VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



25 maj 2010

Läckerheter från Frankrike och byn.



Hej alla mina vänner!

Haft lite strul med internet. Är nu på det andra mobila, men det blir nog återgång till fast med trådlöst inomhus igen!
Vädret var ju vackert och vi kunde sitta ute, som synes. Blev inte så lång paus som vi befarade. För att inte drabbas av alla abstinenser så plockade jag fram en burk hemsläpad foie gras. Lade på en klick av saffrangelén. Frun tiggde till sig kryddgurka och jag bestämde mig för att ta fram Lasses senap. Mycket trevliga smakkombinationer. Till detta tog vi ett glas söt dryck av Sauternetyp. Var nämligen så att vi hade två slattar på slottet som jag satte i en plastflaska innan vi for tillbaks!

Till huvudrätt hade vi getfilé, som vuxit till sig inom hörhåll. Även den tillhörande svampen hade Frun plockat inom promenadavstånd. Lite broccoli med den underbara valnötsoljan, som vanligt. Hade lagt lite svartvinbärsgelé, men den var ingen höjdare. Härköpt dvs 4 ggr dyrare än i Frankrike, och sämre i arom och konsistens = alltför hård. Varför kan de inte få geléerna med samma konsistens ens här som i Frankrike. Svärmor klarar de, men ingen som säljer kommersiellt.
Vi tetsar oss igenom de portugisiska vinerna och turen kom till ett vin från Douro. Prisvärt ansåg vi i relation till var franska kostar här på momopolet. Men det har ju sina välbekanta skatter. Det jag däremot inte hört om förr så är syltskatten!
Ostbrickan är som vanligt till stor del hemsläpad. Bredvid syns ett av mina första försök att baka eget bröd igen. Min minneslapp hade jag tapapt, så nu får jag experimentera lite igen. Varför skrev jag inget på matbloggen!!??

19 maj 2010

Tillbaka till utmarkerna!

Hej alla mina vänner!

Ja ni har väl märkt att Carl-Jan Granqvist, har lånat hälsningsfrasen i sin nya reklam :)

Vi har (haft) problem med intrenet, men vi har redan hunnit fira 1,5 helg hemma.
Vi inledde med lokal kallrökt lax på en bädda v sallad och några droppar av hemsläpade valnötsoljan. Den bara kunde jag inte översomra / låta åldras i Loiredalen.
Till detta tog vi en glas Quinta da Alorna, någonstans från Portugal.
Eftersom det ju känns lite hårt att hetala tre gånger mer än man är van för de franska vinerna så har vi bestämt att testa igenom lite portugisiska i sommar. Då är det nya viner för oss, så vi inte har något lågt referesnpris i bakhuvudet. Dessutom har vi ju planerat en lite längre sväng till Portugal i vinter, så då är det ju bra att lära sig lite. Vet ju inte mycket om portugisiska viner i detta nu.



Till huvudrätt blev det grisinnerfilé med en champinjonstuvning och oj då, lite usel spagetti.
Jag har ju fått en del uppskattande / "avundsjuka" kommentarer om utbudet i Framkrike under vintern, men nu behöver ni inte känna er avundsjuka. Back to rality. Den ena affären vi handlar i har inte äggtagliateller. Ingen av de tre vi handlar i har färska räkor, kaniner, ostron, Chaurseost, St-Maure-de-Touraineost, vaktel, osv, osv, osv... Vi kommer att lida både av abstinens och bli chockad många gånger under sommaren. Första gången blev ju med det vita brödet. Köpte en sort som jag själv skulle värma i ugn, men den var ju degig innanför. Får väl snabbt testa igenom några andra innan jag börjar baka själv.
Till grisen testade vi ett portugisiskt vin, jag glömt namnet på. Men bra var det!

Men lite lyckades vi plocka hem av ostar, så ostbrickorna har vi inget problem med. En eller två från Norden och en par från Frankrike, så kan man ju överleva i alla fall :) Som jämförselse så satte jag ett värmeljus i förgrunden. Och en "liten" Brie de Meaux kom även med utöver den "lilla" plastburken!



12 maj 2010

Frystömning


Hej alla mina vänner!

Den senaste tiden har menyerna varit lite ovanliga. Orsaken är att vi ju är på väg hemåt igen och måste tömma frysen. Och ekorren har varit kanske lite för flitig. Så de två senaste månaderna har det varit inköpsförbud på kött. Nästan. Liksom fisk eftersom vi haft både gös och sjötunga, en hel del och ja räkor måste man ju ha en gång i veckan...
Nå hur som helst så testade jag friterad sjötunga i fredags. Och så hittade jag en halv påse friterad potatis. Så då var det bara att tillreda en fristyrsmet på ägg, grädde, vatten och mjöl. Vi har rätt mycket grädde. De säljer den ju i flaskor, som kan förvaras varmt. Behändigt. Lite färsk persilja och ett glas Mâconvin fick komma med på ett hörn.
På lördagen så försökte jag bli av med lite sill, som annars skulle bli gammal i sommar. Helt tydligt så är vi sällan sugna på sill här. Det passar liksom inte in. Och eftersom jag än en gång köpt sparris, så fick vi hoppa över färskpotatisen.
Den normala hollandaisen fick bytas ut mot hemlagad fransk dressing, som vi har gott om och creme fraise, som vi har gott om. Hollandaise ÄR godare, men sparris till sill är helt ok. Och passade bra till ett glas Tourainevin.
Till huvudrätt så plockade jag fram en fasan, som jag tidigare plockad fjädrarna av. Lite vinterpotatis och de sista svamppåsarna kom väl till pass. Viner har vi fortfarande gott om, så det blev ett Loirevin.
Jordgubbarna har nu kommit till en trevlig prisnivå, dvs 2,50/kg för spanska jordgubbar. Och grädde har vi.... men Frun hade det knepigt med marinaden. Portvinet var slut. Men hon blandade Pisang Ambon och lite Whiskey. Ni, som har gott minne minns ju att hon köpte en flaska i början av vår vistelse. Det blev faktiskt riktigt gott. En ny klassiker, som vi brukar säga.
Ikväll blir det grodlår till förrätt, bouef bourgignonne, de ostar, som inte packas för resan och färska jordgubbar. Sen börjar frysen vara rätt så tom. Lite måste vi ändå spara till hösten. Det är ju ändå inte så långt dit :)

8 maj 2010

Gästabud


Hej alla mina vänner!


I veckan hade vi nya gäster, som fick testa Chez Stephan. Vi har nu turen att ha blommande irisar i "vår "lilla trädgård, och eftersom det bara var kring +20 så valde vi att sitta inne med lite irisar på borde istället.

Till förrätt blev det en sallad, dvs ett salladsblad med en skiva kallrökt lax, kokta vaktelägg, kapris, sparris från grannbyn och en hollandaisesås. En liten skiva av Chauese-osten från Champagne och lite nyklippt persilja från landet. Äggen är nu från vår nya leverantör i grannbyn. "Upptäckte" dem när jag skulle hämta kapunen, som jag tillredde åt de förra gästerna. De säljer nämligen kyckling och kanin enligt reklamen, men har även lite överloppsägg, med väldigt stor och vacker gula, vilket ju syns bra när man tillreder majonnäs/hollandaise.

Jag tyckte att ett glas mousserande (rätt så lokalt) Saumur kunde passa till detta.

Till huvudrätt blev det min boeuf bourgigninne gjord på hälften nöt, hälften rådjur. Det var från min stora sats nyligen, som jag gjorde på två flaskor vin. Till detta naturligtvis tagliateller och svartvinbärssylt och för färgens skull lite "sallad" och en cornichon.

Från vinkällaren hade jag plockat upp en Côte de Rhône Vielles vignes, som de skriver dvs på gamla vinstockar. De är från 1920-talet och då har rötterna hunnit långt ner och ger fina aromer. Visserligen kostar de oftast nästan dubbelt upp mot vanliga viner, men prisskillanden är ju inte så stor. Framför allt som vi sedan köpte två lådor för att få 50% rabatt på dem :)

Till efterrätt blev det enbart en bortlagad jordgubbstårta, som jag förbättrade med egenvispas creme Chantilly dvs vispgrädde med socker och vanilj.

Ja sen var det inget mer, men en lunch är ju ändå bara en lunch... eller hur?

6 maj 2010

Restaurangen på Château de Chenonceau


Hej alla mina vänner!

Senaste vecka besökte vi Château de Chenonceau och passade naturligtvis på att besöka deras resaturang, som ligger i det gamla orangeriet. Lite dolt för de flesta misstänker jag och dåligt skyltat minst sagt. Jag hittade det i tiden via deras hemsida, men IRL ser man ju inget.



Hur som helst så är det en av de mest prisvärda restauranger vi besökt i Frankrike.
Den lokala enklaste menyn kostar 23 € och för det får man tre rätter som man får välja bland olika alternatid och en "obligatorisk" ostbricka med varm foliedegsinbakad getost med en generös sallad. Det som äve kännetecknas rätterna är att de alltid är så vackert upplagda. denna gång t. o.m. blommor på tallriken.

Ibland kommer bilderna på sne, och jag lyckas aldrig få dem svängda :(

4 maj 2010

Gästmat


Hej alla mina vänner!


Senaste vecka hade vi gäster på besök och jag "testade" lite foie gras, sniglar, ostron, sparris, vaktelägg, grodlår, kalv, vaktel, kapunoch räkor. Det mesta for ju förvånansvärt snabbt undan :) Det var väl egentligen bara ostronen, som jag fick hjälpa till med. Tur att de var bland de bästa jag ätit!

En kväll överraskade jag med nötfilebitar, pommes frites, sallad och en hemlagad hollandaise med torkad dragon. Till det hade vi ett glas röd klassisk Medoc från Bordeax, som ju ligger sydväst om oss. Det var ju dit Autoroute, som vi "hoppade av" från var på väg till.

Vi hade naturligtvis några ostbrickor och även gästerna fick välja lite ostar. Nya för oss blev åtminstone Grand Murols. Från Auvergne, dvs centralmassivet söder om oss. Rejäl arom om man säger. Nästan hård med gulbrun skorpa. Finns på fotot från finalkvällen då vi hade nio ostar med St-Maure de Touraine i mitten; den lokala getosten.

Vi upptäckte även Normanville, från Normaniet. Rejäl hmpf arom av, ja, nå, vi tar det en annan gång. Såg ut som och påminnde om en kraftig Brie de Meaux/Melun.

Sen var det även en som valde hem en Rambol Valnötsost. Tror att vi haft den förr, men hittade den inte i matbloggen. Hur som helst så verkar den vara holländsk. Den gick bra åt ändå. Och så hade vi ju i alla fall tur med vädret!

Andra sidor