Hej alla mina vänner!
Så har vi då varit hemma en vecka. Allt börjar kännas som förr. Vädret har ju ändrat lite. För två veckor sedan hade vi +35. För en vecka sedan hade vi +24 och nu har vi väl +14. Det blir väl minusgrader till midsommar med denna trend!
De tidigare resorna gick vi, eller åtminstone jag upp 3-4 kg. Denna gång var jag tvungen att hålla vikten eftersom jag ju har en uthållighetstävling i juli och hinner inte gå ner i vikt till dess! Dessutom var en tanke att om vi någongång vill bo en ännu längre tid i Frankrike, så måste man veta ungafär hur intaget kan vara utan att vikten stiger. Så jag hade en klar strategi denna gång. På morgonen ville jag äta det färska vita brödet, eftersom vi hade bageriet vägg i vägg. På sedvanligt sätt så vlev det sylter eller ibland ostar till detta. Så småningom så började vi byta ut lite av brödet mot bröd med choklad eller russin eller karamellsmak. Vi hade tidigare noterat att det är bra med ett ägg, för att hålla hungern borta och blodsockret i skick. En fruktdrink hörde även alltid till frukosten.
Till middagen hade vi alltid en osttallrik eller annan ostdessert. Det blev 80 dagar i rad. Till efterrrätt hade vi bakelse, frukt med vispad grädde eller en chokladpralin. Och så huvudrätt där vi varann gång inte hade potatis/pasta utan bara kött/fisk och grönsaker. Detta betydde trerätters måltid som huvudregel. Fredag-söndag hade vi även en förrätt.
Lunchen var enkel. Nånstans måste man spara in. Ibland hade vi ju lite picnicmat, men annars kunde det bli en yougurt. Sluresulatet blev att min vikt gick ner med 1,8 kg. Om det var tack avre osten, brödet eller bakelserna vet jag inte, men inte var maten uppbyggd så som de statligt finansierade näringsrådgivarna propagerar i alla fall. Men ett intressant test var det och nu vet vi i höst att vi inte behöver avhålla oss alltför mycket från ost etc av viktskäl i alla fall.
Den första hela helgen hemma så tyckte jag att det kunde vara lämpligt med en gryta av bourgignontyp. Det receptet har jag ju skrivit tidigare. Skillnaden nu blev att jag hade äkta charolaiskött. Eftersom jag inte hade så mycket och då det ju är lite fett, så tog jag även en halv framdel från ett rådjur. Blev riktigt bra. Till detta hade vi en Gevrey-Chambertin 2003. Ett pinot noir-vin från norra Bourgogne. Från ett område som kallas Côte d'Or, den gyllene kullen, som sträcker sig från Dijon söderut förbi Beaune. G-C ligger i den norra delen, som heter Côte de Nuits. Det är ett kassisk vin, som jag personligen hade förväntat mig lite mer kraft och styrka. Vinet var betydligt tamare än ex Aloxe-Corton, som vi någongång har testat.
Den första hela helgen hemma så tyckte jag att det kunde vara lämpligt med en gryta av bourgignontyp. Det receptet har jag ju skrivit tidigare. Skillnaden nu blev att jag hade äkta charolaiskött. Eftersom jag inte hade så mycket och då det ju är lite fett, så tog jag även en halv framdel från ett rådjur. Blev riktigt bra. Till detta hade vi en Gevrey-Chambertin 2003. Ett pinot noir-vin från norra Bourgogne. Från ett område som kallas Côte d'Or, den gyllene kullen, som sträcker sig från Dijon söderut förbi Beaune. G-C ligger i den norra delen, som heter Côte de Nuits. Det är ett kassisk vin, som jag personligen hade förväntat mig lite mer kraft och styrka. Vinet var betydligt tamare än ex Aloxe-Corton, som vi någongång har testat.
Fotot är taget någonstans i Côte de Nuits. Inte någon speciellt vacker trakt. Platt och enformigt med lite skog i bakgrunden, och några anspråkslösa små byar som man knappt hinner se innan man passerat dem.
Till osttallriken så blev det lite "flygost" dvs lite Brie de Meaux, Bleau de "Laköj" och Charollais-osten.
Som dessert tyckte vi att lite glass skulle kännas rätt. Man får ju lite sommarkänlsa på det sättet även om temperaturen sjunker med 10 grader per vecka! :(
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar