VÄLKOMMEN till min matblogg / receptsamling

Mat & vin är mina största hobbies. Skriver med recepten "inbakade", så att jag kan hitta mina favoritrecept här.
Just nu har jag en paus i bloggandet.
Bloggen har tillkommit både under våra vistelser i Frankrike (Loiredalen, Bourgogne, Normandie) och Portugal, liksom från vår faluröda skeppargård med en friggebod 10 meter från stranden.



6 nov. 2010

St-Nicolas-de-Bourgueil & Saumur-Champigny


Kära dagbok!
Det kan se underligt ut att i en rubrik ha två vindistrikt från till synes olika delar av Loire. St-N-d-B är ju ett vin från västra Touraine, medan S-C är ett vin från östra Anjou-Saumur.
Men om man tittar riktigt noga så märker man att de egentligen ligger helt nära varandra på olika sidor om Loirefloden.
Det var även detta vi utnyttjade när vi gjorde en liten utflykt i veckan.
Dessa två viner är våra favoritviner och eftersom vi nu under flera år njutit av dem och nu även bott ca en timmes körväg från de, så kunde vi inte låta bli att fara iväg. Även om vi numera inte är så intresserade av att se vinrankor. De ser ganska likadana ut, men det kan vara trevligt att veta lite hur de växer, alltså om det är flackt eller kuperat. Och detta minne kan man sedan ha med sig när man senare avnjuter dem.

Båda vindistriktena har som sin huvudsakliga druva Cabernet Franc, som de sedan till max 10% kan dryga ut med Cabernet Sauvignon.
St-N-d-B är beläget på en sandigare del av Touraine, medan S-C har kalksten i marken.
St-Nicolas-de-Bourgueil (Bårgöjj) har fått sitt namn av den lilla byn, som helt domineras av vinfirmor. På övre bilden syns byskylten och hur vinfälten börjar helt intill. På den följande syns de stora fälten. Det är helt enkelt fråga om en enda stor flack vinåker. Vinodlingarna börjar och slutar lika plötsligt. Så nu vet jag det.

S-C har fått sitt namn efter den minimala byn Champigny, som ligger i området Saumur. Här är vinfälten insprängda bland skogar och är betydligt mer kuperade. Ett vackra landskap helt enkelt.

Vi svängde in på flera vingårdar för att köpa en souvenir, men först på det som Frun sade att nu får det bli det sista blev det napp. Vingården var vackert skyltad ute vid "stora" vägen och de hade et vcakert hus, som syns på skylten, med anor från 1400-talet. Han hade valt att enbart använda sig av Cabernet franc-druvan och hans dyrare vin var väldigt gott.


På väg från odlingen fick vi en sista skymt av de kuperade odlingarna, som här även var avgränsade med stenmurar. Kanske för att ge ett ännu mer fördelaktigt mikroklimat.


Inga kommentarer:

Andra sidor