VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



4 okt. 2009

Att granska svampar.


Hej alla mina vänner!

De har en bra service här i Frankrike. Man kan nämligen gå in på ett apotek och få en svamp artbestämd – och riskbedömd! I veckan var vi först med en skivling, som visade dig vara en god fjällskivling, vilket vi ju hade hoppats. När granskningen var gjord, så tyckte jag att det var naturligt att fråga efter vilket vin, som skulle passa till. Efter att ha funderat så svarade damen: Chinon blanc. Tyvärr hittade vi den sedan inte i butiken. Det visade sig vara en ovanlig appellation, men kanske en annan gång.
Sedan hittade vi även champinjoner, som vi säger. De har vi aldrig vågat ta. Alla är goda, men vissa är giftiga och vi har aldrig hittat mer än en handfull, och då får det vara. Damen ansåg att de var ypperliga och efter att ha googlat så kom vi till att det var ängschampinjon vi hittat. Och vi har massor!
Ordet champinjon kommer naturligtvis från franskan och betyder faktiskt bara ”svamp”. Skogssvamp heter champinjon de sauvage och det vi kallar champinjon heter champignon de Paris, eftersom de förr odlades i Paristrakten. Numera heter de även Champignon blanc (vit) i affärerna. Odlingarna är numera i Saumurtrakten i Loiredalen lite NV om oss.
På bilden syns alltså utöver blommorna, som jag inte vet vad de heter, fjällskivlingarna bland ängschampinjonerna, några äppel från trädgården och som senare hamnade i äppelpajen, några kalvschnitzlar, några kastanjer av den ätliga sorten, som vi nu experimenterar lite med.
Tänkte leka ”fin fem fel” eller vad det nu heter. Vi tar leken ”Vilken sak borde bort från bordet?” Svar sist i inlägget.
Så till förrätt blev det sedan stekt panerad fjällskivling med ett glas vit Bourgogne.

Till huvudrätt kalvschnitzel med stuving på ängschampnjoner och blandade översomrade nudlar. Måste ju tänka på budgeten! Från vinkällaren hade jag valt en Saint-Amour från Beaujolais, som vi köpte på vinmarknaden i Chenas i våras. Flaskan hade översomrat här. När man får välja en Beaujolais, som man förprovat så får man verkligen ett gott vin. Underbart.
På ostbrickan står getosten Chabichou de Poitou för 18€/kg. Området Poitou börjar en mil väster om oss. Sen vill vi testa en normal Brie. Alltå standard, ej OAC, gjord på pastöriserad mjök och som kosar 6€ per kilo. Inte värt det. Hellre nån € mer per kilo, vilket inte gör mycket per ostbit. En lärdom. Klart bättre än Brie hemma, men ändå. Sen hittade vi en Tomme Notre des Pyrennees, dvs en Tommeost från Pyrennerna dvs på gränsen mot Spanien. Riktigt mustig och fin. 7,5 per kilo... Den fjärde för veckan blev en klassisk Morbier, den med ”sotranden”, AOC gjord på opastöriserad mjölk. Även den för 7,5/kg. En säker ost.
Vi ville lite se hur billiga ostar smakar. Getostar är aldrig billiga, men oftast mycket smakrika. Men tydligen går gränsen kring 7€ för att få en smakupplevelse, som överträffar det man normalt lyckas med hemma.

Till efterrät så blev det en äppalpaj. Faktiskt första gången jag tillagat en efterrätt – bortsett från att vispa grädde till jordgubbar, typ. Men med äppel i stora lass, så kan man inte låta bli. Har dessutom nu redan äppelmos som räcker hela vår tid här... men om man skulle laga några pajer, så går det ju åt mer. Alltå måste det experimenteras. För att få lite knorr på pajen, så tillsatte jag 100 gram förkokta kastanjer. Inte så dumt alls.
Kopparna köpte vi på en brocante i byn här efter att kontraktet var skrivet. Gillade inte de vita vingliga Ikea-kopparna. Fick 6 för 5€. De vita tallrikarna föll oss inte heller i smaken, så vi kompletterade även med ett dussin förglada för en 10a. Lopptorg är spännande här. Hittade även en splitterny sticktröja, som en gumma vill ha 5€ för. Det får man ju inte garnet för där hemma!
Så var det dags för lite blandad jazz lördagscognacen i månens sken. Fotot togs alltå i ”mörker” klockan 9 på kvällen. I morgon är det dags för ett nattdopp.
Jo, svaret på ”Vad som skulle bort” är lätt. Den i mitten kostar, dvs kalvköttet. Allt annat är gratis. Blommorna växer som ogräs i ett land längs joggingbanan, så dit for jag för att hämta den. Resten kommer från slottsparken. Allt för att hålla budgeten ;)

Inga kommentarer:

Andra sidor