VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



14 juni 2009

Bra eller dålig vinkällare!?


Hej alla mina vänner!

Ja, som ni ser så har jag svårt att sätta rubrik på detta inlägg. Det beror nämligen på hur man ser det. Dvs nedanför mig så har jag en stor källare, som jag förvarar viner, men där finns ju bara några udda flaskor som blev kvar inför resan och några få som vi lyckades släpa med oss. Det är nu en dålig vinkällare!





Däremot så fick vi tillgång till en valbar källare i Frankrike. Uthuggen direkt ur tuffberget och med massa gamla vintunnor. Ni ser hur den ser ut med den första flaskan. Sedan bar jag in alla de, som vi hade tänkt ta hem. Så där har jag nu det största vinlagret någonsin. Men det är tyvärr 250 mil bort! Men det är en mycket bra vinkällare. Ser verkligen fram emot att botanisera i den i höst!
I fredags blev det fiskpremiär. Stekta abborrfiléer med örthollandaise. Receptet skrev jag om ifjol. Noterar nu att jag gått året runt så att säga. Borde ju ha haft ett ettårsjubileum för någon vecka sedan, men det glömde jag helt enkelt bort eftersom vi var på resa.

Igår blev det sill på en salladsbädd. Höll på att bli helt uppäten innan jag kom ihåg att fota! Enkelt tillredd: Lite isbergssallad, krossade hasselhötter, rostade sesamfrön, sesamolja, vitvinsbalsamicovinäger, olivolja, persilja, paprika och så några sillbitar. Det är ju något man gärna äter här hemma. I Frankrike är de svåra att få tag på. Men när vi åkte till tåget på morgonen så såg jag en skylt till ett IKEA nära Tours. De lär ju ha lite mat också!
Till huvudrätt blev det stekt getytterfilé, kryddat med Garam Masala och med en svampstuvning, kokt broccoli med skirat smör och svartvinbärsgelé. Men vinet som sagt. Jag gick ju ner till källaren och hade ju lyckats förtränga hur usel den var. Hittade egentligen inget som skulle passa. Jag som hade köpt en bunt Crozes-Hermitage med tanke på geten, men som sagt de flaskorna är inte här. Så jag tog en Hautes-Côtes de Beaune. Ett bourgognevin dvs gjort på pinot noir. Omrädet ligger i närheten av staden Beaune. Där finns några kullar (côtes) och även några som ligger lite högre upp (hautes). Dessa haute-viner brukar inte vara så bra och det var inte detta heller. Men det hade inte kostat mer än 5€. Märkligt nog så var det buteljerat i Mersault, som är känt för sitt ypperliga vita vin. Vi besökte den när vi förra gången var på väg till Beaujolais. Av den anledningen har jag inte några bilder därifrån, men nog ett glas. Om ni ser noga så ser ni att det står Mersault på glaset under kommunvapnet.
Ostar har vi däremot ännu kvar så det var inget problem att gitta bla. en bit Roquefort :)
PS. Har nu börjar uppdatera min reseblogg!




7 juni 2009

Hemma igen!


Hej alla mina vänner!

Så har vi då varit hemma en vecka. Allt börjar kännas som förr. Vädret har ju ändrat lite. För två veckor sedan hade vi +35. För en vecka sedan hade vi +24 och nu har vi väl +14. Det blir väl minusgrader till midsommar med denna trend!
De tidigare resorna gick vi, eller åtminstone jag upp 3-4 kg. Denna gång var jag tvungen att hålla vikten eftersom jag ju har en uthållighetstävling i juli och hinner inte gå ner i vikt till dess! Dessutom var en tanke att om vi någongång vill bo en ännu längre tid i Frankrike, så måste man veta ungafär hur intaget kan vara utan att vikten stiger. Så jag hade en klar strategi denna gång. På morgonen ville jag äta det färska vita brödet, eftersom vi hade bageriet vägg i vägg. På sedvanligt sätt så vlev det sylter eller ibland ostar till detta. Så småningom så började vi byta ut lite av brödet mot bröd med choklad eller russin eller karamellsmak. Vi hade tidigare noterat att det är bra med ett ägg, för att hålla hungern borta och blodsockret i skick. En fruktdrink hörde även alltid till frukosten.
Till middagen hade vi alltid en osttallrik eller annan ostdessert. Det blev 80 dagar i rad. Till efterrrätt hade vi bakelse, frukt med vispad grädde eller en chokladpralin. Och så huvudrätt där vi varann gång inte hade potatis/pasta utan bara kött/fisk och grönsaker. Detta betydde trerätters måltid som huvudregel. Fredag-söndag hade vi även en förrätt.
Lunchen var enkel. Nånstans måste man spara in. Ibland hade vi ju lite picnicmat, men annars kunde det bli en yougurt. Sluresulatet blev att min vikt gick ner med 1,8 kg. Om det var tack avre osten, brödet eller bakelserna vet jag inte, men inte var maten uppbyggd så som de statligt finansierade näringsrådgivarna propagerar i alla fall. Men ett intressant test var det och nu vet vi i höst att vi inte behöver avhålla oss alltför mycket från ost etc av viktskäl i alla fall.
Den första hela helgen hemma så tyckte jag att det kunde vara lämpligt med en gryta av bourgignontyp. Det receptet har jag ju skrivit tidigare. Skillnaden nu blev att jag hade äkta charolaiskött. Eftersom jag inte hade så mycket och då det ju är lite fett, så tog jag även en halv framdel från ett rådjur. Blev riktigt bra. Till detta hade vi en Gevrey-Chambertin 2003. Ett pinot noir-vin från norra Bourgogne. Från ett område som kallas Côte d'Or, den gyllene kullen, som sträcker sig från Dijon söderut förbi Beaune. G-C ligger i den norra delen, som heter Côte de Nuits. Det är ett kassisk vin, som jag personligen hade förväntat mig lite mer kraft och styrka. Vinet var betydligt tamare än ex Aloxe-Corton, som vi någongång har testat.
Fotot är taget någonstans i Côte de Nuits. Inte någon speciellt vacker trakt. Platt och enformigt med lite skog i bakgrunden, och några anspråkslösa små byar som man knappt hinner se innan man passerat dem.
Till osttallriken så blev det lite "flygost" dvs lite Brie de Meaux, Bleau de "Laköj" och Charollais-osten.
Som dessert tyckte vi att lite glass skulle kännas rätt. Man får ju lite sommarkänlsa på det sättet även om temperaturen sjunker med 10 grader per vecka! :(

Andra sidor