VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



28 sep. 2008

Lasagne med recept!



Hej alla mina vänner!

Nu är ju Frun hemma och då är det naturligtvis dags för hennes favorit: lasagne, som jag skrev om i ett av mina första inlägg. När jag skulle börja göra min innehållsförteckning, så noterade jag att jag inte hade receptet med. Nybörjarfel. Tittade lite på nätet och noterade vilka fuskverk det fanns som kallades goda lasagnerecept. , jag tar därför med mitt recept, som jag hittade i en italiensk kokbok, och som jag naturligtvis sedan förbättrat själv.
Detta räcker till två gånger för oss, dvs det är antagligen för 6 personer.
Man börjar med att steka en köttsås i smör/olja på ca 350 gram fårmalet. Fuskar man med vanligt så får man skylla sig själv! Finhackar en rödlök och en morot som får steka med köttet. Borde ha haft en selleristjälk, men fick improvisera med en halv palsternacka istället. Lite salt och några krossade svartpepparkorn. Buljong(tärning) och 3 dl rödvin. och 3 msk tomatpuré. Ev lite vatten så att det täcker. Själv tillsätter jag en hackad vitlöksklyfta och lite timjan/provencalska kryddor.
Så skall detta koka på mycket svag värme i minst tre timmar. Glöm alla fem-minuters recept! Eventuellt får man lägga till lite vatten efter hand så att det inte bränner fast. Men jag ryser när jag ser ett recept som börjar med orden: "Sätt ugnen på 225 grader."
Nå, 3-5 timmar senare så kan man börja laga beachamelsåsen, och sätta på ugnen. Jag börjar med att plocka fram 100 gram svamp; champinjoner eller skogssvamp, som det lyckligtvis blev igår. Frun hade själv turen att hitta lite. Svampen och en klick smör i en panna och så får de svettas lite. I en tjockbottnad kastrull så lägger man i en klick smör och två msk mjöl och låter det får lite färg och så börjar man hälla i lite mjölk, totalt 7,5 dl. (Har man färska lasagneplattor så räcker det med 5 dl.)
Så häller man svampen i bechamelsåsen som måste få koka på svag värme 10 minuter, så att mjölsmaken försvinner. Inte fuska med 3 minuter!
Så tar man fram en lämplig form som rymmer fyra normala plattor. Köp inte fullkorn. De kan ni få gratis av mig! Ta en frukt om ni vill få i er fibrer.
Så häller man lite av såsen i formen och täcker den med fyra plattor och hälften av köttsåsen och 1/3 av mjölsåsen. Så fyra plattor, som man kan trycka till lite, resten av köttsåsen och 1/2 av mjölsåsen och plattor och så resten av såsen.

Så river man ca 120 gram ost och strör över och toppar med lite riven parmesan. In i ugnen ca 15 minuter. Kan stå kvar i varm ugn med öppnad lucka lite till medan man äter förrätten, som igår blev två stekta abborrfiléer med örthollandaise och lite sallad.
Lasagnen bör ätas med skivad kryddgurka, som tyvärr saknades i kylen igår så det fick bli citronfyllda oliver, vilket var helt ok.
Gör ni så här, så får ni en jättegod lasagne. Fuskar ni, så får ni bara en god lasagne!
Till lasagnen och den lilla ostbrickan avnjöt vi en röd Anjou AC. Området ligger i västra Loire kring Angers och där gör man mjuka prisvärda vinerBordeauxdruvan Cabernet Franc. Den hade kostat 3 €... I Angers gör man föresten den kanske inte helt obekanta Cointreau-likören. Taken i staden täcks av deras svarta skiffer och det som synes lite speciellt ut uppifrån slottet mitt i staden.

21 sep. 2008

Spagetti a la carbonara

Hej alla mina vänner ink Frun!

Den mest typiska av mina gräsänklingsrätter är nog spagetti a la carbonara. Frun gillar den inte så jag måste ju passa på. Är kanske lite grov.
Enligt kokboken ska det ta 25 minuter att tillreda den, men det förstår jag inte hur det är möjligt. Men hinner ju nästan röka köttet på den tiden.
Nå man sätter på spagettivatten och tar fram en stekpanna och rökt sidfläsk ca 75g enligt min smak. Man väljer ett kött som verkligen doftar av kolet inte något med rökaromer. det är ju detta som gett namn åt rätten som på svenska blir kolhandlarens spagetti.
Så skär man bort svålen, som man kan ge åt katten. Det gillar han och skulle gärna äta mer, men hans mage tål inte det riktigt. Så det är nog bättre för alla att han bara får små portioner.
Fläsket strimlas och så hamnar det med lite smör i en stekpanna medan spagettin får koka. Vi har numera aldrig spagetti hemma, så det var jag tvungen att inhandla. Tog samma märke som förr dvs det som är Nr1 i Italien. Men jag noterade att de är mycket smalare nuförtiden, nästan som de kinesiska vermicellerna.
Så tar man en äggula och rör i en msk grädde. Och så krossar man några svartpepparkorn över fläsket. Slår vattnet av spagettin och rör i ägg/gräddeblandningen och slår sedan köttet över spagettin. Förr slog jag nog allt fett, men nu fick lite vara kvar i stekpannan.
Sen är det bara att lägga det på en tallrik och strö över 2 msk riven parmesan. Enligt receptet skulle det blandas med ägg/grädde, men jag gillar att ha det överst.
Som extra så satte jag en msk finhackad persilja. Gräsänklings eller ungkarlsmat serveras ju av tradition helt utan sallad, men jag tänkte att en halverad körsbärstomat inte skulle kunna skada utan kanske t.o.m. ge en liten italiensk känsla på det hela.
Och hur man ska få 25 minuter att gå när spagettin kokar på 3 minuter är som sagt en gåta.
Blev kanske lite generös portion, men jag brukar inte sitta med ostbricka och efterrätt när jag äter för mig själv. Däremot hade jag en liten förrätt med gravad sik och lite speltpannkaka.
Till spagettin hade jag en kraftig pinotage-shiraz från Syd-Afrika eftersom jag inte gillar italienska viner.
Som synes så plockade jag även in några blommor då jag var och hämtade persiljan, så att jag skulle ha något vackert framför mig även fast Frun saknas.

20 sep. 2008

Livstecken



Hej alla mina vänner ink Frun!

Är gräsänklig och tänkte bara visa med ett livstecken att jag klarar mig. Jag har följt alla (?) förmaningar och matat katten och låtit bli att vattna kaktusarna. Eller var det tvärtom jag skulle göra?! Nå. Tystare är det så här i alla fall.
Disken är naturligtvis fixad - åtminstone nästan.
I sjön hittade jag abborre. I skogen hittade jag svamp. I landet fanns lite potatis, som jag rev och blandade i ett ägg och lite persilja. Blev riktigt gott om jag får säga det själv!
En liten sallad kostade jag även på mig, som synes, men stolen mittemot är tom. Snyft!

14 sep. 2008

Klassisk fransk dressing

Hej alla mina vänner!

Häromsistens skrev jag rubriken Matdagboksavslutning. Jag kan trösta er att det inte gällde denna matdagbok utan vår IRL-bok. Eller egentligen vår sjätte. Den tog slut. Så nu har vi börjat vår sjunde matdagbok, där frun (ja hon är den enda i familjen som kan skriva så att någon även följande dag vet vad det står) brukar skiva upp våra menyer, drycker, musik och ibland vad som hänt i veckan. Så småningom började hon även rita lite och numera så tvingar hon ävben mig att rita något, som någon oftast måste ge en förklarande bildtext till.

Det hela började den 24 augusti 1990 då jag av någon anledning hade en skriven menu för oss två:
Sherry Oloroso
Timbales de crabe avec buerre blanc
Vin rose noveau de chateau
Docuer poison
Salade avec sauce vingraitte
Crepes avec gelée de blanc groseilles
Codornieu
Café au lait

Detta var antagligen året efter att jag gått i en kurs i köksfranska. (Och jag har inte nu kollat upp hur rätt franskan är!) Vissa saker har dock ändrats. Exempelvis så dricker vi inte kaffe mer. Och sällan spanska viner. Men vissa saker består:



Salladsdressingen är densamma ännu! tagen från ett anjovisrecept i Cattelins bok. Klassisk och enkel:

Man börjar med en dl (vittvins/äppel)vinäger och rör i 3 strukna tsk salt, 1 tsk (Dijon)senap, 1 tsk nymalen svartpeppar (eller korianderfrön, som är mitt påfund). Slår detta i en halvliters flaska och slår på med olja. Man kan ta olivolja, men då måste man vara van med smaken för den kan uppfatats som kraftig. Eller 50/50 inhemsk/olivolja. Här kan man ta den finaste olivoljan, som ju inte är bra att steka i.
Om man sätta lite piff på den, så tar man 1-2 vitlöksklyftor, som man finhackar och lägger i.
En grekisk dressing, till den grekiska salladen, får man om man tillsätter lite oregano.
Fotot är ju detsamma som tidigare! Brukar just nu laga dressingen i en flaska, som innehållit valnötsolja och som köptes i Languedoc senaste höst. Mat o minnen!
Dressingen tar ca 6 minuter att tillreda. Vi tar 3 cl per gång, vilket gör att dressingen tar 22 sek/måltid. Besökte en gång nån hälso/sportsida. (Sånt händer!) Där de frågade om dressingvanor. Bara 1/3 lagade själv. 1/3 köpte vanlig o 1/3 light. När det tar 22 sek/gång och då man i lightdressingen bytt ut en del av den nyttiga oljan mot socker och stabilisatorer! Undrar hur nyttiga de är?
Men matdagboken behöver ni inte orora er för. Tvärtom har jag noterat hur lätt det är att hitta recept i egna bloggen jämfört med mina samlingar här och där... så jag kommer tvärtom att flytta min receptsamling hit och göra en liten innehållsförteckning där man lätt kommer från innehållsförteckningen till receptet via en länk.
Kommer även att gå igenom våra IRL-böcker för att vaska fram gamla godingar. Även om vi ju inte skrivit varje vecka och ibland även haft pasuer så finns det lite att ösa ur eftersom den aktuella boken nu inleddes med menu nr 609.

13 sep. 2008

Hipp hurra! Jag vann!


Hej alla mina vänner!

Som den noggranne har noterat så kom ett av mina recept till finalen i vår lokala mattävling. Det gällde recept på förrätt, huvudrätt och efterrätt. Huvudrätten skulle innehålla lammkött. Min förslag var fårgryta och som tillbehör ett mos, gjort av både potatis och morot och som extra prick på i:et lite äppelsylt.
Har lärt mig att man ska kalla lamm för får, av diplomatiska skäl...
Detta föll juryn på läppen tydligen för i konkurrens med två fullblodsproffs så vann mitt recept.
Så förutom den stora äran och det guldfärgade diplomet så fick jag bära hem en stor matkorg bestående av ett flertal lokala korvar, smör, ostar, jordgubbar, gravad sik, rucolasallad, senapsburkar för ett regemente, äpplen, chili (som jag inte riktigt vet vad jag skall göra med - det hör inte hemma i mitt kök) lokalt bröd, leverkorv, körsbärstomater, osv. Synd bara att jag kom direkt från butiken efter veckoslutshandlandet till prisutdelningen och den efterföljande middagen.
Där kunde jag i trevligt samspråk med de andra finalisterna avnjuta en niorättersmeny, dvs tre förrätter - huvudrätter och efterrätter. Allstå alla finalrätterna. Värre har man sannerligen ätit!
När vi skiljdes så sade jag: Vi ses om ett år igen!
Och jag ser sannerligen fram emot samma slag av måltid igen.
Jag kommer att återkomma med receptet när det verkligen känns som säsong för en mustig fårgryta.

6 sep. 2008

Matdagboksavslutning


Hej alla mina vänner!

En av mina passioner är patéer av olika slag. Brukar alltid köpa hem ett litet lass när vi är på resa. Man får ju världens snabbaste förrätt bara genom att ta någon tesked / skiva och dekorera med något salladsblad eller nån oliv eller vad man nu råkar hitta på 2 sek. Frun är emellrtid inte alltid så intresserad, men i Sully-sur-Loire på vår favoritrestaurang så åt jag en varm förrätt och inspirerad av denna så har jag utvecklat detta.

Paté i äggstanning. Man sätter ugnen på 225 och tager fram två små ugnsformar. Vispar lätt tre ägg, hackar en skiva rökt skinka och en skuren skiva ost. Häller hälften av ägget i vardera skålen och strör i lite skinka och ost. Ovanpå så lägger man några matskedar paté och så in i ungen. I S-s-L var det en lös äggstanning, men själv prefererar jag den med lite färg.
Till detta hade vi en Chardonnay-Viognere från Languedoc.

När ugnen engång var varm så gjorde jag en rejäl stuvning på skogssvamp, som jag lade på två tallrikar. På detta lade jag rejält med räkor och rev lite Racletteost ovanpå. Så in i ugnen tills osten smält. Enkelt och inte alls så illa, om jag får säga det själv. Kunde kanske kalass Ostgratinerade räkor på skogssvampsbädd.


Självklart en sallad eller denna gång en varmsallad dvs en ratatouille på squash, paprika, tamat och rödlök och örter.


Sen en liten ostbricka bara med kex och till sist lite glass enligt eget val med en klick nyvispad grädde och lite strössel och pepparmyntsté.

Andra sidor