Hej alla mina vänner!
Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt så hittar man en hel del smått och gott i Frankrike- I veckan gick vi genom en vanlig veckomarknad och Frun råkade få syn på en försäljare, som sålde toppmurklor. Det har vi inte råkat på tidigare, så då var det bara att slå till!
Men innan de skulle tillredas så blev det både fredag och varmt! Så på fredagskvällen kunde vi sitta ute på grusmattan och avnjuta stekt torskfilé med rödgultrumpetsvampsstuvning. Puh! Lättare att tillreda än att skriva. Till detta provade vi ett glas Côte de Chalonnaise dvs en Chardonnay från Bourgogne. Riktigt prisvärt och fint vin.
Jag hade köpt ca 700 gr kalvlägg och började med att koka en buljong på märgbenen, ett glas Crémant d'Alsace, en morot och en halv gul lök. Silade och kokade ner. Hällde i en kaffemugg och dagen efter hade allt stelnat. Otroligt vad gelatin det finns i märgen.
Så skar jag det absolut senfria köttet i småbitar och smörstekte dem. Slog över buljongen, saltade lätt och lät det koka en dryg timme och lade till två teskedsuddar kryddpeppar
Under tiden smörslungade jag toppmurklorna och slog sen lite av buljongen och två msk créme fraîse över och rörde runt. Hällde det så småningom på köttet. Så jag tillredde köttet enligt klassisk slottsteksvarianten och lade till lite murklor.
Potatistillbehöret blev en plätt, gjord på tre små potatisar, ett ägg, lite mortlad kummin och lite salt. Som pricken på i:et satte jag en klick björnbärsgelé. Kanske ni kan ana er till de mycket milda smakerna. De enda "kryddorna" var alltså salt och lite kummin i potatisen och aningen kryddpeppar med kalvköttet och murklorna?
Så småningom var det dags för ostbrickan. I kylen hittade jag en Roquefort, Normanville, Chabochou de Poitou, Fruns fynd från gourmetmässan och Chaurse. Mer beskrivning på min ostblogg.
Som efterrät blev det nystekt crêpes med två klickar pistagenötsglass, vilket ingen fotograferade denna gång!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar