Hej alla mina vänner!
Ibland är naturen givmild. Som nu när svampsäsongen äntligen har inletts. Hittade en drös kantareller på lördagen och en nästan lika stor drös idag :)
Från tidigare hade jag plockat fram en gödtupp, som jag själv matat och... nåja. Detaljer kan besparas, men jag gör allt själv om man säger.Men det blev ju i alla fall filé av Norrgårdsgödtupp och den brukar jag behandla så att jag skär bort fileerna och benen och slänger skrovet i en kastrull med vatten, en hackad rödlök, en hackad morot, lite lagerblad, några varv på kvarnen med blandade peppar, lite timjan och slätbladig persilja och några vitlöksklyftor och så får det puttra medan jag denna gång tog mig en "liten" simtur på 2,6 km.
Så plockar jag upp skrovet och pillar bort de små köttbitar som kan finnas. Silar spadet och låter det koka ner tills jag har fem matsedar.
Det blev så småningom en generös kanterellstuvning med rostade sesamfrön. dvs för fyra pers / två dagar för två. Så jag tog ca 150 gram kantareller och lade dem tillsammans med en dl vatten i en stekpanna och lät det koka tills vätskan var borta. Lade i en hackad schalottenlök och två msk smör, så småningom lite grädde, vinäger, socker, timjan, rostade sesamfrön och några msk färskost med örter OCH till sist fyra matskedar av tuppbuljongen. Måste nog säga att det var en av de bästa kantarellstuvningarna jag lyckats knåpa ihop.
Att steka kycklingfiléerna är inte så knepigt. Jag brukar bara sätta lite örtsalt på och den femte matskeden av fonden. Äggtagliatellerna fick denna gång sällskap med en äggula och lite färskost. Och som en lite prick i mitten så serverades detta med en klick vitvinbärsgelé - från gården naturligtvis.
Nästa dag blir det naturligtvis dags att ta benen av gödtuppen med andra halvan av kantarellstuvningen.Från vinhyllan togs ett mustigt portugisiskt vin från Setubal-halvön.
Lite ost med nygräddat bröd efteråt är ju ett måste. Denna gång med lite plommonsylt.
Glassen hör ju sommaren till, men det har jag inte gjort själv, så den får inte komma med här :) !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar