VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



31 juli 2008

Grilltider och såstider


Hej alla mina vänner!

Nu när det är så varmt att man knappt orkar gå över gårdsplan, så är det väl många som grillar stup i kvarten. Nu råkar det vara så att vi inte alls är så flitiga grillare. Kan bero på att det ju normalt redan är jag som lagar maten. Misstänker att det i många hushåll så att husmor röstar för grillning så att husfar stolt ska ta ha hand om matlagningen den dagen i alla fall. Själv tycker jag att det är onödigt krånglig och onödigt många fallgropar för att få maten tillredd.
Sedan vi skaffade gasspis i huset så har det nog blivit ännu färre gånger. Det går snabbt och man slipper ju eftervärmen i huset.
Nere vid strandstugan (se inlägg 1 maj) så har jag även en gasspis inne i stugan för kokning och en utanför, där jag kan ex steka fisk när vädret är vackert. Är vädret dåligt, så lagar jag normalt maten inne i huset.
Men jag tyckte ändå att det hörde till att jag skulle beskriva hur jag grillar. Oftast köper vi färdigmarinerat och då går marinaden enkelt, men sen när jag marinerar så gör jag det så enkelt att jag alltid har samma recept. Var för många år sen på en restaurang i Tammerfors och fick en underbar grillbiff. Frågade naturligtvis vad de kryddat den med och det var Char Siu.
Efter mycket letande så hittade jag den i en kinesisk butik. Rätt logiskt för det är helt enkelt en kinesisk grillsås!
Tjock som tjära, så jag brukar ta en tesked och röra i en par matskedar olja tills allt blandats. Sen är det bara att lägga i skuret kött, ex igår en grisfilé och/eller grovt skurna grönsaker; ex paprika, squash, champinjoner. (I olika skålar). Låta dem stå och dra någon timme och sedan grilla. Brukar bli bra så utan extra oljesåser.
Sedan gäller det naturligtvis att ha fruns hemlagade sås till:
1 dl gräddfil, 1 dl creme fraise, 2 msk ketchup, 15 droppar sesamolja, lite salt, en struken tsk farinsocker och så naturligtvis någon tesked hackade örter; ex dill, persilja, fransk dragon, koriander.
Och om man ser noggrant på fotot, så ser man att igår blev varianten: kanske något för sent på kolen, som sedan blev något för sval...
Trots det så anser jag att man ska grilla över kol och inte med gasgrill!

27 juli 2008

Grekisk sallad så som jag minns den från Pireus



Hej alla mina vänner!

För många, många år sedan var jag till Athen. Var dit för att springa från Marathon egentligen. En kväll var jag till hamnen i Pireus utanför Athen. Då fick jag en god grekisk sallad, som jag min vana trogen frågade lite om ingredienserna. Väl hemma tittade jag i den bok om grekisk mat, som jag köpt innan resan och kunde konstatera att de ju hade recept på nåt helt annat. När jag en tid senare besökte en grekisk restaurang hemma, så frågade jag genast när jag såg deras sallad om kocken verkligen var från Grekland. Nej han är från Marocko svarade då servitrisen.
Hur kunde jag veta det? Jo, han hade skivat gurkan!
Så jag noterade att det finns mycket som inte ens står i en kokbok och som skiljer det äkta från det falska.
Numera har jag tack och lov slutat med att syssla med såna dumheter som att fara land och rike runt för att springa marathon, men matintresset finns ju kvar och jag skall försöka beskriva en grekisk sallad så som jag minns den från hamnen i Pireus:
En grekisk sallad innehåller några tomater. Dessa halveras och delas i sex delar. Enkelt utan krusiduller. I Boken talades det om att de skulle flås!
En gurka, eller del därav. Skäres i fyra delar på längden och sedan rakt av i bitar.
Svarta oliver. (På burken jag köpte hade de en bild av svarta oliver, men de var från Grekland i alla fall.)
Fetaost i tärningar.
Finhackad rödlök. Eftersom alla även talar om sallad och jag nu råkade ha lite isbergssallad så tog jag några skivor, men det är inte alls nödvändigt.
Sen gäller det att ha med en dressing. Man utgå ifrån en vanlig fransk olje-dressing. Ta några tag med svartpepparkvarnen och blanda i lite oregano.
Nuförtiden finns ju även alternativet att köpa fetaosten i olja och då är det ju bara att ta tre matskedar av den oljan och en matsked vinäger så har man början klar på tre sekunder!
Ätes med vitt bröd som förrätt, men man kan även ha den som en generös huvudrätt i det gröna sommartid med lite glass efteråt.

20 juli 2008

Min sommar ratatouille


Hej alla vänner!

En klassisk rätt i Provence är deras ratatouille, som är en grönsaksstuvning, som huvudsakligen görs av aubergine / äggplanta och som får puttra på tills den helt krympt ihop eller så mosar man den i en matberedare. Den kan serveras kall eller varm, som tillbehör till maten. Där serverar man sedan kanske inhemskt mustigt ris från Camarque.
Rätten är så känd att på julafton senaste år så kunde man i Kalle Ankas program även se den nya filmen Råttatouille, som handlade om råttan som skulle till Paris. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att se den intressanta filmen ännu...
Nåväl. Jag har experimenterat fram en rätt, som är enklare och lite mer nordisk, eftersom jag lämnat bort auberginen, som jag inte heller är så förtjust i.
Ok, en stor kastrull, gärna teflonbotten tas fram. En chalottenlök hackas och så i med lite smör (+ ev olja) och i med det.
Så tar jag en liten squash, som jag till hälften skalar och sedan tärnar och kastar i kastrullen. Så hackar jag grovt en halv gul paprika och lägger i. Två champinjoner hackas grovt. Två tomater hackas fint. Visst man kan säker skålla dem, men jag gör det enkelt. "Nordpolen" tar jag dock alltid bort. Så pressar jag lite citron och tar en halv tesked farinsocker. Råkar man ha ett vitt b-i-b-vin så passar det naturligtvis bra med en halv dl.
Sedan får detta puttra på svag värme så länge man vill. Alla råvaror kan ju ätas råa och jag tycker det går alldeles utmärkt att äta rätten redan efter typ tio minuter eller när huvudträtten är färdig.
Mot slutet så kan man sedan hacka i örter enligt egen smak. Ex persilja, timjan, fransk dragon eller koriander.
Om jag serverar den till kött så kan det vara gott att riva i lite ost mot slutet. Gårdagens rester från ostbrickan blev det idag.
Vill man få lite mer mättnadskänsla så kan man lägga i nån matsked ljusröda linser, som ju blir klara på tio minuter.
Notera att på detta sätt blir rätten maximalt färgglad. Jag behåller allstå lite av squashens gröna skal av den anledningen.
Här serveras den med en burgundisk gryta, som jag får beskriva en annan gång, och lite svart vinbärssaft i små glas. Sylten är slut så här innan säsong och det är ju faktiskt i princip samma ingredienser i sylt o saft!

12 juli 2008

Florensinspirerad zucchinipremiär


Hej alla vänner!

Nu har squaschsäsongen inletts. Fruns lilla hobby börjar ge frukt så att säga. Så nu får vi äta squasch tre gånger om dagen i tre månader. Nåja, lite överdrivet. Men mycket blir det och nyttiga är de små underverken. Riktiga multivitamin & mineralbomber med färre kalorier än en gurka!
Så igår blev det en förrätt helt dedikerad till denna grönsak.
För många år sedan, när frun redan hade börjat odla dem, och vi var till Florens och tittade på Davidstatyn, så var vi ute på en restaurang. Min italienska är väl inte den allra bästa när man går utanför pizza och spagetti, men på menyn så stod det zucchini och det förstod jag och ville pröva. Det var något som kunde kallas smörslungad squasch. Jag noterade att de hade använt betydligt mindre fruker än vad vi då hade varit vana att skörda. De hade även skalat bort allt det gröna. Jag brukar numera använda en osthyvel till det. Igår valde jag att ha hälften smör och hälften neutral olja. Lite salt och några dropapr citronsaft.
Brukar tänka på Verner Vögeli, som brukade påpeka att gamla kungen alltid ville ha citron på sin squasch. Och detta hade han antagligen lärt sig i Italien där han ju vistades rätt mycket.
Så kan den alltså serveras, men igår så hackade jag pyttelite persilja och rev en tesked av Raclette-osten. Går säkert lika bra med selleri eller en Västgöta-ost.
Till detta tyckte jag att det var lämpligt att plocka fram ett hemsläpat Rosevin från Cotes de Roussilon. Fyllig och fin och till färgen nästan som ett ljust rödvin. Köptes när vi besökte Prades.
Jag hade nämligen planerat in grillade kycklingfileer med en generös sallad till huvudrätt. Så igår åt vi ju rätt nyttigt!

8 juli 2008

Tisdagsefterrätt


Hej alla mina vänner!

Ibland hinner man inte vänta till fredagen när man vill ha en speciell efterrätt. Speciellt gäller det smultron. Man måste ta dem nästan i flykten!
När jag kom från joggingturen idag så såg jag lite nya fina bär och efter att ha lagat till dagens gädda så gick jag efter bären medan Frun tillredde och avsvalnade vårt ötrte.
För att sen göra det snabbt så blev det idag bara lite vaniljglass och sk plåtgrädde och lite strössel innan jag strödde ut de ganska färska bären.

5 juli 2008

Smultron på vaniljspegel


Hej alla mina vänner!

Nu är det sommar! Och en gång per sommar brukar jag gå ut och leta efter smultron. Finns inte mycket, men de är ju så söta och goda. Det viktiga är att man vänder på dem och ser att de är helt röda. Annars får de växa till sig.
Kollade även av några kantarellställen - optimist som jag är - utan resultat.
Har någon gång lagat sorbet av smultron och det blir gott, men vanligen räcker det inte mer än till två tallrikar och då tillreder jag dem väldigt enkelt.
Det behövs ett ägg, som man separerar och vispar vitan i ett glas och gulan med lite socker och vanliljsocker i ett annat glas. Brukar måtta i handen, liten hög vaniljsocker och större hög vanligt kanske 1/2 tesked och drygt tesked.
Så vispar man ca 1 dl grädde i en tredje mugg och så rör man samman allt och ståt på en tallrik. Så är det bara att strö över de nyplockade smultronen och så får man en doft och en liten smak av sommaren!
Tidigare körde jag med ett rätt så invecklat recept för att tillreda / koka en vaniljsås eller bayersk kräm, som det hette. Men så en gång för många år sedan när vi bodde i en sommarstuga med enbart vedspis och värmen räckte mer än väl ändå så kom jag att tänka på att vispad äggvita och vispad grädde kanske kunde ge den lämpliga konsistensen. det gjorde det och genom att vispa i tre muggar så blir det inte mycket disk heller!

En bit sachertårta




Hej alla mina vänner.

Hittade ingen bild av en bit sachertårta i mitt arkiv, så jag fick vänta tills den var klar. Med på bilden finns en kaffemugg, som vi fick på ett annat cafe i Wien när vi åt Palatschinken som är en annan av deras specialiteter. Som en crepes som de lägger lite smält choklad på. Sen måste vi ju gå en gång till till samma cafe så att vi skulle få en varsin mugg. Lurigt.

Andra sidor