VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



30 jan. 2011

Blåhaj och korkek.



Hej alla mina vänner!

Vi testar vidare med fisken. Hade ju lite otur i början, men på sistone så har det gått bra. Hittade små vilda foreller, som de sålde för 3,99/kg så jag köpte två och fyllde dem med äggula, smör, salt och lite örter och lade dem i ugnen. Fina fisken!
Sen hittade vi frusna bitar av nåt som hette Tintureira och som jag efter att vi ätit dem kollade att heter blåhaj (!) på svenska. Benfritt bortsett från ryggraden. Alltså lätt att äta med en örtmajonnäs och lite broccoli.
Under en utflykt i veckan så råkade jag se ett lastbilsflak med kork. Det är alltså så här som korkekens bark ser ut. INTE så som man ser den på julaftonen bredvid Ferdinand. Portugal lär vara världens största producent av just kork till vinflaskor.
Efterrätterna är enkla. Och även de kan som synes se se ut som fiskar.

19 jan. 2011

Lite smått.



Hej alla mina vänner!

I helgen hade vi vänner på besök i Portugal. Då blev det att "laga" eller snarare tillreda en tallrik med kallrökt norsk lax. Slutresultatet såg ganska trevligt ut och avnjöts med ett glas medsläpad Chablis.
Till huvudrätt blev det grisinnefilé, kryddad med vitlök, roquefort, tawnyport, fyra kryddor och crème fraîse. Serverades med tagliateller och ett glas röd Tejo.
Osttallriken bestod av två portugisiska och två franska ostar och till detta serverades ett glas Rioja, som kompromiss.
Efterrätterna är lätta att göra dvs att skära i fyra delar så att alla kan smaka på allt;)

10 jan. 2011

Portugisisk fisk


Hej alla mina vänner!

Så var det dags att testa lite fisk igen. Har ju inte så lyckade erfarenheter här, men denna gång ansåg Frun att vi kunde ta den en gång till!
Hittade en vacker fisk, som hette Robalo. Såg att det översattes med havsbborre. Tycker det borde vara en annan fisk, men det är ju svårt med arter, som kanske inte ens finns i svenskspråkiga trakter.
Tänkte att det kunde vara säkrast att tillreda den hel i ugn, så jag fyllde den med smög, äggula, salt, pepparblandning, lite persilja och citron. Fick vara ca 20 minuter i ugnen.
Åts med ris. Och smakade tiktigt gott. Fylligt i smaken. Var lätt att "rensa" dvs skinnet av och sen var det bara att plocka av köttet. Inte benig som abborre eller gädda. Och som sagt, lite mer salt eller snarare att låta den dra i lite salt nästa gång och då är det en helt ok fisk.
Kan nämna att när vi köpte den så var den orensad, men damen vid fiskdisken rensade den automatiskt och vi betalade sedan efter effektiv vikt.
Detta var på fredagen. Till efterrätt blev det lite bakelser. På söndagen var det dags att gå ut på en promanad längs stranden dvs en promenad till närmaste café eller pastelaria, som de säger. Med fin utsikt över den skyddade havsviken så kunde vi avnjuta både bakelser, te och espresso.

9 jan. 2011

Pastelarier i Portugal



Hej alla mina vänner!

Jag har besökt caféer i Wien. Historiskt kom de ju till efter att turkarna belägrat staden och innevånarna bytt till sig kaffe. Välkända och fina är de fortfarande.
Har även besökt caféer i Paris. Staden som bland annat är känt för sina många kaféer. Men jag har ju inte varit någon cafémänniska så inte har jag ju brytt mig så mycket.
Så kommer jag till Portugal och läser att de har välkända kaféer. Vi besöker några och vi är fast. De finns överallt. Och då menar jag överallt. T.o.m. den frivilliga brandkåren tvärsäver gatan har sitt eget kafé. Och på dem sitter det alltid lite folk.
Vi testade en gång när vi var på en utflykt. Dricker egentligen inte kaffe, men jag såg ett äldre par, som satt med två små (espresso) kaffe och små bakelser, så jag beställde en sån kaffe, två bakelser och en te åt Frun. Lite bekymrad över att de inte alls har prislappar på sina bakelser, men när räkningen som så blev man ju lugnare. De skulle ha 3,20€. Så vi köpte även hem några specialitetet, som syns på julbrickan högst upp.
Sedan dess har vi besökt några andra ställen, oftast under våra små utflykter. Inget har varit like dyrt så här långt. Så här kommer några smakprover på hur det kan se ut på en pastelaria i Portugal.

7 jan. 2011

Trettondagsdilammet


Hej alla mina vänner!

Häromdagen när vi var och handlade lite mat, så såg jag en skylt, som intresserade mig. Jag frågade mig fram och det visade sig att de hade dilamm. 8,45/kg. Vilken bi man ville ha. Hals, framben eller stek, som jag valde. Den vägde ca 1 kg.
Eftersom detta var några dagar innan trettondagen, så beslöt jag att tillreda den då.
Jag frågade lite i affären hur den skulle kryddas och han tipsade om pimento som skulle vara nationalkryddan här, vitpeppar och oregano.
Själv lade jag till lite kryddor från tidigare och gjorde såhär:
Först skar jag bort allt kött och så lade jag benen i en kastrull med ett glas rödvin, en hackad morot , en gul lök, en liten rosmarinkvist och två vitlöksklyftor. Detta fick koka nån timme. Silades och fick koka ner till tre dl.
Innan serveringen så stekte jag köttbitarna, saltade, lade på pimentopulver, vitpeppar, oregano och färsk koriander, som ju också är deras nationalkrydda.
Så hällde jag över buljongen och det fick puttra några minuter. Serverades med tagliateller och en medsläpad Saumur Chavigny AC. Vi var väldigt nöjda! Köttet var ju mjukare och mildare än kycklingkött, även om det hade en omisskänlig antydan av fårsmak. Tänk om man kunde få detta oftare!
Vi hade för övrigt ett blindtest på tre olika viner innan detta. Dels den jag nämde om och dels en Côte de Rhône-Villages på gamla rankor och en portugisisk från Tejo. Alla var i prisklassen 3-3,50 och portugisen var hästlängder före. enligt oss båda. Jag som visste vilka viner vi hade gissade nog rätt på dem, men Frun, som enbart visste att jag hade valt SC till maten trodde att det bästa var just det. Det är/var hennes favoritvis. Minns själv när jag häromsistens satte mitt f.d (?) favoritvin på sista plats. Men då visste jag inte helelr att det var just det...

Grillat i Portugal





Hej alla mina vänner!

Det visade sig att vi hade en trevlig grill tvärsöver gatan. Den hette ungefär Currasqueira Na Brasa. Inte lätt att förstå. Våra hyresvärdar tipsade oss om att man kunde köpa en väldigt god soppa där. Kostar 1,50 och räcker till typ 8 förrätter eller två rejäla huvudrätter. Goda soppor och olika varje dag. Dvs på tisdag har de alltid samma soppa!
Vi har testat några och de är sannerligen prisvärda.
Men egentligen är det en grill. En riktig grill. De grillar över öppen glöd och så håller han kycklingarna varma i en låda under. När man sen beställer den, så klipper han sönder den. Och då är det bara att bära hem den. Varm och väldoftande och tillreda en liten sallad och så är middagen/ lunchen klar!
För en tid sedan besökte vi klostret Alcobaça. Där hade den en liite större grill. Den rymmer sju oxar. Går alltså att helsteka dem. Den var dock inte i bruk när vi var där utan jag stod där ensam :)

3 jan. 2011

Nyårsmaten i Portugal



Hej alla mina vänner!

Så var det dags att försöka planera den första nyårsmenyn i Portugal. Klart att den även blev franskinspirerad, eftersom vi ju plockat lite godsaker med oss för säkerhets skull
Vi inledde helt fransk med Foie Gras på omelett och ett litet glas Monbazillac AC, ett sött vin från Bordeaux.
Vidare så hade vi för säkerhets skull medtagit en Champagne. Och tur var det för medan det ju faktiskt finns några vanliga franska viner till samma pris som i Frankrike, så kostar plötsligt Champagnen minst det dubbla. Men krabban köptes i Peniche, som ligger inom cykelavstånd - nästan - så krabban har simmat inom synhåll. De hade en hel del av dem. Jag tillredde den gratinerad med finhackade champinjoner. Enligt detta recept. Tyvärr hade jag inte några skal av pilgrimsmusslor, så jag fick ta vanliga tallrikar.
Jag utvecklade det tidigare receptet så att jag efter att ha kokat krabban i 17 minuter, som försäljaren rekomenderade, gjorde en buljong (morot + 1/2 lök) och kokade ner den. Redan då smakade krämen mer krabba än när jag en gång gjorde den på burkkrabba.
Till detta en sallad med vad som fanns i kylen. Dvs bland annat kapris, lokala oliver, färsk koriander och så.
Och slutresultatet var jag nöjd med.
Sen var det osten. Vi tycker att de portugisiska ostarna nog är mustiga, men väldigt lika varandra och inte lämplig konsistens för ostbrickan. De är för hårda. Och dessutom märkligt dyra. Mjölken kostar ca 50 cnt/liter mot det dubbla i Frankrike, men ostarna kostar mellan 15-20 €/kg, vilket ju är 50% mer än i Frankrike. MEN de har ju några franska ostar till vettiga priser; typ Camenbert 250 gram för 1,75... så vi valde att ta den, en Roquefort, en fransk emmenthal och en portugisisk ost. Men vi valde ett portugisiskt rödvin. Det kan de.
Så hade jag köpt hem färska jordgubbar och lite grädde. Bilden togs på nyårsdagen med plåtgrädde.
Som avslutning så blev det en lokal nyårstårta i nio lager och en god kräm med kanel, som vanligt. I affären såg jag att de hade staplat upp en massa flaskor av en likör, som vi ju hamnade att testa. Passade bra mot tårtan.
En trevlig meny. Lite gammalt och lite nytt.

Andra sidor