VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



5 sep. 2011

Abborre och färska svampar.


Hej alla mina vänner!

Det är ju alltid lika trevligt med fina, färska råvaror, som man själv har fångat. Just nu är det lätt att fast abborren och svamparna kommer ju upp som svampar efter regnet.
Och så kan man kombinera med lite man har i skåp och frys.
Så nu passade jag på att öppna en burk foie gras alltså den franska feta gåslevern. Den behöver ju gärna ett litet glas sött till och jag fick ett tips om att den söta spanska kunde passa. Själv vill jag ju ha levern lite uppvärmd och det brukar jag ordna genom att lägga en omelett under. Eller egentligen ett halvt vispat och stekt ägg. Enkelt och gott!
Som huvudrätt blev det då stekta abborrfiléer än en gång. Nu då med en stuvning på dagsfärsk svamp och lite kokt broccoli med skirat smör. Från vinkällaren hade jag med försiktig hand burit upp en Auxey-Puresses från Bourgogne, dvs en chardonnay. Ett lite okänt område kanske. Ligger granne med den mer kända Mersaulten. Vi köpte den på en vinmässa och fick ju då smaka av den och tyckte att den var bättre än grannen, som dessutom var något dyrare.
Så blev det att plocka lite ostar från frysen och kombinera med några från affären. En burk aprikossylt hade även plockats upp ur vin- och syltkällaren.
Vi avslutade med blåbärspaj, som dock ingen fotograferade... hade vispat lite grädde i vilket jag sedan satte en tesked silad hallonsylt. Mums!
Det börjar vara mörkt på kvällaren igen.

Andra sidor