zeeland. Utan vare sig Skåne eller Lappland.
Efter en liten ostbricka med nygräddat bröd, så blev det lite vaniljglass och marinerade jordgubbar a la Frun. Till teet tog jag de sista dropparna av en Cognac, som jag köpt i Cognac.
Jordgubbarna och potatisen hade jag avhämtat direkt av producenterna under en cykeltur tidigare på dagen, så de var färska och klimatsmarta.
Midsommardagen hade vi en ovanligare menu. Till förrätt hade jag tillrett sniglar, som jag fått av en vänlig granne. Brukar alltid använda mig av Cattelins recept, som han kallar Sniglar Bourguignonne. Har flera gånger ätit sniglar i Frankrike och där brukar de kallas a la Provencale, vilket jag tycker verkar mer korrekt med tanke på vitlöksmängderna.
Sniglar är lite skojiga djur. De är varken hon eller han, utan när två sniglar träffas så bestämmer de vem som är pojke och vem som är flicka och så sätter de igång...
Hur som helst så börjar man med att låta sniglarna svälta (och...) i en snigel- men icke lufttät tunna. Så sköljer man dem och lägger dem en timme i vatten med lite salt och ättika. Så sköljer man dem igen och lägger dem i kokande vatten. Efter några minuter flyter de upp och man man plocka bort dem och ta dem ur skalet och rensa från tarmar och annat så att i princip foten blir kvar. (Skalet behöver man inte sätta på bordet. Här är de med bara för att visa hur de ser ut!)
De sköljs och läggs i en liten kastrull. (Har man ingen snäll granne, så köper man en burk i affären istället och men missar ovanstående pysssel) Så slår man slår på lite vitt vin och två vitlöksklyftor, en liten schalottenlök, timjan, lagerblad, vitpepper och lite purjolök, om man nu råkar ha hemma.
Då får de koka i fyra timmar, ex i ung. Fyll på med vatten mellan varven så att de täcks hela tiden.
Så lagas snigelsmöret. För två pers behövs ca 100 gram smör, en schalottenlök, två vitlöksklyftor och lite persilja. Värms i en kastrull.
Så plockar man sniglarna och lägger den i en snigelpanna och täcker med smöret. In i het ugn några minuter tills smöret bubblar. Serveras alltid med vitt (nygräddat) bröd.
Jag tror att man kunde äta råttsvansar på detta sätt! Men jag undrar ändå vem som först kom på det och om han fick frun att testa redan första gången?!
Sniglarna mättar inte något regemente, men brödet och smöret stillar ju den värsta hungern.
Om dilemmat att få en rimlig mängd bröd att räcka till har jag kåserat i en
reseskildring från Provence.



Till huvudrätt belv det stekt pärlshöna, nypotatis på husets vis och en kantarellstuvning. Pärlhönan kom enligt förpackningen från Javron les Chapelle, som ligger i norra Loiredalen.


Var optimistiskt nog och kollade de bästa svampställena, men fick ta "artificiella" svampar dvs burkvarianter. Konsistens och känsla mer än smak. Kunde inte låta bli att laga en enkel bearnaise till detta!

Vi åt pärlhöna första gången i Nevers, vilket finns dokumenterat med bilder i
min reseblogg.

Vinvalet var inte så lätt, men jag plockade upp en röd Sancerre 2003, från Loire. Lite ovanligare. Gjord på Pinot Noirdruvan, vilket är det enda de får använda så det står ingenstans på etiketten.



Gillar dessa lätta, mjuka viner. Pinot Noir från Bourgogne är ofta lite för rustik och sur i min smak, vilket även kan bero på att man sällan ger sig tid att lagra den ordentligt. Denna var mogen enligt vinboken. Med hjälp av etiketten och Garmin så kunde jag få fram att den var odlad i en liten by som heter Champtin, ett litet stycke utanför den lite större byn Crézanzy-en-Sancerre, som i sin tur ligger 5 km SO om Sancerre. Bild finns i min matblogg
Igår blev det en osedvanligt liten osttallrik med lite kex. Det blev kanske lite väl mycket smör, grädde och ost, men får väl ta en extra joggingtur i veckan eller förlita sig på att LCHF fungerar. (Låg kolhydrat, hög fetthalt eller god mat på svenska).

Salladen passade inte riktigt in, men till efterrätt blev det i alla fall traditionella jordgubbar o vaniljglass. Idag blir det en stor söndagssallad vid stranden, medan fiskarna förhoppningsvis simmar in i näten som jag har lagt några meter från stranden.

17 juni 2008

Annorlunda nypotatis?


Hej alla mina vänner!

Det närmar sig midsommar. Vi firar sommarsolstånd och man tror ju då att trädgårdslandet skall vara färdigt att skörda, men så är det ju aldrig. Speciellt som jag ju aldrig är så tidig med att så. Man skall ju inte så i kall jord, som det heter.
Men tacknämligt så växer min stora stolthet, den franska dragonen lika bra som vanligt. Kanske min mest pris- och arbetsvärda växt. Köpte den för typ fem år sen. Då blev den kanske 20 cm hög och jag stödde den med en liten gren. Sen har den bara blivit större och större och bredare och bredare. Nu räcker bladen hela sommaren och dessutom blir det över en hel del att torka. Vissa anser t.o.m att de torkade har en ännu finare arom.
Grepen är inte kvarglömd utan placerad som måttstock istället för den traditionella tändsticksasken. Fruns kommande stolthel, squashen, syns ju knappt och duger inte som måttband.
Dillen som ju hör nypotatisen till har ju däremot knappt kommit upp. För att inte tala om potatisen, men det finns ju att köpa lokala i alla fall.
Ett litet tips kan jag komma med hur man skall ”koka” potatisen. För några år sedan kom jag att tänka på att jag läst att det finns hälsofreak, som kokar potatis och sedan dricker vattnet och kastar potatisen. Så för att få nyttigare potatis och testa smaken så började jag testa att koka i mycket lite vatten. Och det fungerade utmärkt.
Så under de senaste fem åren så har jag aldrig använt mer än ca en halv dl vatten när jag kokar potatis. Nypotatisen (r) är blir kanske allra bäst.
Man tar alltså potatisen och tvättar av den. (större potatis tärnas) De är ju små och jämna och man tar en kastrull som är så stor att de täcker bottnen. Så lägger man i en / två matskedar smör och ca ½ dl vatten / vittvin, lite salt och kokar upp det hela. Sedan sänker man värmen och lägger locket på och väntar tills potatisen är klar. Man kan ruska lite på kastrullen mellan varven, så att de inte bränner fast.
Om man vill kan man tillsätta en matsked smör innan serveringen och naturligtvis den traditionella dillen.

Trevlig midsommar!

14 juni 2008

Gös på husets vis - smördegsinbakad med svampstuvning.


Hej alla vänner!

Vi fick en gös och den måste ju hedras på något sätt. Det finns säkert tusen olika gösrecept, men jag valde att tillreda den mycket enkelt, smördegsinbakad gös.(r) Plockade helt enkelt fram en bit hemlagad smördeg. Så det var bara att steka fileerna och salta dem. Brukar lägga lite finmald mandel, men eftersom den var slut så satte jag en tesked valnötsolja istället. Finhackade några dragonblad och lindade in den i smördegen. Om man tar en vass kniv så kan man lätt skriva i degen.
Lagade en enkel champinjonsuvning med lite hackad timjan. Serverades med lite förvälld broccoli med lite skirat smör, som vanligt
Plockade upp den näst bästa Chablin från källare. 2005 La Cour des Loges. Såg att den hade ett "slott" på etiketten, vilket förvånade mig eftersom de inte brukar ha såna i Chablis. Läste lite noggrannare och kunde se att det stod Mairie de Chemilly under huset. Det betyder väl rådhus eller något sådant och orten kunde jag via Garmin hitta fyra km SV om Chablis. Den heter egentligen Chemilly-sur-Serein dvs den ligger vid den lilla floden som även rinner genom Chablis.

Eftersom Chablis även passar till skaldjur så blev förrätten lite kräftstjärtar med finhackad fetaost och en majonnäs med finhackad persilja på en salladsbädd.En klockrent fin Chablis, men så hade den kostat över 7 Euro!
Osttallriken innehöll Raclette, som nu igen finns i butiken och nån dansk mögelost och en kantarellfärskost som tredje. Tycker alltid det skall vara tre ostar. Några ostkex gick även åt. Den bästa boxen plockades fram.
Sedan var det dags att ta fram skålen med jordgubbar, som var färdigt halverade och Grand Marnier-marinerade med lite socker. Skar enkelt två tunna skivor vaniljglass och lade gubbarna därpå och lite vispad grädde.
Vi var mycket nöjda med vår enkla middag denna gång.

Mer bilder från Chablis och Serein och en berättelse från vinfestivalen där finns på:
http://stephanresor.blogspot.com/2008/04/266-vinfestival-i-chablis.html

11 juni 2008

Lite mer om abborrecept o gäddrecept



Hej alla vänner!

Nu börjar abboerren bli lite fetare. I lördags var det dags för abborre med kryddsmör (recept 26/4). Fileerna är nu såpass nätta att man vågar sätta med en bild.
Allt kan göras på två sätt, som det står i förordet på en fransk kokbok, som finns i min hylla. Man kan steka en abborrfile på två sätt. Själv brukar jag börja med yttersidan eftersom den annars lätt böjer sig och kan bli svår att steka. Sen serverar jag den alltid med yttersidan /silversidan uppåt. Men jag vet att det finns andra som vill att innersidan skall serveras uppåt!
Till abborren och den minimala salladen serverades ett glas Cremant d'Alsace, en fyllig mousserande, som vi kunde sitta och läppja på medan grisfilen och de övriga grönsakerna blev färdiga på grillen. Ett såpass kraftig moussseraden går även mot ett lätt kött. Och det blir ju alltid lite mer festligt med bubbel.
På fredagen hade vi en varsin stekt gäddfilé till förrätt medan grillen värmdes. Mycket enkelt. Hade tänkt laga en bearnasie, men glömde ägget och orkade inte gå upp till huset så det blev bara lite brynt smör, som jag sedan lade lite hackad dragon, persilja, timjan och körvel i.
Jag brukar först bara lägga fileerna på tallriken. Magsidan är ju så gott som utan ben. Ryggsidan skär mar 1/3 från mittsträngen och plockar bort de synliga benen för hand. Så slår man över den brynta örtsåsen och njuter av fisken. Vi tyckte att ett glas chardonnay pasade bra. Händigt med bag-in-box till förrätten.
Som jag skrev tidigare (5/4) så tycker jag att de mindre gäddorna är bäst. En gädda på 1 kg ger ca 350 gram file eller 2 * 175 gram. Lämplig för en stekpanna. Lämplig för två. Bra att steka så att den blir genomstek. Man kan även slå i några matskedar av (bulk)vittvinet då man vänt fileerna. Denna sås kan även slås över fisken. Kanske lite bättre bantarmat än smörsåsen om man är på det humöret.

Andra sidor