VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



31 dec. 2009

Nyårsvinerna är på temperering


Hej alla mina vänner!

Ibland är det trevligare än ibland att gå ner till vinkällaren. Vi har ju samlat på oss en hel del nu via vistelsen i våras, lite vinfestivaler och lite specialpriser under hösten. Börjar väl ha 150+ i källaren, som ju ligger uthuggen i tuffberget.
Temperaturen håller kring +13, så det gäller ju att ta ut flaskorna i tid så att de vita kan kylas och de röda blir varmare. Idag är det lämpligt att temperara de vita ute eftersom vi har ca +10.
Jag valde en Champagne, en Chablis, en Graves (köpt på vinmässa i Macon i våras) och en Rully, som vi haft flera gånger tidigare, dvs ett säkert alternativ.
Som synes har Frun bytt till nyårsljus i kandelabern. Den har vi med oss hemifrån. Vi klarar oss inte utan den.
Nedan en bild från Grand Cru-odlingarna med den lilla trevliga staden Chablis i bakgrunden. (klicka!)

Och till sist från oss till er ETT RIKTIGT GOTT DECENNIUM!

30 dec. 2009

Förkväll med hummer, ostron, räkor och hjort?


Hej alla mina vänner!

Nyårsafton närmar sig nästan överallt. Vi var en sväng till affärerna idag för att köpa lite hummer och ja, det blev även en Champagne eftersom den ena affären envisades med att sälja Champagne för 9,95. Inte kan vi låta en sån ligga och damma. Visserligen ska ju en dylik vara kall, torr och gratis, men vi får nöja oss med halvgratis.
Vi fick istället en gratis hummer! De kostade 14,95/kg, vilket var hälften av vad konkurrenten tog, så vi for tillbaks. Damen vägde en och gav priset och då ville jag ha en till och hon visade på en skylt där det ju klart på franska stod att man fick en hummer på köpet! Tur att vi ville ha två! Så de kostade 7,10. Tydligen är det julen som är hummerhelgen här. Tur för oss nordbor!
Hittade nyligen Julia Childs klassiska recept på Hummer Thermidor på Öhmans fina blogg, så jag tänkte testa det genom att börja koka hummern idag. Bra med bloggar när böckerna är hemma!
Så hade de även räkor för 5,95, så det blev att plocka upp en Vouvray mousserande och inleda nyåret med förkväll idag.
Så ville vi ha ostron och det blev att köpa en liten låda för 10€, så nu har vi ostron för tre gånger, dvs 24 st. Vi skulle köpa till en kväll...
Fotot är inte taget i något centrallager utan i en av de tre supermarkets, som finns i vår närmsta lilla stad med 3-4.000 innevånare...
När vi skulle betala så kunde vi utnyttja vår kundåterbäring, som vi samlat på oss under drygt en månad. Den var på nästan 70€. Lite mer än vad vi får på kundkortet hemma...

När vi sen kom "hem", så såg vi att det hängde en plastkasse på handtaget. Där låg en "liten" köttbit. Ingen lapp, men jag såg ju att de fick ett vildsvin och en hjort i måndags på jakten. Tror att det är hjortframben, men jag är lite dålig på sånt. Nå jag fick plocka fram min matbudget. Har nämligen gjort ett kalkyl-ark med vad vi vill/borde/kunde äta i "helgen" dvs nyår, helgen efter, trettondan och helgen efter. Såg att vi hade vaktel inplanerad för lördagen, men det byttes ut mot hjortgryta? .
Vi hade en trevlig halvgratis, återbäring, gåvodag idag. Nu ska det kokas hummer!

27 dec. 2009

Efterjulslangust ?

Hej alla mina vänner!

Det börjar bli knepigt med språket. Jag vi har ju varit här nu några veckor :) Inte får jag några langouster, langustiner eller languster eller vade det nu heter där hemma när jag fiskar. Vissa böcker kallar det havskräftor, men inte vet jag. Stora och intressanta är de. Och mycket finns det av dem såhär års i affärerna.

Nå idag åt vi ju mest samma som igår. Märkte nog snabbt att vi inte skulle orka med allt igår, så vi sparade hälften av de kalla förrätterna och 2/3 av osten. Och så tillredde jag langusten (?) och så skar vi upp en varsin skiva av julstubbe Nr2.


Langusten delade jag på två. Tillredde ett smör med salt, peppar, dragon, fyra kryddor och lade på halvorna och in i ugn, 220 grader 5 minuter. HAde gjort ett citronsmör. Saft av 2/3 citron och 50 gram smör. Skulle vispas och bli fluffigt. Blev inte, så jag lade till en äggula. Då blir det ju ca hollandaise. Serverades i äggkopp bredvid. Hade även en sallad med avokado och kapris. Då blir ju Frun alltid nöjd :)

Från källaren så plockade jag en AC Montlouis (sur Loire), en mousserande. Vårt närmaste mousserande. Vi bor ju inte i vindistrikt utan som bekant i ostdistrikt här. (St-Maure de Touraine)

För övrigt passligt väder för mousserande här idag, dvs den kunde kylas ute i skuggan där vi hade +7 :), eftersom kylen ju är lite trång just nu :(

26 dec. 2009

Hämtmat på annandagen.

Hej alla mina vänner!

Så var det dags att hämta färdigmaten. När jag såg lådan, som damen plockade fram, så trodde jag att det var flera portioner, men allt var för oss!
Vi fick en separat aperitivbricka med de två olika korvarna med lite såser. Sen var det ”ballotine” de volaille som visade sig vara ”fågelkorv”. Fiskterrinen var vacker och fin, som vi förväntade oss. (Det ljusa glaset i mitten innehöll två såser med rom!)
Sen var det en skild förpackning med två smördegshistorier; den ena med pilgrimsmusslor och den andra vet jag inte vad den innehåller (hittade svampbitar) , men det var ju drottningens variant, så hoppas nu att den blir bra.
Sen kom en burk med rådjursragu, som jag tänkte värma upp med lite tagliateller (med sju ägg per kilo och så lade jag till lite riven ost). Ostbrickan innehöll tre olika ostar. En Rocamadour, en getost. Saint Marcellin från Dauphine dvs söder om Lyon och en kittost utan namn.
Vi tänkte ta en liten mousserande från Bourgogne till de första tre rätterna och en Crozes-Hermitage till grytan och osten.
På bilden syns även en languste, som vi tänkte testa i morgon.
Julstubbarna säljs redan på specialpris, så vi tog vår tredje stubbe till nyår. Denna gång med en såg! (klicka) Man måste ju passa på. 6,50 € för den kändes inte oöverkomligt om man säger.
Men nu börjar det blir dags att börja förbereda middag. Vi hörs!

TILLÄGG: Till vänster aperitiverna i närbild innan vi sätter igång! (Ibland blir bilderna fel :( )
Till höger en smördegshistorie med, ja, kan det vara pilgrimsmusslor?? :)



Kapunen, så som jag lagade den


Hej alla mina vänner!

Lovade att receptet på kapunen skulle komma. För er och för mig så att jag inte glömmer bort det. Hittade ett recept i "Till bords med Monet", som jag ju faktiskt råkar ha med mig. Justerade lite med google. Funderade ju lite på om vi skulle ha farit upp via hans museum i våras, men så blev det helt andra planer.
Lagade alltså fylld kapun i ugnen.
Hade alltså en 3 kilos kapun dvs normalstor. Sen är det bara lägga i en fyllning och sätta den i en ugn på 200 grader. Efter en kvart så sänker man temperatureren till 175 och så får den gå på i ca två timmar. En gång i kvarten så går man och öser lite av spadet som finns.
Fyllningen var i princip en bättre svampstuvning. Gjord på två rejäla chalottenlökar, en skiva skinka, två påsar ängschampinjoner. Helst från egen park :). Lite salt och peppar. Det får puttra i lite smör. Så häller man i några msk creme fraise och låter det puttra vidare. Så får det svalna och man häller i ett spetsglas madeira - eller i mitt fall två äggkoppar portvin och två äggulor.
Vid sidan tillreder man en fågelbuljong. Jag tog en halv tärning. Tillsatte lite timjan och färsk persilja.
Så lade jag två grovt hackade morötter och buljongen på botten av en ugnsform (hittar man en större, så slipper man rengöra ugnen efteråt!) och fyllde kapunen och försökte stänga den. (Det visade sig att det medföljde nåt gummiband. Hade även köpt hem nål och tråd.)
Sen var det bara att ösa och vänta. Till och med morötterna var underbara. Passar utmärkt till de lätta loireviner, som ju finns här i varje matbutik. Hemma skulle jag testa Beaujolais eller en mycket lätt Pinot Noir, ex från Alsace.

Lycka till!

TILLÄGG: det kanske bästa med kapunen är att man först kan äta filéer och ben, men sen blir det en undertbar mustig soppa på resterna. Recept här!

25 dec. 2009

NU är det julafton i Frankrike!



Hej alla mina vänner!
Det var inte min avsikt att narras, men idag var vi över till greveparet/hyresvärdarna på jullunch. Till huvudrätt fick vi vildsvinsstek och till efterrätt blev det mandelkaka. På vinfronten Champagne och St-Emilion. Och så blev det även en liten symbolisk julklappsutdelning. Så julafton var det nog först idag här.
På kvällen blev det "hemma" dvs i flygeln norsk kallrökt lax i smördegsformar med en Haut-Poitou (väster om oss) på Sauvignon blanc.
Till huvudrätt tog vi benen av kapunen, (Recept se 26.12) lite dauphinepotatis och brysselkål och resterna av plommonsåsen. Från källaren hade jag tagit en AC Saumur från Chateau Monreuil-Bellay, som vi besökte för nån månad sen. Länk. Tyckte det skulle passa med slottstappat vin i slottsflygeln efter att vi varit på jullunch på vårt slott!


Och som sagt kapun är nog en av våra nya stora laster. Tyvärr var den bara på tre kilo!
Sen blev det lilla ostbrickan. Ingen ny ost i kylen.
Höll på att glömma fotograferingen, därför är bitarna lite "nötta". :) Och L&T, ni märker väl att er julduk ligger mitt på bordet! Tack!
Hade kasnke tänkt ta julstubbe, men av nån anledning så blev hungern för liten :(

24 dec. 2009

Julafton i Frankrike!

Hej alla vänner!

Missade ju Kalle, men via radion kan man ändå höra en hel del hemifrån. Så kunde vi ju lyssna till Jussi Björlings julsånger från datorn. Juldekorationer har vi här och mat är det inget problem med, även om vi inte har det vi tidigare varit vana med. Men jag tror att vi kommer att ta en hel del av detta med oss i fortsättningen.








Som aperitive så valde jag att ha foie gras dvs gåslever, nån classic version de gjorde reklam för. Notera den skojiga sågen som följde med. Den bör man ju i fortsättningen alltid ha med! Serverade den på små ! brödbitar, naturell, med fikon och en brioche-variant. Hade dem 2 min i ugn före. Så foie grasen (grasn?!) fick kräma till sig. Serverades med ett litet glas Sauterne, ett sött vin från Bordeaux.
Vi var nöjda.
Sen tog vi den andra förrätten a la Nordic, med mörkt bröd, sill i dill & gräslök och ett litet glas vit Touraine (Sauvignon Blanc). Tur att det finns vinpumpar, så man inte måste dricka upp hela flaskan!
Som huvidrätt så tillagade jag grisfilé med Dauphinepotatis, brysselkål, rödvinbärsgelé och "min" plommonsås. Se Recept. ( I år dock med Portvin) Till den valde jag mitt favoritLoirevin: Saint-Nicolas de Bourgueil. Och då inte bara pga namnet. (Jultomten kallas ju St-Nicolas)
Hade sen en liten ostbricka med Brie de Melun (den är kraftig!), Bleau de Brebis (blåmögel från Pyrenneerna), Leerdammer (ej Googlad) och Fruns valnötsostfavorit.




Sen blev det en liten bit av julstubben. Lade till yxan från förra stubben :)
Och som ni ser nedan så var jag och plockade en mistelkvist från en ek i parken idag. Det hör kanske till julen här. Vem vet. Vi skapar genast nya seder dit vi kommer!



23 dec. 2009

Förkväll med kapun

Hej alla mina vänner!








Vi har inlett julhelgen. Till första förrätt tog vi några ostron med tillbehör. Ett litet glas vitt (suvignin blanc) Touraine-vin, som vi köpte på julmarknaden i grannbyn i lördags tyckte vi skulle pass till.
Se blev det dags för kapunen, med brysselkål, sylt och Duchesse-potatis. Det är ju hertiginnans potatis och det tyckte jag skulle passa bra i greveparets slott. De var bortlagade och frusna från början, men man måste ju få fuska nångång... Till detta tyckte vi att ett glas Juliénas kunde passa bra. Både för att vi köpte flaskan i våras på en vinfestival i Beaujolais och för att det är gott och för namnet JULiénas! (Recept se 26.12)



Sen blev det lite ost, och en sk julstubbe. Denna gång med mer choklad, men utan yxa. Men nån hittade visst lite romdränkt frukt.

22 dec. 2009

RECEPTSAMLINGEN (under bearbetning)

KLICKA på receptet så kommer ni till rätt blogginlägg!

SOPPOR
Alexanderssoppa

FÖRRÄTTER / SMÅ RÄTTER
Blinier med löjrom
Foie gras på omelett
Poie gras på "tryffelomelett"
Fårsalamiäggstanning
Galette de fromage
Getost, smördegsinbakad
Grekisk sallad
Kräftstjärtar på avokado med kryddgurka
Kräftstjärtar på baguette
Kräftstjärtar gratinerade
Lax, gravad
Lax, kallrökt tallrik
Lax, kallrökt, smördegsinbakad.
Lyxig sommarsallad
Löjrom med blinier
Musslor på mitt sätt
Omega-3-sallad
Paté på salladsbädd
Paté i äggstanning
Räkor, pillade i trängsel
Räkor & svamp, gratinerade
Salta mini-smörgåsar
Sillsmörgås

Sill- & stenbitsromsörgås
Sniglar bourgignonne

Smördegsinbakad kallrökt lax
Svampquiche
Trettondagssallad
Tryffelomelett

SALLADER (tillbehör)
Höstsallad

SALLADER (HUVUDRÄTT)
Söndagssallad med abborre / gädda
Söndagssallad version 2

TILLBEHÖR
Broccoli med skirat smör
Broccoli med skirat smör
Buljong a la Nigella
Nypotatis på mitt sätt
Ratatouille (sommarversion)
Pommes & carrots duchesse
Potatisomelett
Potatis- och kålrotsgratäng
Potatis- och morotsmos
Rotsaksgratäng
Squash
smörslungad
Ärter, "kokta"

SÅSER OCH DRESSINGAR OCH KRYDDOR
Aioli vitlöksmajonnäs

Bearnaisesås
Bechamelsås, gammaldags
Fransk dressing
Fruns sommarsås
Fyra kryddor
Gravlaxsås
Grekisk dressing
Hovmästarsås
Hollandaise se majonnäs
Kryddsmör med vitlök
Majonnäs
Morotshollandaise
Senap, till lutfisk
Svamphollandaise (prisbelönt)
Svampstuvning
Svampstuvning på blandad skogssvamp
Svampstuvning på rödgultrumpetsvamp
Tryffelhollandaise

DIVERSE
Smördeg

FISK
Abborre med kryddsmör
Aborrfileer, smördegsinbakta
Gös, stekt med kantarellsås
Gös, stekt med kallrök skinka
Gös, smördegsinbakad
Gädda, stekt
Gäddbiffar normale, de luxe, superior
Gäddbiffar, fyllda med kantareller med morotshollandaise

Lutfisk
Räkor, ostgratinerade på en bädd av skogssvamp
Söndagssallad med fisk
Sik, smördegsinbakad
Sik, stekt med kallrökt skinka
Smördegsinbakad abborre
Smördegsinbakad gös
Smördegsinbakad sik
Smördegsinbakad sjötunga med svampstuvning

SKALDJUR o div
Hummer Thermidor


FÅGEL
Kalkon, marinerad
Grillad broiler med sallad
Pärlhöna a la provencale
Pärlhöna med cognacssås
Rapphöna - premiär
Vaktel, svampfylld

KÖTTRÄTTER
Biff Wellington
Fondue
(kött)
Fårgryta (vinnande recept)
Grillat
Hjortbulla
r
Hjortgryta
Kalvfilé med tryffelhollandaise
Köttbullar
Lammgratäng
Lammwallenbergare
Lasagne nr2
Rådjursfilé med trattkantarellstuvning och rotsaksgratäng
Rådjursgryta
Rådjur falsk filé
Spaghetti a la carbonara
Wallenbergare
Älggryta
Snabb älggryta

OSTRÄTTER
Ost & bröd - classic
Smördegsinbakad Camenbert/Castello med hjortonsylt
Smördegsinbakad getost med Cantal
Ostbricka med två sylter

EFTERRÄTTER & TÅRTOR
Chokladtårta (sachertårta)
Crème Caramel
Gâteau de Château
Hallon på vaniljspegel
Jordgubbar; marinerade med grädde
Jordbubbar, på ett enkelt vis
Jordgubbstårta
Mazarintårta
Passionerad tårta
Sachertårta
Salmiakfromage
Salmiakparfait
Slottspaj
Smultron
- express
Smultron på vaniljspegel
Vitchokladmousse
Äppelpaj


EFTERRÄTTSTILLBEHÖR
Fikonsylt
Creme chantilly

Hjortronsylt

Julkapunen i ugnen!

Hej alla mina vänner!

Såhär dan före dan före dan, så ansåg jag att det var dags att sätta kapunen i ugnen. Fyllde den lite med våra ängschampinjoner osv. Tänkte göra den fem före klar, så att jag kan sätta in den några minuter i morgon då vi skall äta en liten bit av den. (Recept se 26.12) På julafton tänkte vi äta gris-filé och på juldagen är vi bjudna till Slottsfolket. Då blir det väl lite kapun efteråt.

På annandagen hade vi tänkt fara till vår lokalbutik och hämta färdiglagad julmat. Då får vi ju en andra gång se hur julmat kan se ut här. Man behöver bara värma vissa dela av den. Annars är den klar i vacuum.

Först får vi boudins cocktail noir & blanc, vilket ju borde vara små svarta o vita korvar. Och just jo. Vi har ju beställt två portioner och naturligtvis av två varianter. Så vi får även en verrine de st Jacques, vilket är nåt med pilgrimsmusslor.
Sen blir det ballotine de volaille. Nåt med fågel. Och Terrine au saumon fumé, som är kallrökt lax.
Så kommer det feuillite de St Jacques, dvs pilgrimsmusslor igen med smördeg. Den andra portionen innehåller bouchee a la reine. Även det en smördegshistorie med npt bra, gissar jag. Reine är väl kung eller var det drottning?
Se har vi beställt två portioner med rådjursgryta (civet). Och sen kommer det två ostportioner.
Eftrerrätten måste vi tydligen själv hitta på!
Men när man tittar omkring i affärerna och deras promotion så är det nog svårt att veta vad som är julmat - eller ska man säga vad som inte är! De har ju kalkon, kapun, vaktel, pärlhöna och så nöt, gris etc och vidare såg vi idag levande hummer, ostron (som vi köpte) och langustiner och krabbor. Synd bara att helgen är så kort - eller så fortsätter man direkt med nyårshelgen, och tretttondan och några mellanhelger innan påsken!
Nåja. Tur att vi tränat. Senaste helg så tillagade jag just dessa formar, som heter bouches och fyllde dem med lite vildsvampsstuvning och lade på en skiva Morbier-ost. Blev riktigt gott. Och inte så krångligt - faktiskt!


Till huvudrätt testade vi de nyfunna gösarna. Små fina filler, med skinn. Till dem experimenterade jag med frusen - uppvärmd dauphine potatis. Den var gjord på potatis, äggula och smör... Som vanligt lite brysserkål och en rödvinbärsgelé, som bara får stryk av svärmors klassiker.
Från vinkällaren plockade jag en Givry Premier Cru från Côte Chalonnaise o Bourgogne. Vi var ju dit på vinmarknad i våras och detta var ett av fynden. Urläckert vin!
Nå sen hade vi lite ost och ett stycke julstubbe. Vi hittade t o m en miniatyryxa i den när vi tittade närmare.

Tillägg: Kapunen blev färdig och vi avsmakade den med ett litet glas Beaujolaise. Vi kom till att detta blir vår nya jullast. Om vi bara har chansen, så att säga. Det gäller bara att se till att man har den. Skinkan kan man nog.... äta kanske nån gång nång gång igen om många år.... men Kapunens doft, smak, saftighet... recept kommer senare.

(Recept se 26.12)


17 dec. 2009

Fortsatt julhandlande!



Hej alla mina vänner!


Idag var det dags för lite mer julhandlande.

Vi lyssnar ju nu till en del julmusik. Bland annat låten "I wich it was Christmas every day" eller nåt snånt. Har aldrig gillat den, men när man går i affärerna här tycker jag att den är jättebra! Specialpriser på det mesta och ett enormt utbud.
Till vänster syns en "liten" nötfile, som vi hittade av en slump. Drygt 2 kg och under 20€ per kilo. (Det går som vanligt att klicka för att få större bilder) Bakom finns vår julkapun (stor kasterarad hankyckling) på nästan 3 kg. Till höger ett kg höstkantareller, som vi fick för 12€/kg. Bakom lite norsk kallrökt lax. Och sen kommer en liten Armagnacflaska, som de ville ha 14€ för. Kunde inte passera... Några "små" påsar Madeleinekakor ville vi ha. 700 gr * 2 för 5€.
Bredvid nötfilén står en burk fikonsylt, och en bit foie gras dvs gåslever. paketet innehöll även en foie gras-skärare. Trodde alla fransmän redan hade en sån, men bra att vi fick en! Som synes blev det en bit av Fruns favorit: valnötsosten. De två står på en förpackning med Bayonne-skinka.
Där står även en burk rödvinbärssylt. Nästan lika bra som svärmors. Lite fransk vitlök behövde vi även. Och längst fram står lite gösfiléer, som de fångat i Ryssland och en liten julkaka. Den äter vi nog i helgen och testar sen nån annan. De har hur många som helst och de är väldigt eleganta. Kostar kring 6€. Special eller Promotion, som det ju står här på de mesta de säljer.
Som sagt: Jag börjar hoppas att det är jul varje dag.
PS Om vädret (läs snön) finns bilder på resebloggen!

16 dec. 2009

Inledande julförberedelser.



Hej alla mina vänner!
Det närmar sig jul. Vi var och tittade lite på vad de har här i affärerna. Nåja, mataffären!
Hittade en väldigt fin lax. Skinnfri och skuren. Så hittade vi även vaktlar. De små i mitten. Fyra stycken för 8€, verkade ju hyggligt.
En liten kaka, till vänster, hittade vi dagen innan. Inte så dum den heller. De små minikanapeerna längst bak skall serveras med gåslevern enligt bilden i alla fall.
Bredvid ligger några fleuretter, tror jag, dvs smördegsminatyrer, som man kan servera med maten.
De nya ostarna var St-Paulin. Den röda. Mjuk och krämig. Har nog sett förr, men inte blivit av att testa. Sedan bakom en gammal goding; Livarot. Doftar rejält! Längt hit Saint Félicien. Det står att den är Crémeux; krämig gissar jag, men det är ju bara förnamnet. Kommer från Dauphine dvs söder om Lyon. Smälter i munnen.
Glömde att lägga med en Chablis, som de ville ha 4,95 för. Måste testas. Tog även nån reserv...
I morgon säljer de Champagne för knappt 9€. Då står vi igen i "kö", dvs det verkar nog mest vara vi, som uppskattar specialpriserna på viner.
Men de har även special på ostron, langustiner, gåslever, kapuner, kalkoner osv, osv.
I morgon far vi och "tittar" lite mer!

Andra sidor