VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



4 maj 2009

25.4 Ost och helgmat.











Hej alla mina vänner!

Helgens första ost blev en blåmögelost, som hette Bleau de Laqueille. Från Auvergne och mycket lik en Roquefort, bortsett från priset. Kommer nog att ta hem en bit misstänker jag.
Vi har ju tänkt ta hem lite mer ostar denna gång och frysa in dem i portionsbitar när vi kommer hem.
ÄR DET NÅGON som har erfarenhet av att äta frysta ostar? Hur länge smakar de normalt. Det heter ju att man inte kan frysa ost, men vid testet innan resan så kunde jag inte märka någon smakskillnad av infrysning.
Den andra osten blev en helt traditionell Emmenthal men från Frankrike. (8,20/kg). Den tredje var en ljus mjuk, krämig historia som de kallade Delice de Bourgogne eller Cremeux de Bourgogne. Det blev genast Fruns favorit. Synd att man inte stött på den tidigare.
Tillägg: Köpte kanske lite små ostbitar, så på söndagen var jag in till en liten butik i Monsols och köpte en rund ost, lite camebertliknande, men plattare, krämigare och med en mycket kraftig arom. Den hette Galet de la Loire. Ost från Anjou, och föll oss väl på läppen.
Hade ju kunnat sätta med mousse de canard dvs nån slags anklevermousse bredvid, men jag sätter en bild från serveringen istället. Lättlagat som vanligt med lite sallad, kapris och finhackade rädisor och egen härlagad dressing.
Till huvudrätt blev det en räk- och sparrisgratäng. Ett experiment ver 2.0. Så nu kommer ett litet recept (för ca fyra personer) som omväxling.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp 4 bollar tagliateller nästan färdigt. Krossa dem innan kokning, eller om man är glömsk som jag, så får man klippa dem efteråt.
Koka fem grova skalade och cm-hackade sparrisar i vin/vatten o minimalt med salt, nästan färdigt.
Smörslunga på svag värme 8-10 fyrdelade champinjoner.
Skala under tiden ca 7-800 gram räkor. Sätt dem i en stor skål. Halvera dem om de är stora.
Lägg sparrisen i samma skål och koka ner vattnet/vinet rejält. Ta av värmen och rör i en msk mjöl, ca 5 dl gräddmjölk och tre ägg.
Sätt även tagliatellerna i skålen och några matskedar finhackad gräslök och rör om allt. Häll nu detta i en ugnsform och låt det vara i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna lite och servera. Passar åtminstone med en kall Chablis. Tag annars någon oekad chardonnay.
När jag bläddrar i Fruns veckotidningar så hittar jag många räkrecept, men varannat innehåller chili eller andra eldiga kryddor. Varför frågar jag mig. Varför bedöva smaklökarna när man äter så fina subtila råvaror? Rätten innehåller formellt ingen krydda utan bara råvarorna räkor, sparris, champinjoner och gräslök. När jag kommer hem ska jag nog testa med min färska franska dragon, men något starkare vill vi inte ha.
Själv funderar jag kring hur man kunde få champinjonerna ännu mer subtila? Om man skivar dem och blandar i så finns ju risken att de släpper för mycket vatten. Ett alternativ kunde ju vara att koka dem skivade med sparrisen. HEJ om nån testar, så skriv hur det fungerade!
Rätten går även att äta kall (”jämna till lite”) eller uppvärmd.
Morgonen efter blev det lite uppvärmd gratäng med ägg benedictine, tror jag det heter när man serverar pocherat ägg med en gräslöks-majonnäs. Vid sidan om en liten sallad med kapris och finhackad rädisor. Några skivor baguette och en liten ostbricka och sedan halverade jordgubbar och små ägg av vit choklad och fyllda med olika fruktkrämer till efterrätt.
Till detta serverade jag en mousserande lågalkoholhaltig dryck med jordgubbssmak för att fira att vi kunde äta frukosten ute för första gången. Sk. ”liten champagnefrukost”.
I bakgrunden kunde vi njuta till lågmäld musik av familjen Strauss och en steglits och en svart rödstjärt. Råkar vara tre av Fruns favoriter.
Resten av gratängen åt vi innan vi gick in på Beajolais-vinfestivalen i sambastil i Chènas. Mer om det så småningom i resebloggen.
Helgens första ost blev en blåmögelost, som hette Bleau de Laqueille. Från Auvergne och mycket lik en Roquefort, bortsett från priset. Kommer nog att ta hem en bit misstänker jag.
Vi har ju tänkt ta hem lite mer ostar denna gång och frysa in dem i portionsbitar när vi kommer hem.
ÄR DET NÅGON som har erfarenhet av att äta frysta ostar? Hur länge smakar de normalt. Det heter ju att man inte kan frysa ost, men vid testet innan resan så kunde jag inte märka någon smakskillnad av infrysning.
Den andra osten blev en helt traditionell Emmenthal men från Frankrike. (8,20/kg). Den tredje var en ljus mjuk, krämig historia som de kallade Delice de Bourgogne eller Cremeux de Bourgogne. Det blev genast Fruns favorit. Synd att man inte stött på den tidigare.
Tillägg: Köpte kanske lite små ostbitar, så på söndagen var jag in till en liten butik i Monsols och köpte en rund ost, lite camebertliknande, men plattare, krämigare och med en mycket kraftig arom. Den hette Galet de la Loire. Ost från Anjou, och föll oss väl på läppen.
Hade ju kunnat sätta med mousse de canard dvs nån slags anklevermousse bredvid, men jag sätter en bild från serveringen istället. Lättlagat som vanligt med lite sallad, kapris och finhackade rädisor och egen härlagad dressing.
Till huvudrätt blev det en räk- och sparrisgratäng. Ett experiment ver 2.0. Så nu kommer ett litet recept (för ca fyra personer) som omväxling.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp 4 bollar tagliateller nästan färdigt. Krossa dem innan kokning, eller om man är glömsk som jag, så får man klippa dem efteråt.
Koka fem grova skalade och cm-hackade sparrisar i vin/vatten o minimalt med salt, nästan färdigt.
Smörslunga på svag värme 8-10 fyrdelade champinjoner.
Skala under tiden ca 7-800 gram räkor. Sätt dem i en stor skål. Halvera dem om de är stora.
Lägg sparrisen i samma skål och koka ner vattnet/vinet rejält. Ta av värmen och rör i en msk mjöl, ca 5 dl gräddmjölk och tre ägg.
Sätt även tagliatellerna i skålen och några matskedar finhackad gräslök och rör om allt. Häll nu detta i en ugnsform och låt det vara i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna lite och servera. Passar åtminstone med en kall Chablis. Tag annars någon oekad chardonnay.
När jag bläddrar i Fruns veckotidningar så hittar jag många räkrecept, men varannat innehåller chili eller andra eldiga kryddor. Varför frågar jag mig. Varför bedöva smaklökarna när man äter så fina subtila råvaror? Rätten innehåller formellt ingen krydda utan bara råvarorna räkor, sparris, champinjoner och gräslök. När jag kommer hem ska jag nog testa med min färska franska dragon, men något starkare vill vi inte ha.
Själv funderar jag kring hur man kunde få champinjonerna ännu mer subtila? Om man skivar dem och blandar i så finns ju risken att de släpper för mycket vatten. Ett alternativ kunde ju vara att koka dem skivade med sparrisen. HEJ om nån testar, så skriv hur det fungerade!
Rätten går även att äta kall (”jämna till lite”) eller uppvärmd.
Morgonen efter blev det lite uppvärmd gratäng med ägg benedictine, tror jag det heter när man serverar pocherat ägg med en gräslöks-majonnäs. Vid sidan om en liten sallad med kapris och finhackad rädisor. Några skivor baguette och en liten ostbricka och sedan halverade jordgubbar och små ägg av vit choklad och fyllda med olika fruktkrämer till efterrätt.
Till detta serverade jag en mousserande lågalkoholhaltig dryck med jordgubbssmak för att fira att vi kunde äta frukosten ute för första gången. Sk. ”liten champagnefrukost”.
I bakgrunden kunde vi njuta till lågmäld musik av familjen Strauss och en steglits och en svart rödstjärt. Råkar vara tre av Fruns favoriter.
Resten av gratängen åt vi innan vi gick in på Beajolais-vinfestivalen i sambastil i Chènas. Mer om det så småningom i resebloggen.

Inga kommentarer:

Andra sidor