VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling
Just nu har jag en paus i bloggandet.
31 mars 2010
Om Portvin i Porto.
30 mars 2010
Hallen i Pleumartin och påskförberedelser
Idag var vi och besökte marknaden i Roche-Possay, men handlade sedan i Yzeures-sur-Creuse för att sedan fara och titta på en nygammal hall i Pleumartin. Den ursprungliga hallen för deras lokala markander byggdes på 1650-talet, men revs på 1800-talet. För några år sedan byggde man sedan upp den igen. Delvis med gammalt virke, men naturligtvis även med nytt virke av ek och kastanj. Den kostade 311.000 €, varav alla EU-medlemmar stod för 1/3.
Nu har vi kommit längre i påskförberedelserna. Patén och sniglarna var var inköpta sen tidigare. Idag var det dags för en liten påsktårta med Grand Marniersmak. Vi tyckte den såg skojig ut. Förstod i bilen hem att den inte får stå sig till påsken utan att den skulle passa efter räkorna och ett glas mousseerande ikväll. Får se om jag lyckas hitta nåt bra motargument...
Påskäggen ska åtminstone inte öppnas idag! Vi såg de första inhemska sparrisarna idag och jordgubbar från Spanien under vår "smärtgräns" dvs under 4€/kg. De och några ostron måste ännu införskaffas inför helgen.
28 mars 2010
Saffransgelé, gullvivor och amfora!
Hej alla mina vänner!
Det börjar våras här. Gullvivorna har hamnat på bordet. I fredags testade vi lite foie gras, som ju köpts inför påskhelgen. Serverades på en omelett och under en sked saffransgelé. Inte så dumt om man får säga det själv. Had esen valt ett sött vitt vin från Pacherench du Vic-Bilh. Görs som Sauterne-viner men kommer från ett område, som ligger lite söderut. Odlas på samma områden som det röda Madiran.
Vinet var väldigt gott, men man kunde kanske ändra namnet, så att man skulle komma ihåg det??
På lördagen så var det dags för ännu ett jubileum, som vi faktikst inte uppmärksammat tidigare. Det var årsdagen för att Frun bjöd mig på middag första gången. Det var så att hon bjöd på Matteus rosé och det tänkte vi ju kunde passa bra att fira nu efter Porto. Hon hade hemlagad pizza, men jag ändrade friskt i den menyn. Tyvärr lyckades vi inte få tag i ett portugisiskt vin. Vi har för övrigt aldrig serverat portugisiska viner efter det, så tydligen var sällskapet bättre än vinet!
Nå i affären här fanns väl fler hyllmeter franska viner än antal utländska. Men vi hittade ett spanskt i alla fall, så det fick duga.
Nå till förrätt blev det nordisk sill, införskaffat på IKEA, vaktelägg, creme fraise och cornichons. Ett glas Pinot Gris från Alsace fick accompanjera. Mycket och bra smak!
Notera även den nya mjölken jag hittat. De säljer alltså mjölk i 2,5 dl plastflaskor. Praktikst när man vill tillreda crepes nån gång. De kan förvaras i tumstemperatur till den öppnas. Ja vi har ju inte katt längre, som bäljar i sig, så vi behöver itne så stora mängder...
Till huvudrätt blev det rapphöna på mitt sätt. Dvs buljongen kokt på skrovet och lite eksopp och köttbitar i såsen. Smör- och ankfetsslungade potatis tyckte jag skulle passa. Och lite björnbärsgelé.
Som synes så har vi införskaffat en vin"amfora" från en loppmarknad. Tänkte vi skulle testa det alternativet. Vinet var en Valdapnas 2003. Under 5€ och mycket prisvärt. Kanske vi köper nån till :)
Sedan fortsatte vi med lite ost och hemlagad äppelpaj.
26 mars 2010
Majestic i Porto
23 mars 2010
Mercado do Bolhao
21 mars 2010
Jubileumsmiddag.
Douro-vinernas förträfflighet.
20 mars 2010
Francesinha i Porto
14 mars 2010
Smördegsinbakad bil?
12 mars 2010
Gös med foie gras
Så var det dags att fira vår förlovningsdag än en gång. Tråkigt bara att Frun ännu led av sviterna efter vinterkräksjukan som golvade henne häromnatten. Men lite kunde hon ändå äta - och dricka.
Till förrätt blev vår nya milda favorit, som jag kallar Salade blanc. Jag börjar med ett salladsblad och så lägger jag på något vitt och mjukt i smak. Denna gång Chaurse-osten, som ju kommer från Champagnedistriktet. Sen några halverade kokta vaktelägg och så några sparrisar. Tyvärr har vi inte fått färska i affären ännu. Hade ju införskaffat champinjoner, men så var det så att man borde ha vägt det och då blev vi sura och lät dem behålla alla grönsaker. När vi sen for in i en annan affär, så glömde vi dem...
Som pricken på i:et så tillagade jag lite saffranhollandaise och öppnade en flaska champagne, som vi införskaffade vid nyårstider så de ju hade specialpriser på sånt :) Under 10:an hade vi fått den brödiga drycken. Den var nog väldigt god. Synd bara att de inte är billiga här heller. Normalt alltså.
Till huvudrätt så blev det stekt gösfile med en liten skiva foie gras och lite tärnad potatis och en svampstuvning, på svamp som vi plockade här i höstas. Kryddad med fransk dragon och lite rostade sesamfrön.
Normalt vill jag ha färggrannt på tallriken, men till champagnen så ville jag ha så ljust och neutralt som möjligt. Det enda gröna blev lite persilja bland potatisen och några kvarterade kaprisar till fisken.
Så kom den lilla ostbrickan, som jag nog nästan hamnade ensam på. En bit Brie de Meaux, en Gouda, Pont l'Eveque och Laqueuille. Måste fortfarande gå och titta på paketet för att klara den hopplösa stavningen. Men uttalas Laköj. Smakar nästan som Roquefort, men kostade denna gång 7,90 / kilo. Vi hade köpt med ett kilo senaste sommar och det kan nog bli nåt liknande igen.
Tittade på Landet Brunsås via datorn häromkvällen. Det var visst 72 ingredienser i en lite panini. Jag klarar mig nog på väsentligt mycket färre ingredienser när jag lagar mat i alla fall!
11 mars 2010
Test av Vacu-vin
8 mars 2010
Vaktel och Delice du Chalet
6 mars 2010
Saffran-creme-fraise med räkor
3 mars 2010
Saffranshollandaise
Så recept på saffranshollandaise. 3 tsk citronsaffran, en äggula, ca 60 g smält smör. Voila!