VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



21 feb. 2010

Vildsvinsgryta



Hej alla mina vänner!

I veckan fick jag/vi en bit vildsvinskött på ca 1,2 kg. Det var från ett ungt djur. Kanske det heter kulting. Det var från frambenet, så jag bestämde mig för att göra en vildsvinsgryta. Köttet såg väldigt ljust ut, så jag bestämde mig för att göra den lite slottsteksinspirerad.
Började med att skära bort de köttbitar jag kunde och lade dem åt sidan. Sen belv det ju ett ben och en del kött kvar. Hällde en flaska rött Anjou-vin i en kastrull, lite salt och mild pepparblandning, lite fyra kryddor, timjan, kyndel, socker och en vitlöksklyfta och så ben-köttbiten i och lät det koka. Grovhackade en gul, mild lök, en morot och en skiva kålrot.
Dagen efter skar jag bort allt kött och satte det åt sidan. Silade spadet och lät det koka ner.
Stekte de råa köttbitarna och lät dem koka i lite av buljongen. Hackade en halv morot och en 1/4 gullök och lät det koka i buljongen. Lade till 2 msk mjöl. När det hela verkade tillräckligt nerkokt så lade jag till 3 msk creme fraise och blandade samman alltihop.
Till detta serverades sen smör/ankfetts-slungade klyftpotatisar kryddade med hel kummin. Blev en delikatess tillsammans med en klick rödvinbärsgelé.
Till förrätt inspirerades jag till en mild vit sallad. Tog två salladsblad, lade på tre halverade kokta vaktelägg, och en skiva chaurche, två skivade champinjoner och lite dressing. Ingen egentlig huvudingrediens, men det blev väldigt milt och gott. Osten har snabbt blivit en av våra trettiofem nya ostfavoriter :)
Till vindsvinet hade jag plockat fram två vinflaskor. En Anjou Village 2005 och en Saint Emilion Grand Cru 2007. Efter långt och moget övervägande så valde jag Anjou Village för lördagen. Det är ju ett Loirevin och kultingen var en Loirekulting. Idag får vi se om det andra passar bättre.


Till ostbrickan blev det vår klassiker Bleau de Laquille och en bit Roquefort för jämförelsens skull. Sedan en Appenzeller från Schweiz och en fransk rökt Raclette. Den tillverkas nämligen även på den andra sidan. Veckans nyhet var Mont d'Or. Även den tillverkas på båda sidor om gränsen, men vår var fransk. När jag tog ut den ur paketet, så noterade jag än en gång att om man inte hade ätit franska ostar förr så hade nog denna mögliga historie nog snabbt hamnat i soporna! Men ändå var det väldigt mild och krämig.

Sedan blev det dags att vispa lite grädde till jordgubbarna. Efter teet kokm den franska nymånen fram. Här nere så är skäran svängd så att den ser ut som en hängmatta!


20 feb. 2010

Saffransmarknad




Hej alla mina vänner!

Idag bar det av till en saffransmarknad i grannbyn. Hade ingen aning om hur stor den var. Ibland har ju marknaderna visat sig vara väldigt små - ex då det snöade. Men denna var stor och dessutom inomhus. Det var varmt.
De sålde naturligtvis saffran för 10€ / halvt gram, vilket vi inte köpte. Däremot ville vi testa några små burkar med citron resp äppel och saffran. Ska vara bra till fisksåser.




Naturligtvis fanns det även ostar, porslin, choklad, tuppar mm. Både ätbart och prydnader.
Vi kunde även avsmaka saffranlikör, som även såldes i väldigt små flaskor...
På väg hem passerade vi även en normal lördagsmarknad där jag köpte några morötter till vildsvinsgrytan, som ju är på gång. Bönderna var ute på åkrarna med sina plogar. Har förstått att man hemma ännu kör med dem på vägarna.


Idag tänkte jag ta årets första cider i bersån, dvs nu. Hej då!


19 feb. 2010

Sniglar, kanin och jordgubbspremiär


Hej alla mina vänner!

Igår var vi på en lite utflykt till Chatellerault. Det är hela tre mil dit, men detta var vår första tur dit. Det har bara inte blivit av. (Se resebloggen)
Eftersom vi ju hade åkt så långt och hade lika långt hem, så ansåg vi att vi måste gå ut och äta. Hittade ett enkelt brasserie längs huvudgatan, dvs vi såg att de hade smördegsbakta sniglar till förrätt och det kunde vi bara inte motstå. Så vi gick in vid 12-tiden och stället fylldes snabbt av ca 60 andra mycket pratsamma fransmän.

Vi valde repas complet, vilket innebär fullständig måltid, dvs efter sniglarna så fick jag kaninbullar och till efterrätt valde vi båda en creme brûlé, som var en av de bästa vi fått. Frun sade genast att vi måste hit igen. En sån brûle glömmer hon aldrig. Och visst. Vi har tre mil dit och många sevärdheter osedda och en mycket fin supermarket utanför stan. Bra omväxling till vårt handlande österut.


Ja i supermarketen så hittade vi naturligtvis några nya viner. Man kan ju inte gå förbi en Chablis för 7,50. Eller? Så hittade vi torkade svarta trumpetsvampar eller dödstrumpeter, som de heter på franska. 18€ för 450 gram för oss med stamkundskort. Vi har nu stamkundskort i fyra olika kedjor. Kostar nada och ger ex 20% på torkad svamp. Jordgubbar hittade vi i en supermarket i centrum. Köp2-1gratis gav oss 750 gram för ett kg-pris om 4,24. Inte så illa i premiären.


Hemma lär de aldrig komma ner i det priset. Vi sade ju i våras när vi for härifrån och hade köpt de dyraste gubbarna just för 4€/kg att vi inte köper innan de går under det priset hemma. Vi köpte aldrig eftersom vi väl inte såg dem under 7€.
Jag köpte även ett par joggingskor, så att man blir av med överloppsgrädden så att säga.
Så hittade vi även Chaurche vid deras rätt så välfyllda ostdisk. Tror att jag vet vem som skulle trivas där!
PS Fick en rejäl bit vildsvinsbog från en kulting av våra hyresvärdar, som jag skall "experimentera" lite med i helgen :) Misstänker att den nya svampen kommer med på ett hörn.

15 feb. 2010

Rapphöna och kastanjepuré


Hej alla mina vänner!

I helgen var det dags att plocka fram en eller nåja det blev två rapphönor från frysen.
Tillredde som vanligt utan recept, enligt gängse principer.
Skar bort fileerna och bakbenen. Stekte skroven i smör & ankfett, som sen fick puttra i några glas vin, en hackad morot, en halv gul lök, en skiva kålrot. Lite salt, lite socker, fyra kryddor, timjan, provencalska kryddor och en msk svartvinbärssylt.
Lät en påse rödgul trumpetsvamp smörslungas med en chalottenlök, och svalna av.
Sen tog jag av buljongen och hällde på svampen och lät det koka ner. Och rörde i två msk crema fraise.
Stekte sedan filerna a la carte på lördagen och benen på söndagen. Lät några potatis & morotsbitar steka i pannan med eftersmaken från skorvet.
Serverades med hellagad kastanjepuré och Anjou Village 2004. Var mycket nöjd med tillredningen och vinvalet.
Ostbrickan blev än en gång en six-pack eftersom det var lördag. Chaurche, som är visade sig vara en mycket, mycket krämig och god ost. Maroilles, som har fyllighet. Mycket stark klassas den, men inte långt när som Gaperon, som ju får finnas med för att avsluta ostbrickan.
Fruns nötost var med. Liksom Bleau Laquillen och den rökta racletten.
Eftersom vi varit försiktiga med min äppelpaj, så fanns det ännu kvar små bitar i helgen.

9 feb. 2010

Salon de Thé i Galerie National

Ett patisserie låg helt öppet mot trotoaren. Ni känner väl dofterna?


Hej alla mina vänner!
Idag var vi till Tours igen. Bilen skulle få sin nya del, och vi passade på att ta oss en sväng i centrum innan dess.
Var till Turistbyrån och frågade lite råd, som vanligt. Börjar ju känna katedraler och gamla kyrkor, men vi tänkte att om vi nångång får bekanta med på en tur, så kanske vi måste känna till nåt annat :)

Så det blev en liten promenad, där vi till slut hamnade på en shoppinggata. Åtminstone sade de att det skulle vara det. Vi är ju lite obekanta med sånt. Nå vid gatan kunde jag även sen ett patisserie där de bakade sina painar och doften kom långt ut på gatan. Sånt förstår jag mig på.
Vi knallade vidare. Frun var in i nånting och tittade på nånting och där det aldrig fanns nån stol att sitta på som vanligt, så småningom kom vi till Gallerie National. Det såg stort ut och eftersom det snöade (!), så sade jag att där kan det vara varmt och kanske vi kan hitta något att äta.

Och efter att ha passerat en massa oätliga affärer så kunde vi se ett frestande fönster där de markandsförde salta och söta pajer av olika slag. Det var en Salon de Thé, som hette Tarte Julie.
Vi gick in och kunde välja en salt och en söt paj. För mig blev det en "bergspaj" med Cantal och rökt griskött och en paj med fyra frukter och en fruktsås. Lite sallad och en skvätt pilsner för 11 pengar. Lite väl länge hade pajerna varit i ugnen, men på det stora hela ändå helt ok.
Och nu vet vi även var Gallerie Lafayette håller till OM vi skulle behöva veta det :)

8 feb. 2010

Måndagsspecialare


Hej alla mina vänner!

Vi brukar normalt inte handla på måndagar, men vattnet (!) höll på att ta slut. Viner har vi nog så vi klarar både att bli insnöade och inregnade!
Normalt handlar vi på tisdagar, då vår Intermarche har 10% på alla produkter med deras märke på, dvs cider och andra basvaror. Dessutom så startar alltid specialpriserna på tisdag-lördag.
På söndag och måndag finns inte några specialpriser.
På torsdag så får man dubbelt upp på deras stamkortspecial. 50 cnt blir -1 € och så vidare. Om man då köper nåt som nomalt är 2,45 och de har -,60 så blir det nästan halva priset. Men det är bara vissa utvalda varor.
Så på måndag finns det inte specialpriser, men de brukar i stället ha varor, som blivit över i helgen, till mycket bra priser. Bakelser och ost, exempelvis :) Och ja ostar. Det är ju bara det att de förpackats inför helgen och fått ca 10 dar "hållbarhet" och så reas de på måndag.
Nu hade de faktiskt några specialpriser i bruk, så vi köpte två burkar creme fraise. De har i februari köp en = få en gratis-kampanj på en del varor. Normalpriset för 500 gr är 1,45. Nu skulle man få två för det. Men så hade de tidigare haft en lapp på sig där det stod att 50cnt dras av i kassan (ett annat specialarrangemang). Vi trodde ju inte att detta skulle gälla, men damen i kassan slog först in det som 2 för 1 och sen -50 cnt * 2, så i slutänden betalade vi alltså 45 cent för två burkar creme fraise a 500 gram. Försök slå det den som kan! Och bästföredatum var 28.2 :)
Så hittade jag tre intressanta ostar. Den runda är en mild vitmögelsost, som heter Chaourse. En AOP-ost från Champagne. Kostade nu 3€ för 250 gram. Nyhet för oss.
Sen hittade jag en annan AOP ost, som heter Maroilles. Från Flandern. Kallas "den gamla stinkbomben", så den får man vara försiktig med. Kan ju vara en ny Gaperon!
Den fyrkantiga var en rökt raclette, som de har på normalspecial för 9,90/kg.
Ni börjar kanske förstå hur vi har lyckats "pressa" vår matbudget med 40%? Det gäller ex. att zic-zaca bland ostarna och välja vad de råkar ha på rest-special och det blir ändå mycket varierande.

6 feb. 2010

IKEA - första och sista besöket?

Hej alla mina vänner!

Som ni ser av rubriken, så har jag faktiskt aldrig tidigare besökt IKEA. En orsak är ju att vi hemma bor lite avsides och har långt dit. Kanske våra grannar varit dit, men vår inredningsstil är ju mer av den gammaldags stilen. Ja, den som fanns innan Ingvar skulle inreda hela landet eller snarare hela världen i sin stil. Så mycket av det vi har så har vi hittat i antikaffärer och på auktioner.
Men så har jag ju läst på andra bloggar att IKEA ju även har nordisk mat och därför valde vi att vika in när vi hade vägarna förbi för typ femte gången. Vår närmaste affär ligger utanför Tours dvs sex mil norrut.
Vi frågade efter matavdelningen och blev först visade till restaurangen, men sen visade de oss till höger. Vi sökte febrilt efter kärror, för vi hade ju tänkt veckohandla. Till slut gav vi upp och gick till avdelningen. Såg att kunder nog gick omkring med diverse i kärrorna, men vi tittade förvånat på "matavdelningen", en liten hörna bredvid en kafeteria. Där hade de lite papparkakor, Kalles och sillar och dyra sylter. Jämför med vanliga affärer verkade ju priserna höga och det fanns ju inget som intresserade. Var fanns färska räkor, foir gras, kanin osv? Vi gick omkring och var besvikna och köpe en Kalles och nångra sillburkar och betalade i kafeterian och for hem.
Det hade tagit oss längre tid att hitta infarten än att gå i affären, men jag valde att inte programmera in den i GPSen. Vad skulle vi här att göra? Vi saknar nog den franska maten betydligt mer därhemma än vad vi saknar hemmamaten här. Dvs vi saknar den saknar vi nog inte alls!
Och eftersom vi ju bor på hyra, så slipper vi ju även besväret att gå och handla i inredningsaffärer. Sängen står ju då alltid färdigt och man behöver inte söka efter skruvar som inte finns. Vi får nöja oss med att gasspisen, tallrikarna, besticken och muggarna har texten IKEA :) Lär vara köpta i Nantes! Om det sen verkligen kan ha varit värt tiden och besväret får hyresvärdarna stå för!


Och sen när vi sitter framför den nya blå franska vedspisen så är det ju naturligvis i en varsin Alvar Aalto-björk-stol, som köpts på, ja ni vet var!

La Ruche i Tours



He alla mina vänner!




Om man besöker staden Tours i Loiredalen så besöker man antagligen även dess katedral St-Gatien. Då måste man komma ihåg att på följande tvärgata 105 Rue Colbert, så finns en liten men naggande god väldigt typisk fransk restaurang, som heter La Ruche. I veckan besökte vi katedralen och restaurangen. På utsidan är den väldigt oansenlig och invändigt så har dne bara tio bord så det gäller att komma i tid.
Denna gång tog jag till förrätt en tallrik med lax på tre sätt. Frun valde karameliserade päron av luftvariant med varm getost.


Till huvudrätt valde jag kalvnjure medan Frun av nån anledning hellre ville ha pärlhöna. Jag har ju länge varit sugen på denna ovanliga men typiska rätt och det var helt ätligt dvs t.o.m. lite gott. Men hemma lär jag nog inte få tillreda den. Och det gör inget för det finns så många delikatesser som vi båda står ut med!


Till efterrätt tog jag den klassiska Île flottante, flytande öar dvs äggvita på en vaniljspegel med lite karamelliserat socker. Inte alls så dumt!

Svärdfisk, choucrute, rådjursgryta och Gaperon.


Hej alla mina vänner!

Det blir en mycket blandad koppott denna gång.
Förra veckan köpte vi hem några skivor svärdfisk, som jag har varit sugen på att testa. Tillredde en liten sås med lök och tomatsås och en skvätt vin. Som tur var. Svärdfisken var nog lite kraftig i smaken om man säger. Har ju testat den en gång på restaurang och ansåg då att det var restaurangens fel att den smakade dåligt, men eftersom nu inte ens jag fick något ätligt av den så är nog min åsikt att det är fiskens fel. Eller åtminstone kräver den en mycket van och skicklig kock. Men jag håller mig nog till andra fiskar i fortsättningen.


Sen hade vi även köpt hem "färdigmat" dvs sånt som bara skulle värmas dvs lite (eller ganska mycket) choucrote, som det heter. Det betyder väl egentligen kål-sur dvs surkål, men den serveras ju alltid med korv, fläsk och bitar av griskött, som enbart fått koka i lite vittvin. Det är en rätt från Alsace, men äts tydligen kring julen över hela landet. Har sett den i diskarna och nu var det dags för att sälja dem för halva priset och då var vi genast med.
Den var t.o.m. Frun nöjd med. Hon tycker annars att det är lite väl bastant mat. För att inte tala om hur stora portioner man serverar den i Alsace. Vi köpte två portioner, som blev till två åt oss och sen senare två till åt mig! Helt ok sen med en Pinot Noir från Alsace. Där uppe blir ju dessa viner väldigt lätta och eleganta i smaken. Helt annorlunda än nere i Bourgogne.
Vinet på bilden blev fel, för Frun visste inte att jag skulle byta från förrättsvinet!


På lördagen gjorde jag en rådjursgryta där jag lade till 1/3 nötkött. En flaska Côte-de-Rhône fick utgöra grunden i grytan. Sen de traditionella rotsakerna och kryddorna. Har skrivit om det många gånger förr.
En Vacquyeras (ungefär) fick komma upp ur källaren. (Ja försök skriva det namnet själva utan att slå upp det först!)


Som efterrätt blev det en ostbricka, som vanligt. Det som inte var vanligt var att jag hade hittat en "ny" rund oansenlig lite ost: Gaperon.(Till höger om ostbrickan) Märkte genast när jag rengjorde kniven genom att sticka den i munnen (FY!) att det var något speciellt med den. Frun tyckte att den låg bortom hennes gräns för var ostar får smaka. Den var väldigt kraftig om man säger. Fanns små bitar i den som jag inte genast kunde identifiera, men sen googlade jag och läste att den innehöll vitlök och svartpeppar. Ärligt nog så kände jag inte av svartpepparna eftersom osten och vitlöken var så stark! Hittade den senare även i min ostbok. Där skrev de: bl.a. "en verklig robust ost från Auvergne". "Smaken är omisskännlig". "Ta inte med den på ostbrickan - attacken mot smaklökarna gör att man inte känner smaken på mildare ostar."
Frun tyckte att man ju inte kan dricka vin till den ens. Och mycket riktigt så skriver de som förslag till vin : Vodka!
Den klassas som "mycket stark", liksom bl.a. även Livarot. Frågan är nog om inte Gaperon borde få en egen klass?
Hur en mockakaka ser ut vet ju alla, så det blir inget foto denna gång!

Andra sidor