VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



21 aug. 2010

Bröllopsmiddag


Hej alla mina vänner!

Så var det dags att försöka få ihop något lämpligt för att fira bröllopsdagen igen. Till förrätt så hade jag att utgå från en nyskördad squash från Fruns egen odling. Den valde jag att smörslunga i små tärningar och krydda med slätbladig persilja från landet. Sedan lade jag lite kräftstjärtar och två sparrisar och en örtmajonnäs ovanpå. Sparrisarna ska då inte läsas som på kalvfilé Oscar dvs som en romersk tvåa (II) utan som 11, eftersom det var vår elfte bröllopsdag!

Det nygräddade brödet var ännu lite ljummet.
Till detta hade vi valt ett mousserande från Chile. Intressant blandning av Chardonnay, Pinot Nir och Sauvignon Blanc. Den kombinationen minns jag inte att vi haft tidigare. Den kallades sig reserva och var från 2008. Ett mycket bra alternativ här där vi inte har vår vinkällare.
Dracks ur Attlings designade champagneglas med den lilla silverringen runt foten.


Till huvudrätt hade jag valt get- och rådjursinnerfilé. De är ju så små. Ibland har jag valt att ha dem som förrätt, men ibland har jag valt att servera två olika sorters innerfiléer. Känns lite smålyxigt. Eftersom det är kanterelltider så är ju en stuvning ett måste. Min nya fluga är att sätta med lite rostade sesamfrön i stuvningen tillsammans med lite färskost med örter, vinäger, en sockerbit och naturligtvis lite grädde.

Den enkla tagliatellen fick sällskap av en äggula och lite färskost. Då blir det mums!
En liten sked av min nylagade röda vinbärsgelé ger ju en färgklick.

Till detta tog vi ett glas av våra sk jubileumsviner. Vi har en bunt i vår annars rätt tomma vinkällare, vilka vi köpte när vi var nyförlovade så att vi alltid skulle kunna ta samma vin på våra jubileumsmiddagar. Normalt tar vi den på vintern när vi celebrerar förlovningen, men i år hamnade vi att ta det på bröllopsdagen. Därför är årgången faktiskt 1986. Inte så dumt.






Camenberten hade jag valt att smördegsinbaka. Självfallet hade jag börjat med att tillreda smördegen. En klick aprikossylt brukar passa till.


Efterrrätten blev det Frun kallar världens bästa Sachertårta. Åtminstone anser hon att den är bättre än originalet, som hon avsmakade på caféet på Hotell Sacher för många år sedan. Mitt recept hittade jag ursprungligen i en tidning hos svärmor några år senare och har sedan lite utvecklat det. Även i år blev det i misstag en liten förbättring!

15 aug. 2010

Västanpåkantareller och Norrgårdsgödtupp



Hej alla mina vänner!

Ibland är naturen givmild. Som nu när svampsäsongen äntligen har inletts. Hittade en drös kantareller på lördagen och en nästan lika stor drös idag :)

Från tidigare hade jag plockat fram en gödtupp, som jag själv matat och... nåja. Detaljer kan besparas, men jag gör allt själv om man säger.

Men det blev ju i alla fall filé av Norrgårdsgödtupp och den brukar jag behandla så att jag skär bort fileerna och benen och slänger skrovet i en kastrull med vatten, en hackad rödlök, en hackad morot, lite lagerblad, några varv på kvarnen med blandade peppar, lite timjan och slätbladig persilja och några vitlöksklyftor och så får det puttra medan jag denna gång tog mig en "liten" simtur på 2,6 km.

Så plockar jag upp skrovet och pillar bort de små köttbitar som kan finnas. Silar spadet och låter det koka ner tills jag har fem matsedar.
Det blev så småningom en generös kanterellstuvning med rostade sesamfrön. dvs för fyra pers / två dagar för två. Så jag tog ca 150 gram kantareller och lade dem tillsammans med en dl vatten i en stekpanna och lät det koka tills vätskan var borta. Lade i en hackad schalottenlök och två msk smör, så småningom lite grädde, vinäger, socker, timjan, rostade sesamfrön och några msk färskost med örter OCH till sist fyra matskedar av tuppbuljongen. Måste nog säga att det var en av de bästa kantarellstuvningarna jag lyckats knåpa ihop.

Att steka kycklingfiléerna är inte så knepigt. Jag brukar bara sätta lite örtsalt på och den femte matskeden av fonden. Äggtagliatellerna fick denna gång sällskap med en äggula och lite färskost. Och som en lite prick i mitten så serverades detta med en klick vitvinbärsgelé - från gården naturligtvis.
Nästa dag blir det naturligtvis dags att ta benen av gödtuppen med andra halvan av kantarellstuvningen.

Från vinhyllan togs ett mustigt portugisiskt vin från Setubal-halvön.


Lite ost med nygräddat bröd efteråt är ju ett måste. Denna gång med lite plommonsylt.
Glassen hör ju sommaren till, men det har jag inte gjort själv, så den får inte komma med här :) !

4 aug. 2010

Rökt abborre och annan sommarmat


Hej alla mina vänner!

Det börjar bli lite lugnare i mat-dagboken av den orsak att det vi äter helt enkelt är lite samma sak, som vi haft tidigare och då känns det inte så intressant att dokumentera det.
Fisket går VÄLDIGT dåligt nu när det varit upp till +25 i vattnet. Fisken dör i näten och det är inte så skoj att bara plocka ut några abborrar och ge dem åt måsarna.



Men häromdagen råkade vi gå förbi ett stånd med rökt abborre och då slog vi till. En liten sallad typ grekisk och en liten örtmajonnäs (notera den gula färgen tack vare att hönorna ör utegående) och nygräddat bröd tyckte jag att passade till. Och ett glas vin chilensk chardonnay. Allt annat var vi nöjda med, men vinet ska vi INTE ha igen.

Sen hade Frun gått förbi ett stånd med jordgubbar. Dvs hade ju inte bara gått förbi utan även tag en burk med 500 gram. Vi har ju nämligen normalt våra principer om "smärtgränser" för jordgubbar. I Frankrike fick man ju titt som tätt spanska gubbar för 99 cent så där hade vi gränsen 2€/ halvkilo, vilket de bortsett från tiden under askmolnet nog fick tag i. De franska var ofta något dyrare. Det är ju intressant med jordgubbar att de alltid blir billigare ju längre de transporteras :) Här hemma kostar de inom cykelavstånd nästan 6 ggr mer än de spanska!!!, men de som transporterats med bil kostar ju "bara" fyra gånger mer, och det vill Frun ha.



Och det är ju enkel mat även det. Lite vispad grädde med fransk vaniljarom och lite socker och så är det klart.
På sommaren passar det ju även bra med lasagne. Dvs Frun tycker nog att det alltid passar. Recept har jag haft tidigare, men en liten trevlig bild kan ju rymmas med i alla fall!

Andra sidor