VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



27 sep. 2009

Lite om veckans mat



Hej alla mina vänner!

I veckan var vi på marknad. Där köpte vi bland annat lite grytbitar av nöt för 2€/kg. I slutänden så blev det bara att kasta en benbit stor som en tumända. Så köpte vi färsk vitlök och en pain från boulangeriet. Nu har vi nog funnit vårt bröd. 400 gram för 1,04. En underbar arom, fina luftbubblor och gott! På bilden syns även en marc de Bourgogne, som jag köpte. Den var ingen riktig höjdare. Doftade som terpentin. Ibland gör man sina misstag. Ska försöka ta den i nåt te nästa gång.
För att få lite paradiskänsla så har jag plockat äppel och lagat sylt nästan varje dag. Har faktiskt inte gjort det nån gång förr. Orkade inte ens googla utan tar en treliterskastrull med tärnad och skalade äppel och tillsätter 3 msk brunt socker och 3 msk vittvinsvinäger och ett glas vatten. Sen kokar jag dem tills jag kan mosa dem med en slev. Blev ibland riktigt gult och vackert! När jag blir klar bör vi nog ha frukt så länge vi blir här!
Förrätten blev en sallad toppad med lite paté och valnötter med ett glas vit Tourinevin, gjort på Sauvignon blanc. Helt ok, men inget vi samlar på oss av.
Vi valde att inleda middagen under libanoncedern eftersom slottsfolket ännu var borta. Vi var beredda på att sitta närmare trappan eftersom vi ju har insyn på varann om även de hade suttit i trädgården.
Till huvudrätt blev det en slottssteksinspirerad nötgryta. Bör ju helt enkelt vara Loireinspirerad. Skar köttet i kuber, som jag stekte. Sedan hackade jag i 2 vitlöksklyftor, 2 rejäla morötter, 2 gula lökar, lite torkad timjan hemifrån, lite rosmarin från ett land bredvid äppelsträden, lite malen koriander, några matskedar tomatsås, ½ flaska Côte de Rhone, a 1,15€, några lagerblad och lite havssalt från Ile de Reé. Sen fick det puttra några timmar och en rätt så trevlig arom spred sig i hela nedrevåningen. Till detta serverade jag kokt broccoli med skirat smör och ett glas Vacqueyres (nu åtminstone rätt stavat!). Det hade kostat 5,49 och det ska vi köpa en bunt av. Garanterat!
Området ligger strax öster om Chateauneuf-du-Pape i södra Rhône. Vi noterade i våras att de vinerna har blivit dyrare. Vi hittade nog inget under 14€. I somras hemma märkte vi att de vi tog från källaren hade kostat 8-9€ för nåt år sen. Men redan i våras så studerade jag vinboken lite närmare och hittade två områden V österm och Lirac väster om C-du-P. Sen finns även Gogondas ännu längre österut. Lirac testade vi en gång och det är ju ännu billigare men ingen god ersättning för C-du-Pape. Men V är det.
Vinet görs på ungefär samma druvor dvs Grenache, Syrah, Mouvedre och Chinsault m.fl.
Ostbrickan blev välfylld. Hade ju fyllt på i veckan samtidigt som förra helgens ostar fanns kvar. Den avskurna pyramiden till vänster är den lokala getosten Carré de Savoureulx, bortom finns Mont d’Or, en mjuk krämig ost från French Comte några mil från Schweiz. Minns inte att vi haft den förr, men den kommer gärna med igen. Till höger en liten bit av den gula Langres från Champagne, min nya favorit. Hitom ligger en bit Sainte-Maure de Touraine, som ligger nån mil norrut härifrån. En god getost även den. Till höger ligger en bit Bleu de Auvergne från Centralmassivet. Den hårda osten är en bit klassisk Gruyere. Det var ett ”misstag”. Trodde den var från Frankrike, men när jag läste noggrannare hemma så såg jag att den var från Schweiz. Men den var god ändå! I kylen hade vi ytterligare en bit Brie de Meaux. Ostförrådet börjar vara under kontroll igen. Alla ostar utom den lokala är AOC-ostar, men den behövde inte skämmas i sällskapet ändå, smakmässigt. De kan nog laga ostar i Frankrike!
Det började redan skymma och då ingen ännu syntes till så vi gick in efter en varsin tröja och fortsatte vår måltid. Vi börjar ju ana oss till att det kan vara sista lördagen vi har möjlighet att sitta ute.
Trots att det är höst, så är det förvånansvärt många fåglar som sjunger. Envisast är nog rödhaken. När det började skymma så kunde vi även se några fladdermöss som seklade omkring. Tyvärr hörde vi ingen kattuggla, vilket vi gjort tidigare i veckan. Efter middagen gick vi och drog täcket över bassängen. Då kunde vi se halvmånen lysa över slottet. En mycket vacker syn. Och vänta bara nästa helg, när vi har fullmåne. Då borde man ju simma i månskenet.
Till efterrätt hade vi några bakelser. Frun hade ju sett efter på fotot att den hon ville ha var en liten söt sak, som hette Caraïbe. Uttalas Karaib, eftersom i:et har trå prickar. Då uttalas det som vårt i. Misstänker att det har nåt med Karibien att göra. Den andra var en klassisk citronbakelse.
Vi noterade att det går bra att äta gott i Frankrike till ett rimligt pris. På fredagen hade vi så gott som benfria griskotletter, som kostat 2,35€/kg och på lördagen hade köttet kostat 2€/kg och det underbara vinet kostade som sagt 5,49. Hemma skulle man ju knappt få tombuteljen för det priset. Så vi har inte mycket att klaga på här i slottsmiljön just nu.
Ja, den avslutande cognacen var helt ok. Det var egentligen bara marcen, som var en liten miss. Synd bara att svågern inte hade hunnit skaffa sin web-kamera.

1 kommentar:

Kalla sa...

Låter gott det där!

Andra sidor