VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



22 nov. 2010

Mat- & vinmässa i Roche-Posay


Hej alla mina vänner!

I helgen hade vi nöjet att kunna fara på en traditionell fransk vin- & matmässa. Det var en tredagarsmässa, så vi visste att den skulle vara lite större. Inte stor, men större än de vanliga by-marknaderna med åtta utställare.
Det en mångsidigt utbud. Vi köpte både lokala "pepparkakor" och ett dessertvin från Roussilon, liksom ett trepack Chablis Premier Cru och en flaska Sauterne-vin och en direktsläpad bit Cantal.
Men det fanns naturligtvis mycket mer. De obligatoriska ostronen, som folk även passade på att äta tillsammans med Champagne, som även kunde köpas.
Det mesta kunde man ju i normal ordning avsmaka. Och priset var i vissa fall t.o.m. lägre än i vanliga affärer, kunde vi notera senare när vi besökte en vanlig market för att göra de vanliga inköpen inför helgen. Ex Chablis Premiere Cru för drygt 9€/styck är ju inte något rövarpris :)

14 nov. 2010

Gryta på rapphöns, ostar och chokladtårta.


Hej alla mina vänner!

Vi fortsätter långhelgen. Testade mitt eget recept på rapphöna genom att tillreda en gryta på tre rapphöns. Frun tyckte det blev bättre än fasangrytan häromsistens - se recept. Jag som tillredde tyckte inte det var så stor skillnad. Skillnaden är snarare den att rapphöna är lite mindre = mer pyssel. Men man måste ju ta vad som kommer ;)
Så hade vi en rätt så trevlig ostbricka. Till den hade vi enn glas Saumur-Champigny. Ni kanske kommer ihåg att vi var dit häromveckan. Då passade vi ju på att köpa hem några flaskor.

Ostarna beskrivs med på min Ostblogg.


Jag har ju ett recept på Sachertårta, men denna gång var jag lat och for till boulangetiet för att köpa två bakelser. De var tyvärr slut, så jag måste köpa en liten tårta istället. Men Frun hade överseende.

12 nov. 2010

Lite förrätter och marängsviss


Hej alla mina vänner!

Denna vecka har vi haft en extra helg dvs den 11 november firas här vapenstilleståndsdagen, efter första världskriget. Och det firar vi ju naturligtvis.
Testade en ny kräm, som jag hittade.Den bestod av ägg av cabaillaude (nån fisk) och rökt lax. Den var lite hård, så jag tillsatte creme fraise och då blev den mjuk och ändå tillräckligt fyllig.
Hade köpt hem några stora räkor och vaktelägg råkade också finnas i kylen. Så då var det bara ett skära upp bröd, lägga på krämen och några räkor och steka några vaktelägg. Detta toppades med lite majonnäs gjord på valnötsolja. Den blev lite väl kraftig. Borde blanda med vanlig typ solrosolja. En Crémant d'Alsace går ju alltid till.


Följande dag skulle det bli sallad blanc, men jag hade glömt att köpa champinjoner. Å andra sidan så hade jag köpt svart rom av något slag och krämen vispades ihop igen. Sparris hittade jag nog och några överblivna räkor. Kapris fanns och Churse, den mjuka osten f rån Champagne. Och ja, det fanns en Champagne i vinkällaren. Så då var förrätten klar.

Vi har som huvudrätt haft tournedous och vaktel, men det har jag beskrivt tidigare.



Till efterrätt hade Frun tiggt till sig Marängsviss, som jag gjorde nligt hennes enkla beskrivning. Gjorde några små marämner på en äggvita, lite chokladsås på en pralin och vispade lite grädde och tog även en klick jordgubbsglass och några skivor bananer. Till detta ett litet glas persikolikör. Frun var nöjd i alla fall. Och det är ju det viktigaste.
Namnet är ju lite roligt. Ordet maräng kommer från ortsnamnet ca Mahren i Schweiz där man då antagligen kom på att blanda vispad äggvita med socker och sätta det på svag värme i ugnen. Ordet sviss kommer från namnet Suisse, som ju är det franska ordet för Schweiz.

8 nov. 2010

Gryta på rapphöna eller fasan.


Hej alla mina vänner!

Nu har jag experimenterat lite mer med vildfågel, som vi för tillfället har möjlighet att få tag i. I helgen gjorde jag två stuvningar på två olika fåglar; den ena på en rapphöna och den andra på en fasan. Orsaken till detta mörkliga arrangemang var att vi hade fått fyra rapphönor med villkoret att jag skulle tillreda en åt våra hyresvärdar. Så jag testade mina nya idéer och gjorde en stuvning åt dem och en åt oss.
Och eftersom vi var nöjda med resultatet, så skriver jag ner receptet rätt så detaljerat denna gång. Mitt mål är ju att få god mat och Frun anser att ben inte skall få finnas på tallriken och då gör jag så här när jag vill tillreda en fasan a la Loire (eller rapphöna a la Loire)
Jag tar fram en helt rensad fasan och skär bort fileerna och lägger dem i kylen. Så tar jag 2/3 flaska av ett mjukt vin på Cabernet franc, ex Saumur i detta fall och slår i en rejäl kastrull och låter det sakta koka upp.
Så skär jag bort benen och delar skorvet och låter bitarna steka i lite ankfett innan jag lägger dem i vinet, tillsammans med två tärnade morötter, två medelstora gula lökar, en nypa bouquet garni, en nypa timjan, en liten kvist rosmarin, lite salt, och två små vitlöksklyftor. Detta får koka i 1,5 h (rapphöna 1h).
Under tiden låter jag 10 kastanjer få grillas i ungen. Låter dem svalna och skär dem sen i små tärningar.
Så plockar jag bort köttbitarna och låter dem svalna. Fonden silas och får koka ner. Så plockar jag köttbitarna från alla bitar och ger benen och grönsakerna åt hunden!
Så låter jag en påse höstkantareller svettas med en hackad schalottenlök. När fonden är nerkokt till ca 1/2 dl och svampen verkar klar, så skär jag filéerna i småbitar och steker sem tills de får lite färg med ankfett i en wokpanna. Så häller jag fonden, svampen och kastanjerna i wokpannan och allt är klart.
Valde att servera detta med en potatisgratäng och en klick björnbärsgelé och ett glas Saumur-Champigny, som vi ju råkade besöka häromdagen. Eller egentligen var det planerat. Eftersom vi skulle ha fasan och vi ville ha de två vinerna. Dagen efter tog vi nämligen ett glas St-Nicolas-de-Bourgueil till fasanen.

6 nov. 2010

St-Nicolas-de-Bourgueil & Saumur-Champigny


Kära dagbok!
Det kan se underligt ut att i en rubrik ha två vindistrikt från till synes olika delar av Loire. St-N-d-B är ju ett vin från västra Touraine, medan S-C är ett vin från östra Anjou-Saumur.
Men om man tittar riktigt noga så märker man att de egentligen ligger helt nära varandra på olika sidor om Loirefloden.
Det var även detta vi utnyttjade när vi gjorde en liten utflykt i veckan.
Dessa två viner är våra favoritviner och eftersom vi nu under flera år njutit av dem och nu även bott ca en timmes körväg från de, så kunde vi inte låta bli att fara iväg. Även om vi numera inte är så intresserade av att se vinrankor. De ser ganska likadana ut, men det kan vara trevligt att veta lite hur de växer, alltså om det är flackt eller kuperat. Och detta minne kan man sedan ha med sig när man senare avnjuter dem.

Båda vindistriktena har som sin huvudsakliga druva Cabernet Franc, som de sedan till max 10% kan dryga ut med Cabernet Sauvignon.
St-N-d-B är beläget på en sandigare del av Touraine, medan S-C har kalksten i marken.
St-Nicolas-de-Bourgueil (Bårgöjj) har fått sitt namn av den lilla byn, som helt domineras av vinfirmor. På övre bilden syns byskylten och hur vinfälten börjar helt intill. På den följande syns de stora fälten. Det är helt enkelt fråga om en enda stor flack vinåker. Vinodlingarna börjar och slutar lika plötsligt. Så nu vet jag det.

S-C har fått sitt namn efter den minimala byn Champigny, som ligger i området Saumur. Här är vinfälten insprängda bland skogar och är betydligt mer kuperade. Ett vackra landskap helt enkelt.

Vi svängde in på flera vingårdar för att köpa en souvenir, men först på det som Frun sade att nu får det bli det sista blev det napp. Vingården var vackert skyltad ute vid "stora" vägen och de hade et vcakert hus, som syns på skylten, med anor från 1400-talet. Han hade valt att enbart använda sig av Cabernet franc-druvan och hans dyrare vin var väldigt gott.


På väg från odlingen fick vi en sista skymt av de kuperade odlingarna, som här även var avgränsade med stenmurar. Kanske för att ge ett ännu mer fördelaktigt mikroklimat.


5 nov. 2010

Gåsleverpaté och pimgrimsmusslor


Hej alla mina vänner!
Denna gång skriver jag vad vi hade på en fredag, vilket jag ju inte brukar, men det har sina randiga skäl Vi började med en snabb förrätt. Skar två skivor från en burk med gåsleverpaté. Sån kostar här ca 4€ oc räcker till 6 pers. Tycker om att servera den på något varmt, så jag brukar steka ETT ägg som omelett och lägga patén på. Serveras naturligtvis med ett litet glas Sauternes dvs ett sött vin. Det kostar här ca 9€ för 75 cl.
Underlaget köpte vi nyligen då vi besökte Château d'Ussé.
Underlaget för vinglaset till höger om vinflaskan är faktikst nedsläpat från norr. Graniten är bruten nära en by med det skrämmande namnet "Varggropen".


Sen tog jag en paus från bordet och stekte lite pilgrimsmusslor (1,3€/hg färska) och kokade de fördelade broccolibitarna och hällde sen lite skirat smör på dem. Musslorna fick lite vitpepper, salt och två msk av vinet, dvs Mâcon-Lugny 2007. Det köpte vi på en vinmässa i Mâcon våren 2009 för 5,40€.








Så hade jag förberett den traditionella ostbrickan. Denna gång med Roquefort, den mögliga saken, som kostade något under 1€/hg. Den ljusa är en Camembert, som kostade 50cnt/hg, till vänster en Münster, som låg kring1€/hg men i mitten den lokala St-Maure de Touraine -getosten, som kostar ca 1,5€/hg. En ostbricka väger ca 1hg. Vi valde denna gång aprikossylt, som vi köpt för 37cnt/370 gram.

Underlaget är nu Château de Chenonceau, som vi köpte då vi besökte slottet för några veckor sedan. Painen var köpt i en marche och kostade därför 62 cnt för 400 gram. Lite sämre än den vanliga som vi betalar 1,06 nuförtiden för.


Till enkel efterrätt blev det lite färska fikon. Dagspriset är 6€/kg. Mangon kostade 1€/styck.

Andra sidor