VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



30 okt. 2010

Fiskdisk i Frankrike

Hej alla mina vänner!

Denna helg blir det mest gammal skåpmat, som sej, kastanjer, tornedos med höstkanrarellstuvning, grodlår, osttallrikar, bakelser och crêpes, så jag tänkte istället visa hur en normal fiskdisk ser ut mitt i Frankrike. Vi var och handlade lite till St-Marure de Touraine och bilderna är tagna därifrån. Steden har ju gett namn åt den berömda getosten, som vi naturligtvis köpte. Vi hittade även en Gevrey-Chambertin för 8,30. Inte direkt något rövarpris. Tänkte öppna den på nyårsafton.
Staden har ca 4.000 innevånare. Och så här såg fiskdisken ut: (om man klickar på bilderna, så blir de större!)

Länst till vänster börjar de med musslor av olika slag och de "obligatoriska" ostronen. Notera att det ju nu inte på något sätt är säsong för dem. När det är säsong = jul&nyår, så har de lika mycket ostron som de nu har fisk sammanlagt!
Efter ostronen kommer helfisk av olika slag och lite räkor.
Så här mycket räkor hade de innan vi köpte lite!

Sen kommer filéer av olika slag. Bakom den gula skylten skymtar lite svärdfisk.

Mera fileer. Den filé till vänster, som ligger lite för sig själv är en sejfilé som vi sen köpte. Kostade 1,60. Blev underbar!


Och så avslutas fiskdisken med ytterligare svärdfisk, nu med ben. Och brandade, som är en "smet" av det vi kallar lutfisk och potatismos.

24 okt. 2010

Gårdstupp a la Loire?


Hej alla mina vänner!

Var och köpte några äggförpackningar av vår lokala äggleverantör och passade på att köpa en görtupp samtidigt. Ca två kilo inklusive hals, huvud, fötter, lever och lite andra inälvor som ju kom med. Bestämde mig för att vi skulle ha kyckling på fredag och lördag och söndag...
Receptet tog jag fråm luften, som vanligt, men eftersom resultatet blev bra, så tänkte jag skriva ner det så jag har något att utveckla i framtiden.
Beslöt att föröka tillreda något som jag sen kallade Tupp a la Loire.









Plockade fram gödtuppen på två kilo. Började med att ta bort fileerna, skära bort benen, dela dem, skära bort vingarna. Stekte bitarna i lite ankfett, saltade och lade bitarna i en stor kastrull med en halv flaska Mâconvin. Skar en morot, två gula lökar i bitar och lade med. Lite timjan, bouqet garni, lite salt, en vitlöksklyfta, ca 10 små champinjoner, en sockerbit och sen tyckte jag det räckte. Fyllde på med vatten och lät det koka några timmar.
Sen var det bara att plocka morötter, lök, hals etc åt hunden. Plocka bitarna åt sidan och sila resten. Det fick koka ner. Så plockade jag köttet från alla bitar och gav benen åt hunden.
Plockade fram ca 10 champinjoner, som jag hackade. Två chalottenlökar fick samma behandling och de fick steka kort. När buljongen var nerkokt, så lade jag i svamp, lök och köttet.
När jag sen skulle servera så stekte jag en filé på fredag och en på lördag. På söndag fick vi endast grytbitar och det var minst lika gott.
På fredag testade vi med ett glas vit (chardonnay) Givry från Côte Chalonnaise och på lördagen blev det ett glas röd Saumur-Chavigny från Loire (Cabernet franc). Båda passade bra.

På lördagen hade vi en synnerligen enkel förrätt dvs färdigköpt terrine på pilgrimsmusslor, som jag bara täckte med en hemlagad majonnäs med lite Dijonsenap, hackad kapris och fransk dragon. Till detta blev det ett glas av den kvarvarande vita Givryn.
Ostbrickan bestod av Bleu de Brebis, Camambert, Brie de Meaux och en lokal getost. Så småningom kommer det info om dessa ostar på min ostblogg.



Om förrätten och osten var lätt, så var det inget mot efterrätten. Tiramisu från affären. Men vad gör man när sex portioner kostar 1,75€? Vi köpte i alla fall! Det är nog så i Frankrike att jag egentligen bara sätter ner energi på huvudrätten. Det andra hittar man så enkelt (och billigt) i affären.

22 okt. 2010

På restaurang i Tours

Hej alla mina vänner!

I veckan var vi med bilen på service till Tours och passade även på att gå på en enkel restaurang i närheten av katedral St-Gatien. De hade två alternativ: huvudrätt för 8,50 och trerätter för 9,50. Vi kunde inte låta bli att testa menyn!
Till förrätt blev det en lantsallad.


Huvudrätten blev digristryta med både ris och frtiterad potatis. De hade ketchup, senap och majonnäs att lägga på. Köttet var väldigt mört. Borde själv få tag på nån bit nån gång.

Som efterrätt hade det två alternativ: ostbricka och äppeltårta. Vi har lärt oss att man kan ta båda. Jag den ena och Frun den andra. Så vi fick börja med fyra (tre?) olika ostar. Det var antagligen två skivor emmenthal, en getost och bleau de Causses gissningsvis.

Äppeltårtan var varm och rykande när den kom in. Vi var nöjda och oterkommer antagligen.

18 okt. 2010

Kastanjer och pärlhöna



Hej alla mina vänner!

Nu är det kastanjsäsong igen! Jag experimenterade ju en hel del senaste säsong, så nu är det bara att välja bästa alternativet. Se recept.
Blev ett glas vit Graves. Inte den mest typiska, men god ändå.





Till huvudrätt hade jag planerat gryta på två pärlhönor. Nå, om hela sanningen ska fram så var det alltså två damer (?), som blivit av med filéerna veckan innan då vi hade besök. Nu plockade jag fram dem från frysen. Tog en halv flaska röd Anjou och lite vatten, havssalt, bouqet garni, två lökar, en morot och en kvist timjan och d:o rosmarin. Så skar jag bort benen och lade skroven att koka några timmar. Under tiden var jag och plockade några franska fjällskivlingar, som jag stekte lite. Plockade bort skroven och pillade bort köttet. Kokade ner buljongen och lade i fjällskivlingarna och sen köttet. Voila! Gott.


Serverades med ett liknande vin som hönsen fick, men lite bättre dvs en Saumur-Champigny.
Osträtten blev inbakad. Tog en varsin bit Chaurse (se ostblogg) och en liten skiva bayonne-skinka. Även det rester :) Lite aprikossylt och ett litet glas Ratafia (rester !) au Marc de Bourgogne. Vi hade höpt den på Château de Pierreclos häromåret. En likör tydligen gjord på Marc de Bourgogne. Ca 19 vol%.




Eftersom negerbollarna ännu inte är slut efter chokladfestivalen, så valde vi att ta en enkel efterrätt!


16 okt. 2010

Min nya ostblogg.


Hej alla mina vänner!

Eftersom min favoritostblogg har tagit en paus pga flytt från Frankrike, så har jag beslutat att börja en egen ostblogg, där jag kommer att publicera lite text och bilder om olika ostar och sånt som hör ihop med ost. Fortsätter nog att skriva om ostar även här som en naturlig del av måltiden, men fördjupningen blir på min ostblogg. Då behöver jag ju inte heller upprepa mig alltför mycket.
Jag har ju även fåglar som min hobby, så jag jämför det lite med att bånga fåglar dvs se så många som möjligt och samtidigt lära sig lite om dem, så man lättare känner igen dem nästa gång. Om det funnits blogg när jag började med viner, så hade jag antagligen gjort sammalunda där, men nu får de nog bara hänga med på sitt hörn i min mat, vin och ostblogg.
Välkomna till min ostblogg! Den finns ju i fortsättningen även som länk till vänster under rubriken "mina bloggar".

Förra veckans matliv


Hej alla mina vänner!

Senaste vecka hade vi besök. Kom inte ihåg att fotografera så mycket mat, även om vi naturligtvis åt en hel del :)
Bland förräterna gick vi igenom de klassiska grodlåren, sniglarna, ostronen och patén. Som huvudrätt bjöd jag på kalvgryta, räkor, och filéer av pärlhöna och kanin. Sista kvällen blev det min variant av den klassiska kalvfilé Oscar.

Vi var tvugna att dricka vittvin pga allergier och jag försökte googla lite på vinförslag. Hittade inget men slank in på ett tydligen populärt recept, som var synnerligen märkligt. De hade gröna sparrisar istället för de klassiska två vita. Oscar hette ju faktikst Oscar II ! Sen skrev skribenten att man skulle ta 400 gram kött för två personer! Vansinnigt. Denna rätt kräver ju lite förrätt och efterrätt och obligatorisk ost, så jag använde ca 120 gram / person.
Vi drack vanlig Chablis till och det gick bra!
Osten varierades under veckan som ostbricka och smördegsinbakad. Och så testade vi lite bakelser, fattiga riddare och chokladbollar från festivalen.

Sista kvällen hade vi ostfinal dvs den lokala getosten i mitten och sedan åtta andra ostar omkring. Mögelostarna var Roquefort, Saint-Agur och bleu d'Augergne. Sedan var där en bit Münsterost och en Camenbert och en bit Comté och tydligen en till :)

12 okt. 2010

Chokladfestival i Châtellerault




Hej alla mina vänner!

I lördags var vi på en chokladfestival till Châtellerault, som ä ren av våra grannstäder en halvtimmeväg från slottet.
Festivelen arrangerades av två regioner västerut i Frankrike. Som vanligt kunde man även hitta andra varor är de, som hör till själva festivalen.
Av den anledningen kunde vi avsmaka en Champagne, som vi tyckte var i torraste laget. Men vi hittade ett mustigt rödvin från Roussillon dvs nångra mil från spanska gränsen.
Choklad fick man naturligtvis smaka på i alla dess former. Med nötter, med mandlar och även med gele av sauternevin.


Här är då istället chokladbitar som ser ut som de nu aktuella kastanjerna.

Vid en monter smakade jag på "nötter", som visade sig vara kakaobönor från Dominkanska republiken. När mannen övergick till engelska så förtod jag att de inte var avsedda att ätas utan bara att ses på. Men inte smakade de så illa och jag kan ju ännu skriva detta inlägg.

Kunde även se några askar med cigarrer, så jag frågade om de sålde några. De gjorde de inte utan han bjöd istället en cigarr åt mig och gav en fin väska åt Frun med lite broschyrer från Dominikanska republiken. Det ser nog väldigt spännande ut där. Och cigerren som jag påbörjade på kvällen var nog väldigt god. Kanske man nån ruggig vinter skulle fara över en sväng?


Det fanns även smycken, som såg ut som choklad.

9 okt. 2010

Restaurangen på Château de Chenonceau

Hej alla mina vänner!

I veckan blev det igen dags att besöka vår favorit restaurang på slottet i Chenonceau. Det var femte gången vi besökte slottet och restaurangen. Anser fortfarande att det är en av de mest prisvärda restauranger vi besökt i Frankrike och kommer gärna att besöka den igen. Inte bara det att maten är god. Den är även mycket vacker och även restaurangen är väldigt vacker och serveringen oklanderlig.


Jag råkade sitta och vänta på mitt sällskap när jag såg hur en servitris i dörröppningen dirigerade en annan att flytta stolarna och glasen så att alla stod perfekt i rad. Och så här såg det ut innan vi gick in.

Jag valde en marinerad lax, som var kryddad med dill till förrätt.
Huvudrätten blev gös med nässelsås.

Och så kom den obligatoriska inbakta getosten.

Som efterrätt blev det kockens egen skapelse.

3 okt. 2010

Salade blanc och kalvgryta





Hej alla mina vänner!

Så var det dags för den gamla favoriten Salade blanc, dvs sallad med ost och vaktelägg. Denna gång blev det två nya favoriter; de mycket krämiga Pou Perac, getosten från Auvergne och Le Sapin från Haut-Doubs, i France-Comté. Så råkade jag ha några räkor och lite majonnäs från fredagen och de fick komma med trots allt.
Från vinkällaren hade jag plockat upp en Chablis. Det brukar vara ett säkert kort.
Kvällen var ljummen så vi valde att sitta ute. Enligt prognoserna så kan det nog vara sista kvällen för säsongen.

Huvudrätten blev kalvgryta kokt på både lägg och lite benfria delar. Athenes hade välvilligt hjälp till med att städa undan de urkokta benen. Köttet hade fått koka i en flska Sylvaner från Alsace, några hackade gula lökar, några morötter, en sockerbit, lite timjan och lite pepparblandning. Serverades med nyiköpt gele på röda vinbär och lite wockad potais. Kvällens andra vin blev en rätt så lokal Saint Nicolas de Bourgueil.

Den lilla osttallriken innehöll Saint Agur, Sainte-Maure de Tourraine och en camenbert. Rödvinet lämpades även där.
Mörkret föll snabbt som vanligt, men värmen hölls kvar. Vi satt i mörkret och lyssnade på cikadornas spel. Såg fladdermössen och hörde även hur några gossar på slottet st od och splade trumpet i skymningen.

När stjärnorna började synas så gick vi in för att avnjuta den enkla efterrätten med fikon, persikor och lite grädde.

Andra sidor