VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



27 sep. 2009

Lite om veckans mat



Hej alla mina vänner!

I veckan var vi på marknad. Där köpte vi bland annat lite grytbitar av nöt för 2€/kg. I slutänden så blev det bara att kasta en benbit stor som en tumända. Så köpte vi färsk vitlök och en pain från boulangeriet. Nu har vi nog funnit vårt bröd. 400 gram för 1,04. En underbar arom, fina luftbubblor och gott! På bilden syns även en marc de Bourgogne, som jag köpte. Den var ingen riktig höjdare. Doftade som terpentin. Ibland gör man sina misstag. Ska försöka ta den i nåt te nästa gång.
För att få lite paradiskänsla så har jag plockat äppel och lagat sylt nästan varje dag. Har faktiskt inte gjort det nån gång förr. Orkade inte ens googla utan tar en treliterskastrull med tärnad och skalade äppel och tillsätter 3 msk brunt socker och 3 msk vittvinsvinäger och ett glas vatten. Sen kokar jag dem tills jag kan mosa dem med en slev. Blev ibland riktigt gult och vackert! När jag blir klar bör vi nog ha frukt så länge vi blir här!
Förrätten blev en sallad toppad med lite paté och valnötter med ett glas vit Tourinevin, gjort på Sauvignon blanc. Helt ok, men inget vi samlar på oss av.
Vi valde att inleda middagen under libanoncedern eftersom slottsfolket ännu var borta. Vi var beredda på att sitta närmare trappan eftersom vi ju har insyn på varann om även de hade suttit i trädgården.
Till huvudrätt blev det en slottssteksinspirerad nötgryta. Bör ju helt enkelt vara Loireinspirerad. Skar köttet i kuber, som jag stekte. Sedan hackade jag i 2 vitlöksklyftor, 2 rejäla morötter, 2 gula lökar, lite torkad timjan hemifrån, lite rosmarin från ett land bredvid äppelsträden, lite malen koriander, några matskedar tomatsås, ½ flaska Côte de Rhone, a 1,15€, några lagerblad och lite havssalt från Ile de Reé. Sen fick det puttra några timmar och en rätt så trevlig arom spred sig i hela nedrevåningen. Till detta serverade jag kokt broccoli med skirat smör och ett glas Vacqueyres (nu åtminstone rätt stavat!). Det hade kostat 5,49 och det ska vi köpa en bunt av. Garanterat!
Området ligger strax öster om Chateauneuf-du-Pape i södra Rhône. Vi noterade i våras att de vinerna har blivit dyrare. Vi hittade nog inget under 14€. I somras hemma märkte vi att de vi tog från källaren hade kostat 8-9€ för nåt år sen. Men redan i våras så studerade jag vinboken lite närmare och hittade två områden V österm och Lirac väster om C-du-P. Sen finns även Gogondas ännu längre österut. Lirac testade vi en gång och det är ju ännu billigare men ingen god ersättning för C-du-Pape. Men V är det.
Vinet görs på ungefär samma druvor dvs Grenache, Syrah, Mouvedre och Chinsault m.fl.
Ostbrickan blev välfylld. Hade ju fyllt på i veckan samtidigt som förra helgens ostar fanns kvar. Den avskurna pyramiden till vänster är den lokala getosten Carré de Savoureulx, bortom finns Mont d’Or, en mjuk krämig ost från French Comte några mil från Schweiz. Minns inte att vi haft den förr, men den kommer gärna med igen. Till höger en liten bit av den gula Langres från Champagne, min nya favorit. Hitom ligger en bit Sainte-Maure de Touraine, som ligger nån mil norrut härifrån. En god getost även den. Till höger ligger en bit Bleu de Auvergne från Centralmassivet. Den hårda osten är en bit klassisk Gruyere. Det var ett ”misstag”. Trodde den var från Frankrike, men när jag läste noggrannare hemma så såg jag att den var från Schweiz. Men den var god ändå! I kylen hade vi ytterligare en bit Brie de Meaux. Ostförrådet börjar vara under kontroll igen. Alla ostar utom den lokala är AOC-ostar, men den behövde inte skämmas i sällskapet ändå, smakmässigt. De kan nog laga ostar i Frankrike!
Det började redan skymma och då ingen ännu syntes till så vi gick in efter en varsin tröja och fortsatte vår måltid. Vi börjar ju ana oss till att det kan vara sista lördagen vi har möjlighet att sitta ute.
Trots att det är höst, så är det förvånansvärt många fåglar som sjunger. Envisast är nog rödhaken. När det började skymma så kunde vi även se några fladdermöss som seklade omkring. Tyvärr hörde vi ingen kattuggla, vilket vi gjort tidigare i veckan. Efter middagen gick vi och drog täcket över bassängen. Då kunde vi se halvmånen lysa över slottet. En mycket vacker syn. Och vänta bara nästa helg, när vi har fullmåne. Då borde man ju simma i månskenet.
Till efterrätt hade vi några bakelser. Frun hade ju sett efter på fotot att den hon ville ha var en liten söt sak, som hette Caraïbe. Uttalas Karaib, eftersom i:et har trå prickar. Då uttalas det som vårt i. Misstänker att det har nåt med Karibien att göra. Den andra var en klassisk citronbakelse.
Vi noterade att det går bra att äta gott i Frankrike till ett rimligt pris. På fredagen hade vi så gott som benfria griskotletter, som kostat 2,35€/kg och på lördagen hade köttet kostat 2€/kg och det underbara vinet kostade som sagt 5,49. Hemma skulle man ju knappt få tombuteljen för det priset. Så vi har inte mycket att klaga på här i slottsmiljön just nu.
Ja, den avslutande cognacen var helt ok. Det var egentligen bara marcen, som var en liten miss. Synd bara att svågern inte hade hunnit skaffa sin web-kamera.

24 sep. 2009

Vinkällare och marknad


Hej alla mina vänner!

I går ordnade jag upp vinerna i källaren. Vi hade ju tänkt ta hem dem, men eftersom bilen blev kvar så blev även de kvar. Nå, vi hade ju tänkt njuta av en del i vinter och det kommer vi ju nu att kunna göra!
Problemet är ju bara att hitta i lagret. Såg att slottsherren hade några oanvända hyllor i en av sina källare, så jag frågade om jag kunde låna dem och det gick bra. Så i den ena så lade jag viner från västra Frankrike och i den andra från östra Frankrike. För enkelhetens skull så lade jag dem nerifrån och upp från söder mot norr så att säga.
Dessutom placerade jag dem så att de billigaste är till vänster.
Så nere på den ena började jag med Chateauneuf-du-Pape och kusinerna Lirac, Vaqueyras och Gigiondas till höger och Côte-de-Rhône och C-d-R-Village till vänster. Sen Crozes-Hermitage och Beajolais följt av Macon och Côte Chalonnaise. Vidare Côte d’Or och Chablis och högst upp Alsace. Blev en riktigt trevlig hylla. De flesta till höger!
Den andra började jag med Roussilon och Languedoc, till vänster. Vidare Bordeaux både höger och vänster och sen Loiredalens mest till vänsterSå nu tar det mig några sekunder att välja vin från det distrikt och till det pris som jag vill ha. Det kallar jag livskvalitet!.
Idag var vi på marknad till Byn. De har marknad varje torsdagförmiddag. Liten by har liten marknad, men det fanns en som sålde getostar. Vi köpte en som såg ut som en Valencay-ost dvs som en avhugggen pyramid. Sen sålde de kött och korvar av olika slag. Vi köpte några kilo grytbitar för 2€ per kilo. De syns faktiskt bra om man klickar på bilden nedan och tittar nedanför den röda promotion-skylten till vänster!
Sen sålde de kläder, som vi inte köpte. Och lite grönsaker som vi köpte av. de hade även fisk, till rimliga priser, men fisk bör inte vara så aromatisk om man säger. Vi tror nog inte att vi kommer att besöka den varje vecka, men om det sinar i skåpen så är det ju nära väg så att säga.
Sen var vi via boulangeriet. Nu köpte vi en pain, dvs en större baguette, som vägde 400 gram och kostade 1,04. Den verkade också bättre än den mindre varianten.
Nu är det dags att "laga" räkor, bröd, ost och päronpaj med mandel på en smördegsbotten. Det är fortfarande +25 i skuggan så det blir nog en middag under libanoncedern igen.

20 sep. 2009

Vi har flyttat!




Hej alla mina vänner!



Så var det dags för en "lukullisk" måltid på 11.000 meters höjd igen. Vi fick en portion nudlar med några strimlor skinka och en italiensk sås. Tur att vi inte var på väg dit i alla fall! Skulle jag någonsin servera något liknande hemma som förrätt ens så skulle nog Frun bara undra om jag hade hittat nåt intressant på internet medan jag tillredde maten. Smaklöst, ointressant, men varmt i alla fall! Vinet var en Chardonnay från Australien och det var helt ok.
Väl framme på slottet så behövdes bara ett kort besök i matbutiken, en sväng till vinkällaren och att testa smaklökarna igen och ta en titt på priserna för att förstå varför vi trivs här.

Morgonbaguetten kostar fortfarande 84 cent. Frun så även i affären traditionellt "nordiskt" bröd dvs en skivad formfranska med fibrer. Den vägde 500 gram och kostade 93 cent. Hemma skulle man ju knappt få mjölet för det. Créme fraîchen kostade ca 1€ för 500 gram. Det benfria kalvköttet kostade 10€, champinjonerna i kylskåpet 3,90/kg. Räkorna kring 10€, ostarna (Brie de meaux, Bleau dÁuvergne och St Maure de Touraine kring 10€/kg utom den lilla runda Langresen som faktikst kostade 23€/kg. Men vilken arom!!! Och vilken smak. Den hade alla smakerna som de andra ostarna hade tillsammans. Ingen nybörjarost kanske, och inget man kan berätta om vad man tror att den doftar. Men smaken!!! En ny favorit.
St Maure de Touraine passserade vi på väg hit från Tours, så det är antagligen vår mest lokala ost.
Bakelserna var visserligen på specialpris, men för 75 cent styck så ids nog inte jag laga en äppelbakelse, även om vi har fallfrukt runt hörnet.

Det enda som verkade dyrt var väl kastanjerna, som kostade 8€/kg, men som synes så har vi dem liggande 30 meter från trappan. Så jag och Attende var och plockade en skål. Gratuit, som fransmännen säger!
Hon är föresten en labrador. Glöm allt annat jag skrivit!

Så med lite räkor, vitt bröd och creme fraise inledde vi lördagsmiddagen med ett glas mousserande från Alsace. Sen hade jag tillagat en snabb kalvgryta med lök, morot, lagerblad, slätbladig persilja och lite rosmarin från trädgården. Grytan fick puttra i en litet glas av vinet, som vi sen avnjöt det med dvs en Anjou-Village och vatten och cree fraise. Mot slutet tillsatte jag smörslungade champinjoner. Vinet var ett underbart mörkrött, fylligt men mjukt Loirevin. Det görs av Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon och var kanske det godaste Loirevin vi druckit. Men även antagligen det dyraste. Det hade kostat hela 7€! Vi köpte det på vinmässan i Macon senaste vår. Vi hade ju redan där fått smaka av det.

Eftersom vi glömde att köpa något till grytan, så hamnade jag att plocka fram lite nudlar (!), som hade översomrat i bilen.
Ostarna var lätta att tillreda men vi hamnade att skära upp mer bröd. Efter bakelserna och teet så var det dags att avsmaka den nya Cognacen. En flaska på 70 cl, som de ville ha nästan 15 € för. Inte kunde jag låta den stå kvar på hyllan!
Idag väntar första utflykten. De har en speciell helg nu, då en mängd privata slott är öppna för allmänheten, så vi ska fara och titta på ett slott som ligger 5 km bort. En lämplig inledning på vår vistelse i Loire.

Andra sidor