VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



15 juni 2010

Spagetti a la carbonara och fårgryta 2010

Hej alla mina vänner!

När man sen fått brödet att fungera enligt standardreceptet, så är det dags att improvisera och variera. Men först gällre det att se till att man får tid och värme att fungera med den egna kylen, jäsningen och ugnen.
Då kan man justera receptet lite. Proportionerna är desamma.
Jag vill ju klara mig utan disk och inte behöva ta i degen eller åtminstone inte ens behöva tvätta händerna efter.
Variant I på hembakt bröd. (se även föregående inlägg) Som tidigare så sätter jag igång baket på kvällen, bakar ut det på morgonen och gräddar det ca en timme innan måltiden.
Först väger jag 225 gram vitt mjöl. Så tar jag 1/6 av ett jästpaket, en tsk salt och ett halvt glas vatten och rör ut salt och jäst. Nollar vågen och häller på 10 gram neutral solrosolja och drygar ut med jäst-salt-vattnet och lite rent vatten så att det blir 150 gram. Så rör jag om med en gaffel, tills det blivit en enhetlig deg och lägger in det i kylen under plastfilm på kvällen.
Genom att tillsätta lite olja så fastnar inte längre degen i handen!
På morgonen tar jag ut degen och gör en rulle av det och delar den i sex delar och gör små bollar med händerna. Lägger dem på en bakplåt och täcker med en handuk. Händerna förblir torra! Så får det jäsa över dagen.
En dryg timme innan middagen så sätter jag ugnen på 250 grader. In i ugnen lite över mitten. Sänker temperarturen till 240. Kör 14 minuter. Resultate blir ett väldoftande och luftigt bröd!

På fredagen så improviserade jag med lite spagetti a la carbonara. Receptet har jag haft tidigare. Nyheten blev att jag för denna kanske typiska gräsänkligsrätt kom på att istället för att servera den på en kall tallrik, så serverade jag den ur den varma stekpannan :) Och det blir ju mindre disk. Ni kanske noterat att jag försöker undvika det.
Denna gång var jag inte gräsänkling utan Frun måste bara ha en specialmat pga en tandoperation. Så till allt detta testade vi Monopolets biligaste portugisiska vin och blev mäkta överraskade! Nog har de prisvärda viner i Portugal. Ska bli intressant i vinter att studera dem på närmare håll.


På lördag blev det en fårgryta 2010. Sedvanligt tillredd som tvådagagars. För principerna så kan ni se Fårgtyta under "Mina prisbelönta recept" till vänster.
Från frysen tog denna gång några några fårgrytbitar. Gör nyförtiden oftast grytorna i två grytor. Det gäller ju nu att vara förberedd ifall det blir varmt. Så vill man ju inte stå och koka grytor!
Jag ser som sagt mina grytrecept i fem delar.
1. Köttet; framdel av får ca 3 kg.
2. Vinet. En liter "misslyckat" hemlagat vin dvs det blev alkoholfritt!
3. Rotsaker som grillas med köttet. Palsternacka, kålrot, selleri, gul lök och morot. De äts ju inte.
4. Kryddor. Provencalska örter, rosmarin, vitpeppar, 4 vitlöksklyftor, fänkål och en burk tomater.
5. Det jag sätter i grytan när jag plockat bort köttet och kokat ner buljongen. Det som ätes. Denna gång fyra röda linser, en dl korngryn, två morötter, en påse rödgula trumpetsvampar, en påse vanliga kantareller, en påse champinjoner, två morötter och två äpplen.
Grytan gav en trevlig doft i köket under två dagar och värmen vill vi ju (tyvärr) ännu ha. Ett dyrare men sämre portugisiskt vin fick accompanjera grytan och osten.
Osttallriken börjar de flesta känna till och brödet ser ju likadant ut, men sniglarna ser lite annorlunda ut nu eftersom de trivs i regnet. De gillar det verkligen och blir bara fler och fler. Snart kan vi börja "skörda"!

Inga kommentarer:

Andra sidor