VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



31 mars 2010

Om Portvin i Porto.



Hej alla mina vänner!


Porto är väl antagligen mest känt för "sitt" Portvin.

Egentligen är det lite underligt om man ser till helheten. Portvinet görs alltså av (dåligt) rödvin, som "späds" med lite brandy. Vinet och antagligen brandyn odlas längs Dourofloden 5-6 mil uppströms från Porto. Tidigare var man tvungen - enligt reglerna - att lagra det i den nya byn Vila Novo de Gaja, som ligger söder om Douro-floden. Porto ligger alltså enbart norrom. Det betyder att vinet varken gjordes eller lagrades i Porto!

De flesta lagras nära stranden mitt emot de små mysiga strandrestaurangerna och då kan man se både reklamskyltar och kopior på de små båtar, som de transporterade vinet i.


Numera kan Portvinet även lagras där det görs, vilket gör att det blir lite billigare. Och billigt, det är vad det är. En Tawny kostar kring 5€ i små affärer i centrum. Ligger väl kring 3 i en supermarket kan jag tänka mig. Hemma sitter man ju andäktigt med några dyra droppar. I Porto såg jag två troliga interrailare, som intog sitt kvällsmål på en bänk vid Aliados och de åt ost med Portvin. Billig fylla sade man förr!


I Porto finns naturligtvis ett Portvinsmuseum, som vi besökte den sista dagen. Inget dyrt inträde, men de kunde nog stänga det helt. Den som ÄR intresserad lär sig nog ingenting. Den som INTE är intresserad orkar nog inte gå omkring och titta på bilder av gubbar som haft nåt viktigt uppdrag i Portvinets historia. Ingen info om hur vinet görs. Och naturligtvis inget smakprov :( Ett av de tråkigaste museer vi besökt. Så köp hem en flaska istället!

30 mars 2010

Hallen i Pleumartin och påskförberedelser



Hej alla mina vänner!

Idag var vi och besökte marknaden i Roche-Possay, men handlade sedan i Yzeures-sur-Creuse för att sedan fara och titta på en nygammal hall i Pleumartin. Den ursprungliga hallen för deras lokala markander byggdes på 1650-talet, men revs på 1800-talet. För några år sedan byggde man sedan upp den igen. Delvis med gammalt virke, men naturligtvis även med nytt virke av ek och kastanj. Den kostade 311.000 €, varav alla EU-medlemmar stod för 1/3.
Tornet i bakgrunden tillhör bykyrkan!
Nu har vi kommit längre i påskförberedelserna. Patén och sniglarna var var inköpta sen tidigare. Idag var det dags för en liten påsktårta med Grand Marniersmak. Vi tyckte den såg skojig ut. Förstod i bilen hem att den inte får stå sig till påsken utan att den skulle passa efter räkorna och ett glas mousseerande ikväll. Får se om jag lyckas hitta nåt bra motargument...
Påskäggen ska åtminstone inte öppnas idag! Vi såg de första inhemska sparrisarna idag och jordgubbar från Spanien under vår "smärtgräns" dvs under 4€/kg. De och några ostron måste ännu införskaffas inför helgen.

28 mars 2010

Saffransgelé, gullvivor och amfora!


Hej alla mina vänner!

Det börjar våras här. Gullvivorna har hamnat på bordet. I fredags testade vi lite foie gras, som ju köpts inför påskhelgen. Serverades på en omelett och under en sked saffransgelé. Inte så dumt om man får säga det själv. Had esen valt ett sött vitt vin från Pacherench du Vic-Bilh. Görs som Sauterne-viner men kommer från ett område, som ligger lite söderut. Odlas på samma områden som det röda Madiran.
Vinet var väldigt gott, men man kunde kanske ändra namnet, så att man skulle komma ihåg det??
På lördagen så var det dags för ännu ett jubileum, som vi faktikst inte uppmärksammat tidigare. Det var årsdagen för att Frun bjöd mig på middag första gången. Det var så att hon bjöd på Matteus rosé och det tänkte vi ju kunde passa bra att fira nu efter Porto. Hon hade hemlagad pizza, men jag ändrade friskt i den menyn. Tyvärr lyckades vi inte få tag i ett portugisiskt vin. Vi har för övrigt aldrig serverat portugisiska viner efter det, så tydligen var sällskapet bättre än vinet!

Nå i affären här fanns väl fler hyllmeter franska viner än antal utländska. Men vi hittade ett spanskt i alla fall, så det fick duga.
Nå till förrätt blev det nordisk sill, införskaffat på IKEA, vaktelägg, creme fraise och cornichons. Ett glas Pinot Gris från Alsace fick accompanjera. Mycket och bra smak!
Notera även den nya mjölken jag hittat. De säljer alltså mjölk i 2,5 dl plastflaskor. Praktikst när man vill tillreda crepes nån gång. De kan förvaras i tumstemperatur till den öppnas. Ja vi har ju inte katt längre, som bäljar i sig, så vi behöver itne så stora mängder...

Till huvudrätt blev det rapphöna på mitt sätt. Dvs buljongen kokt på skrovet och lite eksopp och köttbitar i såsen. Smör- och ankfetsslungade potatis tyckte jag skulle passa. Och lite björnbärsgelé.
Som synes så har vi införskaffat en vin"amfora" från en loppmarknad. Tänkte vi skulle testa det alternativet. Vinet var en Valdapnas 2003. Under 5€ och mycket prisvärt. Kanske vi köper nån till :)
Sedan fortsatte vi med lite ost och hemlagad äppelpaj.

26 mars 2010

Majestic i Porto


Hej alla mina vänner!


Några minne ännu från Porto. På turistbyrån råkade vi se en intressant bild från en restaurang, så vi måste ju fråga var den låg. Nå det var ju egentligen ett café, men de serverade även mat. Så en kväll gick vi dit och åt huvudrätten. Caféet är från början av 1900-talet och i sk belle epoque-stil. Åtminstone heter det så i Frankrike. Även i Bryssel hittade vi för många år sedan den intressanta restaurang Metropol. Rekommenderar båda platserna!

Frun valde en rejäl och god Cesarsallar, medan jag valde en lite köttigare rätt. Till detta tog vi en Douro 2007. Under 10€ på bordet och fylligt och gott.

Även maten var bra, men vi valde att gå från ställe till ställe för att kunna uppleva så mycket som möjligt på den korta tid vi hade.


23 mars 2010

Mercado do Bolhao



Hej alla mina vänner!

Jag har inte varit till bollhavet utan vi besökte matmarknaden i Porto! En av sevärdheterna där. Trodde utanpå att det skulle vara en marknad inomhus, men det var bara väggar och sen var det nog en del tak, men på sätt och vis ändå inomhus.
Vi möttes genast av mängder av grönsaker - billiga. Jordgubbarna kostar 1,50/kg. De flesta frukter låg något under 1€/kg. Kunde lika bra ha sålt allt för 0,80...Men sen hade de även mängder med blommor av olika slag.


Så småningom hörde jag en tupp gala och kunde även se att de sålde tuppar - levande alltså. Och lite avnra fågelfän. Fisken var däremot frusen. Inte så stort utbud som i Frankrike. Först förvånades jag över att det mesta var fruset, men såldes på lösvikt. Efteråt så funderade jag att det kanske är deras sätt att lösa problemet med att sälja fisk när det är +40 i skuggan. De fruser och transporterar fisken rundfrusen. Sen säljs den halvfrusen och så tinar man upp den hemma och får fisken färskare så. Vi hanterar ju lika stora mängder is istället. Om de skulle använda samma metod så måste de säkert ha tre gånger mer is än fisk.


Kött fanns, men inte så mycket. Priset var däremot väldigt lågt. Även om jag inte alla gånger visste vad som var vad. Dels kan jag ju inte portugisiska och dels så har de normalt inte dessa små underbara skyltar, som de har i Frankrike. Där finns ju alltid en lapp bredvid osten, fisken, köttet på vad det heter och vad det kostar. Vad hjälper det mig med en lång lista med varor på väggen, när jag inte vet vad som är vad?


Även längs gatorna kunde vi naturligtvis se olika livsmedelsaffärer. Bakelser har de även om än lite annorlunda än i Frankrike. Men priseerna är även de lite mindre. Vad sägs om en liten brödbulle av enkla sort till priset av 8 cent. När jag såg den, så sade jag spontant att hemma så skulle de nog inte ens lägga mjöl på bakbordet för det priset.


Så inte blir man ruinerad av att handla mat i Portugal. För oss var det nästan helt gratis eftersom vi inte köpte nåt annat än lite färska, lokala jordgubbar! Ja vi köpte ju även en flaska Vinho Verde, som aperitiv. Även om vi inte lyckades kyla den så väl, så var den väl värd de 1,30, som vi betalade :)

21 mars 2010

Jubileumsmiddag.


Hej alla mina vänner!

Fortsätter nog med Porto ännu. Var lugna. Men måste ju inflika det vi hade här. Igår var det dags att fira årsdagen av att Frun och jag råkade träffas. Ingen minns väl ens längre året, men nog dagen, eller kvällen :)
Nå denna gång blev det en enkel måltid mht veckans utflykt. Vi inledde med ett glas Champagne och en sallad med räkor, avokado och Brie de Meaux. Vi använder ju nämligen dessa ypperliga "champagnestoppar", som gör att man kan fortsätta med ett glas dagen efter eller även nästa helg. En gudomlig uppfinning.


Sen blev det grisfilé kryddad med fyra kryddor och färsk ingefära med svamphollandaise med fransk dragon, broccoli med valnötsolja och lite rödvinbärsgelé. Till detta hade jag valt ett glas Saint-Amour 2006, från norra Beaujolais. Gott och vackert namn.


Osten valde jag att smördegsinbaka eller egentligen så plockade jag tre olika sorter. Fruns favortit, nötosten, "Laköjen" och en bit Saint-Maure de Touraine. Den lokala getosten. Lite fikonsylt bredvid satt inte fel. Och till detta valde jag en äggkopp Portvin. Vi har nämligen inte några småglas här...



Som avslutning blev det en hemlagad Crêpes med en Crème brûlèe-glass. Först när jag lade på glassen, så märkte jag att den var ju nästan kamouflagefärgad. Till detta hade Frun tillrett ett mustigt te. Det är hennes specialitet.


Douro-vinernas förträfflighet.


Hej alla mina vänner!

Tänkte dela med mig av de överraskande trevliga erfarenheterna från Porto. Sista dagen så gick jag på ännu en resultatlös jakt efter skor. De har ju bara "barnstorlekar" nämligen. Men då råkade jag hitta en liten gränd i grannkvarteret, som var full med små restauranger. De verkade mysiga och passade mycket bra in i vår budget, så vi gick dit senare på kvällen.
I Portugal så går man ut och äter melaln 20.00 och 22.00. Det är lite sent för oss, så vi var naturligtvis de första gästerna i den pyttelilla restarangen med sju bord. Mannen som tog emot beställningen gick sedan till köket och tillredde kalvfilen med champinjoner och pommes frites. Vi hörde att han stekte, så det var inte via mikron. I restaurangen satt en dam, trolig fru och tittade på TV. Antagligen hjälper hon till om det behövs.


Vi satt och smaskade på lite lokalt bröd och olika tilltugg medan vi väntade. Och naturligtvis smuttade vi på en flaska rött vin från Douro-distriket, som ju ligger lite upp längs floden. Det är där de odlar druvor för rött vin och för Portvin. Längs kusten tillbverkas det klasssika Vinho Verde. Det gröna lite spritsiga vinet.
Nå första kvällen när vi åt på det egna hotellet fick vi frem en flaska reserva för 13.00. Vi blev ju chockade. Så gott vin har vi aldrig fått i Frankrike för det priset på restaurang. Nu kostade vinet 7.50 och maten 6,50. Inte så dyrt med tanke på den mycket personliga servicen.


Så småningom kommer jag nog att börja läsa lite portugisiska så att vi förstår menuerna. Som det är nu förstår vi exakt nada! Att vi ska tillbaka till Portugal är helt säket. Det är bara frågan om vart och när och hur länge. Vi har nog lite börjat snegla på uthyrningsplatser. Det finns massor längs hela kusten och priset är ungefär i fransk nivå. Men vi har ju mycket att upptäcka ännu i Frankrike.


När vi var på restaurangen på hotellet så valde jag en liten mandelkaka till efterrätt. Det ville de ha 2,50 för . Inget fövarpris precis. Och väldigt god var den dessutom.

20 mars 2010

Francesinha i Porto


Hej alla mina vänner!

Så är vi tillbaka från Porto och har tillgång till normal Internet. Tänkte skriva några inlägg om matupplevelserna där.
Före resan så hade vi inte några förutfattade meningar eftersom jag inte hade läst på något. Vi kände ju till Portvin, men det var allt.
Kanske det var därför vi blev väldigt positivt överraskade. Första kvällen blev vi nästan chockade över hur gott rödvinet var. För 13€ fick vi ett vin vars like vi inte fått på restaurang i Frankrike för det priset. Och hemma så får man ju ingenting för det priset.
Maten var överlag betydligt billigare än i Frankrike - eller vad sägs om kalvfile med champinjonsås och pommes frites för 6,50 på kvällsrestaurang?
En av de klassiska rätterna var Francesinha, en varm smörgås med bröd, skinka, som man lagt ost omkring och sen slängt in i ugnen. Kunde även serveras med ett ägg ovanpå. Serverades med en ölsås omkring. När jag fick den första gången- med en cola, så sade jag att detta behöver man inte vara kock till att upptäcka. Man tar bara överblivna rester efter en bättre fest, lagar en sås på ölslattarna och går och köper en Cola medan allt blir varmt i ugnen.
Nå, med en öl och +20 i skuggan och utsikt mot Portvinsförråden på andra sidan Dourofloden, så smakade det helt ok.

14 mars 2010

Smördegsinbakad bil?



Hej alla mina vänner!



Tätt med jubileerna så här i mars. Igår var det dags att fira bilen-ett-år-i-Frankrike. Och hur gör man det? Smördeg, foie gras, nötinnerfilé, en skiva gouda. Och vips så har man en rätt, som nästan ser ut som en bil. Om man sen kokar några brysselkålar och halverar dem och ställer dem bredvid och ger dem lite stadga med hjälp av tärnad potatis och en stuvning på rödgul trumpetsvamp, så ser det riktigt bra ut!



Till detta drack vi ett glas Pauillac, dvs ett kraftigt vin från Medoc i Bordeaux. Det var dessutom ett riktigt dyrt vin. Det hade kostat nästan 9 € ! Ja det är inte ofta vi har så dyra viner här i alla fall. Vinet passade även bra mot osten, som vanligt.




TILLÄGG: På söndagen testade jag med att baka in två ostar och den lilla bite foie gras, som belv över. Serverades med lite aprikossylt och en äggkopp Portvin. Måst ju vänja oss med smaken.

Imorgon bär det av till Porto. Om tekniken medger så kan det bli lite avrapportering direkt. Annars i helgen.

12 mars 2010

Gös med foie gras


Hej alla mina vänner!

Så var det dags att fira vår förlovningsdag än en gång. Tråkigt bara att Frun ännu led av sviterna efter vinterkräksjukan som golvade henne häromnatten. Men lite kunde hon ändå äta - och dricka.

Till förrätt blev vår nya milda favorit, som jag kallar Salade blanc. Jag börjar med ett salladsblad och så lägger jag på något vitt och mjukt i smak. Denna gång Chaurse-osten, som ju kommer från Champagnedistriktet. Sen några halverade kokta vaktelägg och så några sparrisar. Tyvärr har vi inte fått färska i affären ännu. Hade ju införskaffat champinjoner, men så var det så att man borde ha vägt det och då blev vi sura och lät dem behålla alla grönsaker. När vi sen for in i en annan affär, så glömde vi dem...

Som pricken på i:et så tillagade jag lite saffranhollandaise och öppnade en flaska champagne, som vi införskaffade vid nyårstider så de ju hade specialpriser på sånt :) Under 10:an hade vi fått den brödiga drycken. Den var nog väldigt god. Synd bara att de inte är billiga här heller. Normalt alltså.


Till huvudrätt så blev det stekt gösfile med en liten skiva foie gras och lite tärnad potatis och en svampstuvning, på svamp som vi plockade här i höstas. Kryddad med fransk dragon och lite rostade sesamfrön.

Normalt vill jag ha färggrannttallriken, men till champagnen så ville jag ha så ljust och neutralt som möjligt. Det enda gröna blev lite persilja bland potatisen och några kvarterade kaprisar till fisken.

Så kom den lilla ostbrickan, som jag nog nästan hamnade ensam på. En bit Brie de Meaux, en Gouda, Pont l'Eveque och Laqueuille. Måste fortfarande gå och titta på paketet för att klara den hopplösa stavningen. Men uttalas Laköj. Smakar nästan som Roquefort, men kostade denna gång 7,90 / kilo. Vi hade köpt med ett kilo senaste sommar och det kan nog bli nåt liknande igen.

Tittade på Landet Brunsås via datorn häromkvällen. Det var visst 72 ingredienser i en lite panini. Jag klarar mig nog på väsentligt mycket färre ingredienser när jag lagar mat i alla fall!

11 mars 2010

Test av Vacu-vin

Hej alla mina vänner!

Vi har ju varit intresserade av viner i några år nu och man har ju då lagt sig till med olika vanor. Av orsaker att man tycker bättre om vissa viner och viss behandling av viner. Emellertid lärde vi oss väldigt mycket när vi för många år sedan var med i en vinklubb och gjorde blindtester på viner. Många favoriter fick stryka på foten. Det var kanske mer minnen än vinet som smakade gott.

I många år har vi nu använt en sk Vacu-vin för att pumpa vinet bort luften de gånger vi inte dricker upp allt. Och det är rätt ofta eftersom vi gärna vill ha ett glas vitt till förrätt och ett glas rött till huvudrätten / osten. Häromsistens så läste jag ett inlägg och en länk till en recension där Vacu-vinprocessen sågades fullständigt. Proffsen anser att det är bättre att sätta korken i och fortsätta nästa gång. Jag blev naturligtvis orolig. Har vi gjort en massa arbete i onödan och varit rädd i onödan om vi inte haft tillräckligt med "ploppar", vilket hänt rätt ofta nu när vi dessutom tappat en av de få vi hade med oss.
Allstå bestämde jag mig för att vi skulle göra ett test. Och när jag gör det, så blir det ett ordentligt test. Så jag planerade att vi med en veckas mellanrum skulle inmundiga exakt samma gryta till två identiska viner.
Första gången var båda vinerna nyöppnade. Köpta på samma ställe samtidigt och förvarats bredvid varandra en tid i källare. Ingen av oss visste vilken, och vi kunde absolut inte märka någon skillnad.
Så pumpades den ena och den andra satte vi korken i.
En vecka senare så markerade jag på den ena flaskan, men lade det åt sidan, så att inte ens jag visste vilken som var vilken. Frun hällde i mina glas och jag i hennes. Vi testade.
Den ena doftade mer och bättre. Den ena smakade mer och bättre. Så visade det sig att vi båda hade tyckt om det ena vinet. Vi bsetämde oss för att göra så i fortsättningen - oberoende av vilket det var.
Jag gick till köket för att få fram mina koder. Det visade sig att vi båda hade tyckt att det puimpade vinet var bättre.
Måste nog säga att jag inte begriper mig på hur proffs inte kan märka skillanden. Har ju för många år sedan gjort ett liknande test på ett dessertvin och nog märkte vi skillande då också.
Så min slutsats är attdet nog lönar sig att pumpa ett vin, som ska stå en vecka. MEN det gäller ju att pumpa rejält. Där har jag sett att många fuskar. Det tar 10-15 gånger innan luften är tillräckligt ute.
Sen kan man förvara flaskan flera veckor tills det passar igen.
Det som jag framför allt använder detta till är ju aperitivviner av Sauterntyp eller dessertviner av Portvinstyp. Där vill man ju verkligen bara ha ett litet glas och kanske nästa först efter nån vecka.
Så vi fortsätter med det som proffsenmärkligt nog ratar!
PS Sen finns det ju "anti-vacu-vin" för mousserande. Där går det nog lika bra med korken. OM man nu skulle få den tillbaks. Den sväller ju lixom! :) Så även det en bra investering, för nog är det så mycket festligare med ett glas mousserande än ett stilla vittvin. Speciellt om man nu råkar bo några mil söderom ett av Frankrikes främsta distrikt för mousserande viner dvs Loire & Montlouis.

8 mars 2010

Vaktel och Delice du Chalet


Hej alla mina vänner!

Tyckte det var dags att fortsätta experimentet med vakteln. Kokade ju en buljong på de två skroven senast. Så jag tillredde än en gång en svampstuvning med fransk dragon, schalottenlök och några msk creme fraise och fyllde de två vaktlarna med detta. Stekte dem och placerade dem i ugn ca 140 grader medan vi intog förrätten. Boljongen från senast blandades med lite överbliven svamp.
Förrätten blev en enkel improvisation. Sugen på lite foie gras och hade köpt hem en avokado. Alltså skalade och skivade jag avokadon och lade tunna skivor av foie grasen på och in i ca 100 ugn en liten stund. Sen strök jag på ett tunt lager aprikossylt. Varmt - kallt - sött - fett. Testade mot ett glas Macon-Village, som stod i kylskåpet.


Till vakteln så serverades lite kokt brysselkål med nötolja och ett glas röd Saumur, som ju kommer ca 10 mil från NV. Vi har ju kommit till att de lätta Loirevinerna går bra mot fågel.
Fick ju för några år sedan vaktel serverad på en restaurang i Bourgogne, som fått en stjärna i Guide Rouge. Då sade jag att så skulle jag vilja göra den. Jag tyckte faktikst att denna var ännu bättre. Och nu blir det ny buljong och vi har fler små vaktlar i frysen...

Ostbrickan innehöll två nyheter för oss. En hårdost (den långa) Old Dutch Master. En ost av Goudatyp från Holland. Lagrad 12 månader och MYCKET smak. En ny favorit.
Sen hittade vi Le Delice du Chalet när vi var söderut och handlade i veckan. Komemr från departementet Creuse, som ligger lite söder om oss. Kittost, som var helt ok, men inte stack ut. Hade även med traditionell Blea d'Auvergne från Centralmassivet, och den fyrkantiga Pont l'Eveque från Normandie och vår gamla favorit Chaurche från Champagne. Valde att servera ostarna med fikonsylt och bröd.
Ingen orkade med den färdiginköpta fruktkakan efter det. Den står sig!

6 mars 2010

Saffran-creme-fraise med räkor


Hej alla mina vänner!


Vi experimenterade vidare med saffranen. Lade tre tsk i tre msk creme fraise och tog dem med lite räkor, vitt bröd och en sallad med lite vaktelägg. Räkorna var som synes inte av minsta modell.
Till detta testade vi en Crémant d'Alsace, som vi lyckts få på special-special i veckan för drugt 3,50. Den var välkänd från för och ansågs därför vara ett säkert köp. Ikväll blir det en varsin liten vaktel till huvudrätt. Även det brukar vara ett säker val.

3 mars 2010

Saffranshollandaise


Hej alla mina vänner!

I helgen blev det att experimentera lite med saffrancitronen, som vi köpte på saffransmässan. Tänkte att man kunde testa den i hollandaise. På fredag så tog jag två msk saffranscitron och smör coh gjorde en hollandasie till lite gösfilé, och en flaska Vouvray. Fungerade bra, men tyckte att saffransmaken var lite klen. Frun gillade den nog, men hon "hör" ju matsmakerna lite bättre än jag.


På lördag så testade jag tre tsk och då fungerade det bra. Serverade med lite kallrökt lax. Vi har nog funnit en ny last (igen). Får se bara hur vi hittar mera sen när burken tar slut. Å andra sidan så minksade det så lite att jag klarar nog av att göra 30 hollandasier på burken, som väl kostade 5€. Så i slutänden blev det inte så dyrt.

Så recept på saffranshollandaise. 3 tsk citronsaffran, en äggula, ca 60 g smält smör. Voila!


Andra sidor